Mărinimoşi, maghiarii oferă autonomie românilor

• publicat la: 27 februarie 2012
Mărinimoşi, maghiarii oferă autonomie românilor

UDMR ameninţă, din nou, cu jumătate de gură, cu ieşirea de la guvernare, de data aceasta pe motiv de neclarificare a „situaţiei dintre etnii“. Problemele liderilor politici maghiari nu se opresc însă aici. UDMR va trebui la alegerile din 2012, pentru prima dată, să se bată pentru voturile etnicilor maghiari. Adversari îi sunt Partidul Popular Maghiar din Transilvania, al lui Laszlo Tokes şi Partidul Civic Maghiar, al lui Jenö Szász, iar campania este deja în toi, afirmă ROMÂNIA LIBERĂ.

„Situaţia dintre etnii“ este tradusă de NAŢIONAL, prin învăţământul universitar în limba maghiară. Vicepremierul Marko Bela, citat de JURNALUL NAŢIONAL, a reclamat situaţia de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş unde, susţine udemeristul, Legea Educaţiei este încălcată.

Cu toate acestea, în opinia altui lider UDMR, Gyorgy Frunda, conflictul a apărut tardiv, pentru că UDMR a pierdut „ultima ocazie“ de părăsire a coaliţiei după demisia lui Emil Boc, iar acum, afirmă NAŢIONAL, „nu mai poate ieşi din horă“ şi trebuie să „joace până în pânzele albe“.

Unul dintre competitorii UDMR pentru voturile maghiarilor, Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), a anunţat sâmbătă, la primul congres al partidului, că UDMR este „unealta principală a tuturor guvernelor româneşti faţă de populaţia maghiară”, după cum afirmă MEDIAFAX. În primul său congres, desfăşurat la Miercurea Ciuc, PPMT şi-a ales nu doar preşedintele, în persoana ex-udemeristului Toro T. Tibor, dar şi-a aprobat şi programul-platformă, care vorbeşte, după cum remarcă ROMÂNIA LIBERĂ, despre autoguvernarea specială a Ţinutului Secuiesc, cu asigurarea unei autonomii culturale pentru românii „minoritari” din regiune.

Diferenţa dintre PPMT şi UDMR, după cum afirmă CURENTUL, este că PPMT primeşte încurajări intense din partea actorilor politici de la Budapesta. Şi COTIDIANUL remarcă faptul că premierul Ungariei, Viktor Orban a transmis un mesaj congresului de constituire a PPMT al lui Laszlo Tokes, în care afirmă că printre „visele comune neîmplinite“ se află obţinerea autonomiei.

Fapt este că una dintre priorităţile formaţiunii este obţinerea autonomiei comunităţii maghiare, anunţă ADEVĂRUL. PPMT-ul lui Tokes este hotărât ca după ce maghiarii primesc drept de autoguvernare în aşa-zisul Ţinut Secuiesc, în marea lor mărinimie, după cum constată ZIUA VECHE, să acorde şi românilor din această zonă autonomie pentru cultură.

sursa ziare.ro

comentarii

de Cristian la 27 februarie 2012 - 19:36

Dragă părinte, în 2012 va mai trebui să vă bateţi pentru voturi şi cu românii care acum şi-au dat seama că fiind supăraţi pe politicieni şi stând acasă, voi aţi acumulat mai multe voturi ceea ce va avantajat intrând în parlament cu mai mulţi deputaţi.Din cauza românilor puturoşi, care n-au ieşit la vot,aţi reuşit să dictaţi politica românească ceea ce nu-i corect pentru că normal ar fi fost
să o dictăm împreună.Sper că de data aceasta, românii vor ieşi la vot mai masiv, ocazie cu care să nu mai aveţi posibilitatea să sprijiniţi guverne care duc la dezastru ţara,care să vândă străinilor pe gratis toate bogăţiile poporului, din care faceţi şi voi parte.

de gergely la 27 februarie 2012 - 21:58

Stai linistit Cristian,ca nici noi nu vom dormi

de Cristian la 28 februarie 2012 - 04:34

Desigur dragă Gergely,să nu dormiţi nici voi, însă pentru liniştea familiilor noastre, ale tuturor locuitorilor acestor meleaguri, să nu vă alegeţi naţionalişti care sub masca patriotismului s-au îmbogăţit,o duc bine, iar voi o duceţi la fel de greu în continuare ca de altfel, populaţia majoritară. Luaţi exemplul românilor care s-au dovedit mai inteligenţi decât unii dintre voi prin faptul că n-au susţinut masiv niciodată PRM-ul,şi asta pentru că toată lumea doreşte pace şi linişte şi nu răfuieli în numele unor vremuri demult apuse.

de gergely la 28 februarie 2012 - 13:06

Asta de Cristian,respect! Asa ar trebui sa gandim toti,ca si tine!

de stefan gnandt la 28 februarie 2012 - 15:06

De acord !

de Horia Mărieș la 28 februarie 2012 - 18:42

@Cristian, @Gergely, @Stefan Gnandt

Constat cu plăcere ieșirea la iveală a unui nou spirit în comentariile de mai sus.
Nu mai este vorba de o pură confruntare și de un limbaj suburban, ci de o tendință spre toleranță, spre înțelegere și mai ales spre respect reciproc.
Nu trebuie sa fii neapărat inregimentat politic ca să-ți exprimi opinia despre viața de zi cu zi a comunității din care faci parte.
Ba chiar este foarte bine ca cei care țin (din varii motive) la orașul și la concetățenii lor, să-și exprime fără reținere opiniile, chiar dacă unele din ele nu sunt pe placul tuturor.
A tăcea, a răbda, a înghiți mereu, a aștepta ca problemele să-ți fie întotdeauna rezolvate de alții, care poate că nici nu merită să te conducă, a sta cu capul îngropat în nisip ca struțul, nu duce la nimic bun.
Continuați vă rog tot așa, fiindcă mie mi se pare că sunteți pe drumul cel bun.
Vă doresc numai bine și forte multă sănătate.

Lasati un comentariu