Trei boli care ameninţă Europa

• publicat la: 17 februarie 2012
Trei boli care ameninţă Europa

Pojarul a făcut ravagii în multe ţări din UE. Spania se confruntă cu epidemie de legioneloză, iar gripa ia avânt de la frig.

Boli  infecţioase, precum rujeola, gripa şi, mai nou, legioneloza, pun stăpânire pe Europa. Anul trecut, pe continent şi, mai ales în România, s-a înregistrat cea mai mare epidemie de pojar din ultimii ani şi se aşteaptă o continuare.

1. Rujeolă. Anul trecut, au fost semnalate peste 30.000 de cazuri, de cinci ori mai multe decât în 2006-2009. Opt bolnavi au murit şi 27 au suferit complicaţii (encefalită). Cinci ţări au raportat focare: Franţa, Italia, Spania, Germania şi România.

Cea mai mare epidemie s-a înregistrat în ţara noastră, unde numărul cazurilor a crescut, în 2011, de 20 de ori faţă de anul precedent (193-2010, peste 4.000-2011), iar Spania a raportat 2.000 de cazuri.

Epidemiologii se aşteaptă ca numărul să crească şi anul acesta, cu un vârf în mai.

„Vaccinul se administrează între 12 şi 15 luni, prima doză, şi a doua doză, la vârstă şcolară. An de an, rămân copii nevaccinaţi, incomplet vaccinaţi sau la care vaccinul nu a fost eficient. Această cohortă se acumulează, astfel că, o dată la 5-6 ani, apar epidemii”, explică conf. dr. Alexandru Rafila, şeful Catedrei de Microbiologie din cadrul UMF „Carol Davila” Bucureşti.

Pericolul provenit de la aerul condiţionat

2. Legioneloză. O epidemie de legioneloză a izbucnit în Spania, la începutul anului, la un hotel. Au fost confirmate 18 cazuri- 15 turişti, din care trei au murit. În probele de apă prelevate a fost confirmată prezenţa bacteriei, iar hotelul a fost închis. Boala pe care o provoacă este o infecţie respiratorie severă, care poate fi fatală vârstnicilor.

„Aerul condiţionat favorizează înmulţirea Legionellei, care se răspândeşte prin aerosoli în cameră şi ajunge în plămâni. Se poate transmite şi prin apa de la duş”, adaugă Alexandru Rafila.

3. Gripă.
Circulaţia virusurilor gripale s-a intensificat săptămâna trecută în nouă ţări din Europa. Virusul predominant rămâne AH3N2. În România, de la debutul sezonului până în prezent, au fost confirmate 63 de cazuri de infecţii cu AH3N2.

„Numărul cazurilor de gripă poate creşte dacă e frig, mai ales că imunizarea naţională a fost întreruptă”, mai spune medicul.

sursa evz.ro

Lasati un comentariu