Ieşirea din indiviziune

• publicat la: 9 februarie 2012
Ieşirea din indiviziune

Partajul – destinaţia finală a ieşirii din indiviziune

Ieşirea din indiviziune desparte destinele, dar şi proprietăţile comune ale oamenilor, partajul fiind una din cele mai căutate soluţii de ieşire

Cum nu toate relatiile interumane se bucură de eternitate, momentul in care se spune “Adio!” vine la pachet si cu o cerere de partaj depusă la tribunal. Bineinteles, aceasta actiune nu trebuie să fie mereu insoţită de autoritatea instantelor de judecată, ea poate fi realizată şi in mod amiabil, de comun acord intre părţi. Rolul judecătorului, atunci când intervine pe scena ieşirii din indiviziune, ţine de distribuirea corectă şi echitabilă a bunurilor catre părtile implicate, mai ales atunci când acestea isi arogă drepturi care nu li se cuvin.

Soţii cu venituri diferite vor beneficia de cote speciale

Chiar dacă sunt mai multe persoane aflate in indiviziune si nu toate vor sa iasa neaparat, este suficient ca doar una din ele sa inainteze o cerere iar aceasta va fi luata in considerare de catre instanta, finalul previzibil fiind executarea. In ce priveste partajul intre soti, acesta poate fi solutionat in instanta atat in timpul casatoriei, cat si dupa divort, dar iesirea din indiviziune este promovata de obicei post mariaj.

Bunurile dobandite in timpul casatoriei au un statut special in ceea ce priveste cuantumul lor stabilit la iesirea din indiviziune, fata de celelalte cazuri, cand cotele au deja o valoare ideala stabilita.

Cand sotii au contribuit cu valori diferite la patrimoniul casniciei, adica unul mai putin, iar altul mai mult, de obicei, instantele judecatoresti sunt de partea celor “defavorizati”, atribuindu-le o cota mai mare sau distribuindu-le un anumit bun pe care nu ar putea să-l dobândească prin forţele proprii.

Partajul se poate realiza chiar din timpul căsătoriei

In general, bunurile partajate revin fiecărei părţi sub forma unei sume care reprezintă valoarea bunului său, atunci cand este posibil, in natura. De exemplu, atunci cand se disputa o suprafata de teren, e normal ca aceasta sa fie lotizata si impartita conform legii.

In cazul in care una din părţi, de exemplu unul dintre soţi, doreste să păstreze casa care apartinea până nu demult cuplului, va trebui să ii cumpere partea celuilalt soţ si să ii dea banii aferenti. Dacă acest lucru nu se doreşte, atunci se va dispune automat vânzarea proprietăţii, urmând ca profitul să se impartă ulterior. Lucrurile nu stau ca pe roze in procesul de partaj, ci din contră, trebuie administrate probe, martori, documente – toate cu rolul de a favoriza acordarea unui verdict corect ambilor soti.

Desi mai rar, partajul realizat in timpul căsătoriei poate fi admis. Cu alte cuvinte, chiar dacă soţii nu sunt separati legal, asta nu inseamnă că nu se poate iesi din indiviziune dacă sunt prezentate motive argumentate pentru care se intentează această actiune, precum imbunătăţiri personale sau investitii proprii la care celălalt soţ nu a contribuit deloc.

Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte.

Lasati un comentariu