Gepizii. Războinici şi artizani

• publicat la: 24 februarie 2012
Gepizii. Războinici şi artizani

Miercuri, 22 februarie, la Muzeul Judetean, a avut loc vernisajul expozitiei “Gepizii. Războinici şi artizani”. Incepând cu ora 13.00 sala tezaurului muzeului si sălile muzeului s-au umplut de cei veniti să descopere o nouă pagină de istorie. Cuvintele de deschidere i-au aparţinut directorului Muzeului Judetean, Liviu Marta, arheologului Robert Gindele, profesorului de istorie de la Colegiul National Ioan Slavici, Octavian Onac, vicepresedintelui Consiliului Judetean, Adrian Stef, si directorul Centrului de Creatie, Felician Pop.

Muzeul găzduieste obiecte din inventarul mormintelor gepidice regale, descoperiri gepidice din colectia muzeelor si institutiilor colaboratoare a expozitiei. Meritul ei il are Consiliul Judetean Satu Mare, Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan” din Bucuresti, Institutul de Arheologie si Istoria Artei Cluj Napoca, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj Napoca, Muzeul National al Unirii Alba si Muzeul Judetean Mures.

In judetul Satu Mare descoperiri despre gepizi s-au făcut la Dindeşti şi Berveni. La Berveni este cea mai importantă descoperire făcută, si anume nişte locuinte specifice gepiziilor, locuinte lungi de 6-7 metri latime si 25 lungime unicat in Bazinul Carpatic. Cele mai importante descoperiri sunt niste monede romane, valoroase pentru valoarea lor in argint, ceramică si piese de armament.

In vitrinele Muzeului Judetean cei care ii vor trece pragul, vor putea vedea vase din perioada gepizilor, pieptani, podoabe, spade, săbii, vârfuri de săgeti, catarame, cutite, fibule, si multe altele. Expozitia este deschisă până in data de 16 martie.

sursa tv1sm

Lasati un comentariu