Măsuri de protecţie pe timp de ger. Cum să previi hipotermia şi degerăturile

• publicat la: 1 februarie 2012
Măsuri de protecţie pe timp de ger. Cum să previi hipotermia şi degerăturile

Cei mai multi stim sau credem că stim cum să ne ferim de problemele cauzate de frig. Cu toate aceastea, in ciuda măsurilor luate, zeci de persoane ajung la spital, in perioada geroasă, cu degeraturi, hipotermii sau boli respiratorii.

Organismul uman tinde să-si mentină o temperatură constanta prin mecanisme de autoreglare. Prin urmare temperatura propriului nostru corp nu depinde decat intr-o oarecare masura de cea a mediului in care traim. Dar depinde, mai ales cand vorbim de temperaturi extreme. Cu cat temperatura mediului este mai scazuta, cu atat mai mare este pierderea termica. Daca exista si umezeala sau vant sau alti factori, procesul creste exponential.

De ce nu trebuie sa bem alcool in perioada geroasa
Medicii ne sfatuiesc ca in aceasta perioada, cand temperaturile ajung noaptea chiar si la – 15 grade, sa ne alimentam corect (in special proteine si grasimi nesaturate, legume si fructe), sa consumam lichide in cantitate suficienta (apa, ceaiuri si supe calde), dar sa nu ne atingem de bauturile alcoolice, pentru ca alcoolul nu ne asigura „combustibilul” de care avem nevoie.

In fapt, alcoolul provoaca dilatarea vaselor de sange, ceea ce duce la cresterea circulatiei la nivelul pielii si, deci, indepartarea sangelui de creier si celelalte organe vitale ale organismului, fara a mai pomeni ca, astfel caldura se pierde extrem de rapid. „Alcoolul poate provoca o senzatie de incalzire a corpului, in special la extremitati. Dar este doar o senzatie. In realitate, aceasta caldura nu se acumuleaza si se elimina rapid”, subliniaza prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Hipotermia, prevenire si tratament
Expunerea necorespunzatoare si de lunga durata la frigul de afara poate avea urmari grave: hipotermie, degeraturi, soc cardiac sau accidente vasculare cerebrale. Medicii ne sfatuiesc sa nu iesim din casa dimineata si seara, sa ne imbracam gros daca suntem nevoiti sa stam mai mult timp in ger si sa fim in permanenta bine hidratati.

Simptome precum ameteala, somnolenta, puls slab, respiratie ingreunata sau rigiditate muscularaimpun prezentarea de urgenta la medic. Expunerea indelungata la frig poate duce la hipotermie, scaderea brusca a temperaturii corporale sub 35 de grade. Copiii si persoanele in varsta sunt cele mai expuse acestui risc.

O persoana cu hipotermie trebuie tratata la medic. Insa, ca masura de prim ajutor, pacientul trebuie invelit intr-o patura incalzita. Daca acesta e constient, poate bea lichide calde, dar nu bauturi alcoolice. In perioadele geroase, alcoolul slabeste imunitatea organismului. De asemenea, sunt interzise dusurile fierbinti.

Extremitatile corpului, expuse degeraturilor
Si degeraturile sunt afectiuni specifice iernii. Ele sunt localizate cu precadere la nivelul fetei, urechilor, mâinilor si picioarelor. Aceste zone se inrosesc mai ales la temperaturi mai mici de -10 grade, deoarece circulatia sangvina spre acestea este redusa sau absenta din cauza gerului. Degeraturile apar mai des la persoanele care lucreaza in frig, la cele care calatoresc sau practica sporturi de iarna.

Sfaturi pentru a preveni degeraturile:

1. Inainte de expunerea la frig faceti bai caldute la maini si picioare, urmate de masaj. Daca pielea va este crapata, folositi o fasa antiseptica pentru a preveni infectarea zonei.

2. Nu iesiti din casa fara manusi, caciula, fular si sosese groase din bumbac sau lana. Degetele, urechile si varful nasului pot fi unse cu un unguent special impotriva degeraturilor, la recomandarea medicului.

3. Incaltamintea trebuie sa aiba talpa groasa si sa fie bine captusita. Folositi branturi (bucati de piele, de carton sau de pluta care se aplica in interiorul incaltamintei).

4. Pe timpul expunerii la ger, nu stati intr-un loc, miscatiu-va cat mai mult pentru a pune sangele in functiune.

5. Nu va expuneti pielea la nicio sursa de caldura (sticle cu apa fiarta sau calorifere), mai ales daca mainile sau picioarele va sunt inghetate.

6. In caz de degeraturi, zonele afectate vor fi incalzite treptat, pentru ca expunerea brusca la caldura genereaza vasodilatatie periferica si, implicit, ruperea vaselor de sânge. In cazurile grave se poate ajunge si la amputarea partilor afectate.

Protectia mainilor

Este indicat ca de fiecare data cand ne expunem mainile la frig sa le hidratam cu o crema grasa si sa purtam intotdeauna manusi. Daca totusi ne-au inghetat mainile, cand intram la caldura primul lucru care trebuie facut este sa punem mainile sub jetul de apa rece spre calduta, dar sa evitam incalzirea mainilor la calorifer. Pentru uz extern se folosesc creme hidratante si bogate in uleiuri-de masline, migdale, creme ce contin galbenele, coada-soricelului, dar si creme pe baza de vitamina E.

Trecerea brusca de la ger la caldura, risc de soc cardiac

Persoanele cu afectiuni cardiorespiratorii reprezinta o alta categorie care trebuie sa se fereasca deger. Expunerea indelungata la frig poate agrava aceste boli. Trecerea brusca de la ger la caldura poate favoriza aparitia socului cardiac sau a accidentului vascular cerebral. Printre bolile provocate sau agravate de frig se mai numara si bolile pulmonare si reumatismul.

Alte sfaturi:
-evitati deplasarile in spatii deschise si expunerea la frig;
– copiii nu trebuie transportati pe distante lungi in vehicule fara incalzire si nu trebuie lasati sa astepte in autovehicule parcate;
– batranii cu afectiuni cardiace si respiratorii trebuie sa evite deplasarile si frecventarea locurilor aglomerate;
– incalziti corespunzator spatiile inchise si nu utilizati instalatii improvizate.

sursa sanatate.ro

Lasati un comentariu