Remedii naturiste pentru durerile in gât

• publicat la: 17 februarie 2012
Remedii naturiste pentru durerile in gât

Durerile in gât pot anunta o răceală dar pot apărea si din cauza unei alergii, a expunerii la fum, poluare sau ca urmare a suprasolicitării vocii. Pentru ca vindecarea să fie mai rapidă, trebuie inlăturaţi, mai intâi, factorii care predispun la prelungirea suferintelor: fumatul, aerul uscat, abuzurile alcoolice.

Alimentatia trebuie să fie bogată in vitamine – A, B, C, D, E si minerale – magneziu, zinc, fier, care sa stimuleze sistemul natural de aparare al organismului. Astfel, suferindului i se recomandă sa consume radacinoase, legume cu frunze verzi, usturoi, ridiche, hrean, mai ales crude, apoi, cereale, citrice, ardei, uleiuri extrase prin presare la rece.

Daca te doare gâtul, nu consuma băuturi carbogazoase pentru ca irita si mai tare gatul si prelungesc boala. Apa plata sau apa de izvor sunt cele mai indicate daca sunt baute la temperatura camerei. Ceaiurile trebuie sa fie calde, nu fierbinti, asa cum gresit se procedeaza. Fierbintele irita gatul si mai tare si vindecarea se produce lent.

Durerile de gât pot fi vindicate acasa, apeland la remedii naturale, asa cum faceau si bunicile noastre pe cand noi eram copii.

Inhalatiile cu abur se fac de obicei seara, inainte de culcare, si nu se mai iese din casa până a doua zi. Se pot folosi plante puternic aromate, in combinatie sau simple: menta, cimbru, busuioc, levantica. Se fierbe o oala cu apa si, cand apa clocoteste, se pun plantele. Se acoperă vasul pentru 10, 15 minute apoi, cu capul, acoperit cu un prosop mare sau un cearsaf, se sta aplecat si se inhaleaza aburii emanati. Ar fi ideal daca vasul cu apa fierbinte ar sta pe o sursă de căldură pentru ca aburii să fie in aceeasi cantitate pe toata durata procedurii.

De un real folos este si gargara, de doua, trei ori pe zi, facuta cu ceai de galbenele in amestec cu sare, lamaie sau bicarbonat de sodiu alimentar. Se face un ceai de galbenele mai concentrat decat cel de baut, se lasa sa se racoreasca si, pentru gargara, se adauga o jumatate de lingurita de bicarbonat, o lingurita de sare sau se stoarce o jumatate de lamaie.

Ceaiul de salvie sau cel de cimbrisor, recomandate in dureri de gat, au efecte antiseptice, calmeaza mucoasele iritate si stimuleaza imunitatea. Peste una, doua lingurite de planta se toarnă o cană de apa fierbinte, se acoperă vasul si se lasa la infuzat, 10, 15 minute. Când ajunge la temperatura corpului, adauga-i o lingurita de otet de mere sau zeama de lămâie si fă gargară.

In jurul gâtului se pot pune cataplasme sau comprese. Se amestecă oţet incălzit si apa, in părti egale, se stropeşte din belsug, o bucată de pânză sau tifon si se infăşoară gâtul.

Se dă un cartof prin razatoarea mare, se pune pe o fâşie de pânză, se stropeşte cu oţet indoit cu apa si legatura se pune in jurul gatului unde poate fi tinuta pana dimineata.

In cazul durerilor in gât de un real folos este si varza. Se trece cu sucitorul peste câteva foi de varză care apoi se aplică direct pe gât si se fixează cu o bucată de pânză sau tifon.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu