Drepturile pentru creşterea copilului

• publicat la: 21 februarie 2012
Drepturile pentru creşterea copilului

Copiii născuţi in 2012 cresc cu noile indemnizaţii de la stat.Copiii care se vor naşte in 2012 vor fi crescuţi după OUG 111/2010, care stabileşte noile indemnizaţii şi concediul pentru creşterea acestora.

Mamele care vor naşte in 2012 vor beneficia de prevederile OUG 111/2010, care stabileşte cuantumul indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, respectiv acordarea concediului pentru părinte.

Indemnizaţia pentru creşterea copilului va fi acordată doar persoanelor care, in anul anterior datei naşterii copilului, au făcut dovada realizării unor venituri pe 12 luni, fie că au provenit din salarii, business-uri independente sau din alte forme supuse impozitelor.

Concediul pentru creşterea copilului imbracă haine noi

Concediul pentru creşterea copilului vine sub o paletă de variante, una dintre ele fiind cea in care părintele optează pentru rămânerea in concediu până la data in care copilul implineste un an. In acest caz, indemnizatia lunară va reprezenta 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mică de 600 de lei, dar nici nu poate depăşi 3400 lei.

Dacă părintele decide să se intoarca la locul de muncă inainte ca micutul să implinească un an, va beneficia de un stimul de inserţie pe piaţa muncii de 500 lei, acordati lunar.

Doi ani de concediu, o indemnizaţie mai cu lipsuri

Se păstrează cei 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni, rămâne si suma minimă de 600 de lei, insă se schimbă pragul maxim, care nu mai poate depăşi 1200 lei. Stimulentul de inserţie pe piata muncii dispare si el, chiar dacă părintele decide să se intoarcă la locul de munca inainte de implinirea celor 2 ani. Important – stimulentul se acorda doar inaine ca bebelusul sa implineasca varsta de un an.

Handicapul măreşte concediul până la 3 ani

Pentru părinţii a căror copil suferă un handicap, concediul se poate prelungi până la 3 ani, iar indemnizatia va fi acordată după aceeasi formula de calcul, 75% din suma veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, adică intre 600-3400 lei. Stimulentul de insertie, in acest caz, se poate acorda oricand, pana la implinirea vârstei de 3 ani a copilului.

Stimulent da, concediu ba

Chiar dacă părintele nu vrea să îşi ia concediu pentru creşterea copilului, el poate solicita stimulentul de insertie imediat după incetarea concediului de maternitate, acest lucru fiind posibil doar dacă sunt indeplinite conditiile acordării indemnizatiei. Totodată, există şi posibilitatea ca părintele să poată beneficia de concediu in caz că se razgândeşte, deoarece cererea pentru stimulentul de insertie activează automat concediul pentru un an.

Pentru detalii, accesează www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte.

Lasati un comentariu