E improbabil ca noul Guvern să renunţe la austeritate

• publicat la: 10 februarie 2012
E improbabil ca noul Guvern să renunţe la austeritate

Este greu de crezut că echipa nouă (oarecum) de la Palatul Victoria va reusi măcar să amelioreze, până la sorocul electoral din toamnă, situatia economică a ţării. România depinde substantial de ce se intâmplă pe harta financiara a Europei si nu numai, chiar dacă se află in afara zonei euro.

La fel de ingrată va fi misiunea unui eventual Executiv de centru-stânga .E putin probabil ca iarna nemultumirilor populatiei să fie evitată. Alte măsuri de constrângere financiara se intrevad. Cum vor fie ele aplicate ramane de vazut. Acel acord de 3,5 miliarde de euro, adaugat pachetului de 27 de milarde convenit cu UE si FMI in 2009, va cantari enorm.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, semnaleaza un 2012 marcat de transformari importante. Nu le expune in totalitatea lor, dar crede ca inflatia se va „linisti”, atingand chiar un minim undeva pe la 2%, in vreme ce declinul investitiilor straine directe se va opri. Acele doua procente de respiro, continuarea tendintei din ultimul trimestru al anului trecut, vor avea efect si in primele trei luni ale lui 2012, pentru ca, treptat, sa-si reia cursul ascendent, cu un varf in toamna, de aproximativ 3,8%. Prognoza pentru iarna viitoare vorbeste de 3,2%.

Până a vedea daca proiectia pe anul viitor se va contura in realitate, alte neajunsuri se remarca. De pilda, este mai mult decat vizibila o anemie foarte accentuata a industriei in ultimul deceniu. Efectele sunt revelatoare. Numarul mare si apasator al taxelor la care au recurs, in mod crescendo, politicienii au descurajat productia si ocuparea fortei de munca. Este o grava lacuna si nu se intrevede a fi prea curand indepartata.

Daca setea de bani adunati pentru buget va continua sa fie ostoita doar prin intermediul aceluiasi simplu si daunator mijloc, se risca un blocaj al intregului mecanism numit sistemul particular. La semnalele repetate trase de multimea intreprinzatorilor mici si mijlocii, regimul a ramas mai intotdeauna impasibil. S-a facut auzit doar zgomotul banilor manuiti de grupurile capitalistilor putini, dar puternic circumscrisi intereselor politicianiste.

Inflatia amintita de seful bancii centrale le favorizeaza pe acestea din urma pe o perioada scurta de timp, insa ii afecteaza cat se poate de profund si pe termen lung pe ceilalti. Atunci, de unde cresterea economica atat de mult clamata? Nu se vede chiar deloc situatia Greciei?

Ajustarea fiscala nu se face doar prin taieri sociale. Statul roman este in conflict cu sine insusi. In trecutul apropiat si in prezent. Reformele nu pot avea succes aplicate fiind intr-o singura directie, cum este cazul citat mai sus al sectorului privat. De aici, datoria publica dublata in ultimii ani. De aici si imprumuturile contractate pentru peticirea unei gauri ce nu se mai opreste din extindere. Pana cand vor recurge politicienii la practica luarii de credite? Nu ar trebui sa uite ca ele se impun restituite impreuna cu dobanzile aferente.

Luarea intr-un calcul serios a agriculturii ii pot aduce statului si, implicit celor ce o practica, beneficii considerabile in conditiile in care 45% din populatie traieste in mediul rural. E o prostie fara seaman sa gasesti in piete fasole din Egipt, ardei sirieni si castraveti turcesti. Cum la fel de gresit este sa le faci vanzare altora.

Acele taxe si impozite colectate la buget ajung sa fie platite de catre tot mai putini angajati. Ca urgenta majora se impune crearea de locuri de munca, iar politicienii trebuie sa se implice imediat pe acest aspect. Altfel, vor disparea in continuare profesii, produsele se vor imputina, in vreme ce depopularea Romaniei va continua.

Prioritatea numarul unu a Guvernului este absorbtia de fonduri europene. Sunt bani ce pot ajuta efectiv o crestere economica. Este pacat si stupid sa nu-i aduci in tara, daca tot contribui la cotizatia obligatorie continentala.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu