Puterea pierde majoritatea in Senat

• publicat la: 1 februarie 2012
Puterea pierde majoritatea in Senat

O singură demisie a aruncat în aer calculele puterii la Senat. Cu senatorul UDMR Verestoy Attila în concediu medical pentru încă aproape o lună, anunţul lui Mircea Banias că pleacă din PDL şi se alătură PC face ca puterea să se bazeze în acest moment pe doar 67 de voturi, faţă de cele 68 necesare pentru a-şi putea trece legile organice prin Camera superioară. Mai mult Senatul ar putea fi în imposibilitatea desfăşurării şedinţelor în condiţiile în care opoziţia a anunţat boicotul lucrărilor parlamentului, iar senatorii puterii nu vor putea să se mobilizeze astfel încât să asigure cvorumul de şedinţă de 68.

Chiar şi bazându-se pe doar 67 de aleşi, puterea mizezeză pe faptul că ex-pesedistul Mircea Geoană li se va alătura astfel încât activitatea, cel puţin la nivel de prezenţă, nu se va bloca.

„Mi-am dat demisia din PDL pentru că am constatat că prăpastia care se cască între români şi actuala guvernare este din ce în ce mai mare. Eu am făcut nişte propuneri pentru remedierea acestei situaţii încă de anul trecut, însă vocea mea nu a fost ascultată”, a declarat pentru gândul Mircea Banias, care va prelua conducerea PC Constanţa ca urmare a „transferului” oficializat astăzi.

Potrivit unor surse democrat-liberale, decizia lui Banias de a demisiona din PDL vine în contextul problemelor din ultimul an pe care le-a avut cu justiţia. El a fost cercetat într-un dosar legat de returnări ilegale de TVA, însă a fost scos de sub urmărire penală.

De asemenea, Banias este în vizorul magistraţilor în dosarul corupţiei din vama Constanţa, însă deocamdată cercetările trenează. Banias ar fi invocat, susţin aceleaşi surse, faptul că problemele sale cu justiţia se datorează într-o mare măsura unor colegi de partid, printre care şi ministrul transporturilor, Anca Boagiu, şi deputatul PDL de Constanţa Maria Stavrositu. Banias era vicelider al grupului PDL din Senat şi a fost ales în anul 2008, într-un colegiu uninominal din Constanţa.

Dificultăţile pe care puterea le are acum la Senat, întâmpinate chiar de la prima şedinţă de plen care a fost suspendată din lipsă de cvorum, i-a făcut pe senatorii PDL să se reunească de două ori în şedinţă. Discuţiile au fost tensionate, mulţi dintre ei propunând ca premierul Emil Boc să vină la Senat şi să discute cu parlamentarii.

Democrat liberalii, printre care şi Vasile Blaga, au apreciat că situaţia actuală i se datorează în cea mai mare măsură preierului, iar demisia lui Banias în acest moment, care lasă aproape fără majoritate Puterea, nu face decât să creeze o imagine în care parlamentarii Puterii încearcă fiecare să scape cum poate. La această oră, senatorii PDL sunt în şedinţă.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu