Roşia Montană la ceas aniversar. 1881 de ani de atestare documentară

• publicat la: 1 februarie 2012
Roşia Montană la ceas aniversar. 1881 de ani de atestare documentară

Cu ocazia împlinirii a 1881 de ani de atestare documentară a Roşiei Montane, Alburnus Maior, Asociaţia Bucureşti şi Re.Generation vă invită în data de 6 februarie la “Ziua Roşiei Montane”, eveniment dedicat patrimoniului natural şi cultural excepţional de la Roşia Montană. Evenimentul este găzduit de Clubul Tăranului Român.

“Ziua Roşiei Montane” reprezintă un prilej de a sublinia importanţa conservării şi punerii în valoare a patrimoniului natural şi cultural de la Roşia Montană şi de a readuce în discuţie riscurile la care este supus patrimoniul de către proiectul minier propus în zonă de compania Roşia Montană Gold Corporation.

La a doua ediţie a evenimentului, propunem publicului o selecţie de filme documentare atât despre Roşia Montană,cât şi despre situaţiile altor comunităţi din lumea întreagă în care au loc proiecte de minerit. Evenimentul va fi continuat cu o sesiune de dezbateri pe această temă, o expoziţie de fotografie reflectând istoria afişelor campaniei Salvaţi Roşia Montană, programul urmând a se încheia cu un concert. Dintre filmele ce vor fi proiectate, menţionăm All that Glitters/Tot ceea ce străluceşte (r. Tomáš Kudrna, 2010) şi Alethea – Amintiri din viitorul Roşiei Montane (r. Petra Holzer şi Ethem Ozguven/2007).

Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar de nu mai puţin de 1881 de ani. Numele localităţii Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tabliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în minele de la Roşia Montană, reprezintă unul dintre izvoarele Dreptului Roman.

Pe teritoriul Roşiei Montane se regăsesc rădăcini adânci ale istoriei noastre, precum zeci de case şi gospodării declarate monument istoric, un centru renumit prin arhitectură şi vechimea construcţiilor, un muzeu al mineritului unicat prin piesele deţinute, case memoriale şi o rezervaţie arheologică. Aceste dovezi ale etnogenezei şi continuităţii poporului român sunt ameninţate cu distrugerea de către propunerea unei companii miniere de a deschide cea mai mare mină auriferă de suprafaţă din Europa.

“Ziua Roşiei Montane” se va desfăşura în data de 6 februarie, la Clubul Tăranului Român, str. Monetăriei, nr. 3, Bucureşti. Intrarea este liberă.

comunicat

comentarii

de Radu la 1 februarie 2012 - 21:44

Este la un ceas anifersar important, dar asta nu ajuta cu nimic zona. Daca nici macar festivitatile nu prea au loc in zona ci mai mult prin bucuresti asta trebuie sa spuan tot , in zona este nevoie de invesitii masive, pentru a face zona ce era odata

de Viorel la 2 februarie 2012 - 07:30

Nu te ajuta cu nimic faptul ca ai acces la calculator si la o viata buna.Esti cumva orfan? Nici macar atunci nu trebuie sa-i condamnai pe cei care au facut sacrificii pentru ca urmasii lor sa duca o viata mai buna.Ca unii ca voi vor sa distruga tezaurul tarii pentru interesul strict personal al lor,e alta discutie.
Festivitatile pot avea loc numai daca sunt organizate nu si daca sunt boicotate,chiar voalat.De ce americanii importa petrol desi au si ei rezerve?De ce austriecii si nemtii nu isi decimeaza padurile si prefera sa ia lemnul romanesc?

de Calin la 2 februarie 2012 - 08:39

Sincer nu cred ca rosienilor le arde de sarbatorit deocamdata, dar o sa aiba motive de sarbatorit dupa ce se da drumul la proiectul minier. Pentru ca localitatea aia, in 1881 de ani de existenta, s-a ocupat cu minerit tot timpul. In afara de ultimii ani, care au fost si cei mai grei pentru cei de acolo,

de Florin la 2 februarie 2012 - 10:21

Sarbotorim, dar sarbatorim la Bucuresti ca la rosia e urat, e frig…e frig si pentru oamenii de acolo oameni buni. Eu nu vad cum poti sa sarbatoresti o localitate in alta parte. Oamenii astia vor sa vina cu decizii si protesteaza impotriva mineritului cand ei nici nu au fost in zona vreodata

de Alex la 3 februarie 2012 - 06:03

Asa hai sa sarbatorim, dar nu mergem sa sarbatorim acolo unde trebuie pentru ca e urat in zona, e saracie multa…patrimoniul e in degradare dar daca nu mergem sa il vedem putem sa ne prefacem ca el nu trebuie reabilitat si ca nu lipseste nimic in zona, totul e bine si frumos si la vara cald…nu-i asa?

de Horia Mărieș la 3 februarie 2012 - 06:43

Daca ce spune Monica Macovei este adevarat, vezi in B. de C. „Monica Macovei, declaraţie şocantă: Licenţa pentru Roşia Montană a expirat! publicat la: 2 February 2012” si are si sustinere juridica, atunci Guvernul si Dl. LÁSZLÓ BORBÉLY Ministrul Mediului şi Pădurilor chiar au o mica-mare problema pe care nu stiu cum vor putea sa o rezolve.
Sper insa ca nu vor mai trebui sa o rezolve ei, in weekend se anunta vreme mai buna si mai mult ca sigur ca va renaste (dpdv numeric) protestul din Piata Universitatii.

de Horia Mărieș la 3 februarie 2012 - 07:29

@jale

N-am facut pasiune ptr subiectul Rosia Montana pana acum fiindca nu ma pricep, si fiindca chiar daca m-as pricepe ceva mai mult decat altii, tot nu m-ar baga nimeni in seama.
Dar acum trebuie sa recunosc ca textul de la link-ul pe care l-ati postat m-a convins definitiv.
Daca m-ar asculta cineva si daca parerea mea ar mai si conta, de acum incolo as spune un NU foarte raspicat proiectului Rosia Montana Gold Corporation.

Lasati un comentariu