Funeriu, victima propriei politici

• publicat la: 17 februarie 2012
Funeriu, victima propriei politici

Fostul ministru al educaţiei, Daniel Funeriu, ar vrea să predea într-o universitate de stat, dar este împiedicat de legislaţia pe care chiar el a susţinut-o.

Surse apropiate fostului ministru al educaţiei, Daniel Funeriu, susţin că acesta ar dori să predea într-o universitate de stat. Fostul demnitar nu se poate angaja însă în nici o instituţie de învăţământ superior, după ce chiar el a refuzat, în timpul mandatului, cererea de scoatere la concurs a posturilor din universităţi, blocate printr-o Ordonanţă de Urgenţă a guvernului Boc, susţinând ca acest lucru să fie făcut de noile senate universitare. Astfel, profesorii nu pot concura pe catedrele din universităţi decât, cel mai devreme, în anul universitar viitor.

Singura speranţă pentru Funeriu este, însă, noul ministru, Cătălin Baba, care ar putea decide scoaterea la concurs a catedrelor printr-un ordin. “Îl invităm pe domnul Funeriu să se înscrie în Alma Mater şi, împreună, să-l convingem pe domnul ministru Baba să deblocheze posturile”, ne-a declarat preşedintele Federaţiei Sindicale “AlmaMater”, Anton Hadăr.

Profesor universitar cu 11 clase?

Fostul ministru Ecaterina Andronescu aminteşte că Daniel Funeriu nu deţine în acest moment o catedră într-o universitate din România şi va trebui să promoveze un concurs. “Domnul Funeriu nu se poate angaja, cât timp posturile sunt blocate. Şi când se va elibera un post, domnia sa va trebui să susţină un concurs pentru angajare, ca toţi ceilalţi. În plus, nu ştiu dacă, în acest moment, dânsul întruneşte toate condiţiile pentru a preda într-o universitate (n.r. – Funeriu nu şi-a echivalat studiile). Nu este singura decizie greşită a dânsului. A decis ca vârsta de pensionare în universităţi să fie de 65 de ani. În acest moment avem probleme mari cu personalul didactic de predare”, ne-a declarat Ecaterina Andronescu.

Vicepreşedintele Comisiei pentru învăţământ de la Camera Deputaţilor, Cătălin Croitoru, îl consideră pe Funeriu o victimă a propriei reforme. “El a blocat posturile din universităţile de stat. Ce-şi face omul cu mâna lui… Acum suportă consecinţele unei reforme originale pe care susţine că el a conceput-o. Dânsul nu şi-a echivalat nici studiile. Ministru a putut să fie cu 11 clase, dar nu poate preda în universităţi. E interesant de urmărit prin ce metodă dânsul va reuşi să ocupe un post într-o universitate. El ar trebui să fie primul exemplu că Legea Educaţiei se aplică”, ne-a declarat Croitoru.

Daniel Funeriu a terminat 11 clase în România, continuându-şi studiile în străinătate. Funeriu a refuzat să-şi echivaleze studiile, cât timp a ocupat fotoliul de şef al Educaţiei.

Vor ajunge şi alţii în situaţia lui

Fostul director general din Ministerul Educaţiei, Gheorghe Rădulescu, spune că Daniel Funeriu este doar primul ex-membru al guvernului Boc ce a ajuns victimă a propriei politici. “Daniel Funeriu trebuia să realizeze că funcţia de ministru nu este veşnică. El este primul care a ajuns victima propriei politici. Vor ajunge şi alţii în situaţia lui. A avut posibilitatea să deblocheze posturile, dar a spus că lasă senatele universitare să facă acest lucru”, ne-a explicat Rădulescu.

Măsură comunistă

Pentru puţin timp, Daniel Funeriu a lăsat impresia că va debloca posturile din învăţământul superior. “În cazul deblocării, ministerul pregăteşte o analiză, împreună cu universităţile. Vom cere în câteva zile de la universităţi situaţii pe acest domeniu. Vom vedea în ce măsură este nevoie de deblocarea anumitor posturi. Este vorba aici mai ales de posturile de intrare în sistem, mă refer la asistenţi şi până la nivel de lectori”, a declarat Daniel Funeriu în toamna lui 2010. Iniţiativa lui a rămas însă doar la nivel de promisiune.

Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj a acuzat în repetate rânduri Ministerul Educaţiei că prin blocarea posturilor în învăţământul superior limitează performanţele mediului universitar. “Concursurile pe posturi didactice au fost oprite de actualul Guvern, în mod abuziv şi ilegal, în 2009 şi în 2010. Rectoratul şi Consiliul de Administraţie au atras atenţia, în memorii repetate adresate Ministerului Educaţiei şi în proteste publice, că oprirea concursurilor pe posturi didactice este o măsură ilegală din partea actualului Guvern, universităţile nefiind instituţii bugetare, ci, conform Legii finanţelor publice, instituţii publice finanţate din venituri proprii. Este o măsură care nu s-a mai luat în România din 1985 şi nu s-a luat în nici o altă ţară, este o măsură care împiedică universităţile din România să intre în primele sute de universităţi din lume, este o măsură care nu aduce economii la buget”, au spus reprezentanţii UBB.

Condiţii excepţionale

Singura şansă reală a fostului ministru Daniel Funeriu de a ocupa o catedră într-o universitate de stat este dată de Ordonanţa de Urgenţă nr. 109, aprobată de Guvern pe 06.12.2010, ce permite ocuparea unor posturi în universităţi “în condiţii restrictive”. “În cursul anului universitar 2010—2011 se pot scoate la concurs posturi de preparator universitar, asistent universitar, lector universitar/şef de lucrări, cu încadrarea în limita numărului de posturi vacantate prin ieşirea din sistem, după intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 34/2009, aprobată prin Legea nr. 227/2009, cu modificările şi completările ulterioare, conform metodologiei stabilite prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului”, se arată în Articolul II al OUG 109/2010.

Nu poate nici fochist

Cu cele 11 clase, ex-ministrul s-ar fi putut angaja pe post de fochist, laborant, îngrijitor sau paznic. Însă nici acest lucru nu mai este posibil, deoarece chiar el a cerut universităţilor, printr-un ordin, să reducă numărul personalului auxiliar. Printr-un ordin din august 2010, rectoratele universităţilor de stat au fost informate că trebuie să reducă numărul angajaţilor din cămine şi din cantine, astfel încât acesta să fie în conformitate cu noile norme impuse de MECTS.

sursa puterea

comentarii

de Horia Mărieș la 18 februarie 2012 - 07:18

Nu mi-a fost simpatic Funeriu si nici nu-mi este.
Nu-mi este clara insa referirea la faptul ca n-are decat 11 clase.
Nu vreau sa mai fac alte sapaturi aditionale pe aceasta tema, dar inteleg
-superficial- ca omul a facut 11 clase in RO, iar restul, probabil inclusiv bacalaureatul, le-a facut in strainatate si ca apoi nu si-a echivalat studiile in RO. Fiindca nu si-a echivalat studiile facute in strainatate, este considerat acum in RO ca unul ce n-are decat 11 clase.
Ma repet, nu vreau sa-l apar in nici un fel pe nea Funeriu, are el pacate destule si evidente, dar chestia asta „ca n-are decat 11 clase” mi se pare foarte stramba, ca sa nu spun tendentiosa.
Incerc sa ma explic de ce mi se pare foarte stramba.

Fiica mea a facut 10 clase in RO. Cu note numai de 10 in toti anii scolari, cu premii obtinute la faza pe tara a olimpiadelor de fizica si de limba engleza.
Dupa clasa a X-a a castigat un concurs pe tara organizat (pe atunci) de fundatia Soros. Premiul consta in posibilitatea de a frecventa timp de un an
(clasa a XI-a) cursurile unui liceu de stat din SUA, locuind si mancand gratuit la o „familie gazda”, urmand sa se intoarca in RO dupa clasa a XI-a, sa termine in RO clasa a XII-a si sa-si dea, tot in RO, bacalaureatul.
Soarta vitrega a vrut ca lucrurile sa se intample putin altfel.
Cand a ajuns in State, aia de la liceu i-au testat serios cunostiintele (scolare). Au constatat ca n-are ce invata la ei in clasa a XI-a si au „aruncat-o” direct in clasa a XII-a.
In clasa a XII-a au constatat ca n-au ce sa o mai invete la matematica si au inscris-o, ca sa urmeze cursuri matematici superioare la colegiul local cot la cot cu studentii (atentie, in State, colegiul este intotdeauna o forma de invatamant similara universitatilor de la noi, adica postliceala).
A terminat clasa a XII-a in State si si-a dat si bacalaureatul tot acolo.
A fost admisa (cu bursa integrala) la un colegiu pe care dupa 4 ani (cu specializarea in biologie si -doar ca hobby- istoria artelor) l-a terminat cu magna cum laude ca sefa a unei promotii de 280 de absolventi.
A fost apoi admisa (cu bursa integrala) la una dintre cele mai prestigioase universitati de medicina din State.
A urmat acolo 7 ani (dintre care in 3 ani a facut inclusiv munca de cercetare, obtinand si titlul de doctor in neurologie).
Dupa cei 7 ani de medicina, a mai facut alti 4 ani de rezidentiat (care inseamna tot invatarea aprofundata a meseriei).
A mai urmat un an de specializare intr-un domeniu foarte restrans (asta la ei se numeste fellowship) iar in prezent este cadru universitar la una dintre cele mai prestigioase universitati de medicina din State.
N-are bacalaureat dat in RO, nu si-a echivalat studiile in RO.
Vrea sa-mi spuna mie acum cineva ca dupa cei (in total) 27 de ani in care a invatat pe branci, ea n-are decat 11 clase?
Sau ca, presupunand prin absurd, daca s-ar hotari candva sa faca pasul asta, n-ar avea dreptul sa predea intr-o facultate de medicina din RO, de exemplu la cea din Oradea fiindca n-are decat 11 clase? Hai sa fim seriosi !

Asa si cu nea Funeriu si cu – probabil- foarte multi tineri români care si-au facut -numai ei stiu bine cu cate eforturi- studiile in strainatate dupa 1990.
Legea, sau reglementarile in domeniu, sunt, in opinia mea, foarte strambe.

Lasati un comentariu