TVA-ul aplicabil tranzacţiilor imobiliare

• publicat la: 6 februarie 2012
TVA-ul aplicabil tranzacţiilor imobiliare

Fiscul român a scos de la naftalină impozitele din imobiliare

Dezvoltatorii din domeniul imobiliar ar trebui să se pregătească de achitarea unor impozite mai vechi, dupa cum susţine sus si tare fiscul român. Recuperarea TVA pe segmentul locuinţe persoane fizice ar aduce in visteria statului câteva sute de milioane de euro.

Dezvoltatorii imobiliari au primit o veste-şoc, care ii uşurează de câteva procente bune din veniturile obtinute din tranzactiile imobiliare. Anunţul autorităţilor fiscale cum că se va aplica Legea TVA pentru tranzactiile imobiliare a stârnit rumoare, dar si neclarităţi, in faţa tranzactionarilor.

Fiscul sustine că toate persoanele fizice care au incheiat o tranzactie imobiliară cu caracter comercial sunt obligate să achite taxa TVA către stat, mai ales că această activitate le-a adus profit. Acest caracter comercial se traduce, de fapt, prin realizarea a celor putin 5 tranzactii, a căror valoare să depăşească 35.000 de euro. Deci, daca ai construit mai mult de 5 case si le-ai vândut, din suma obtinuta 19 % vor fi virati statului.

Legea ii sărăceşte cu 19% pe contribuabili

Contribuabilii privesc aplicarea legislatiei ca fiind retroactivă si o consideră chiar un abuz, mai ales pentru cei care au realizat aceste tranzactii cu ani in urmă.

Fiscul va avea de dus o luptă grea cu majoritatea contribuabililor care nu se vor indupleca prea usor să se prezinte la ghiseele de colectare taxe si impozite. Conform unor surse din administratia financiară, abia un prag de 1000 de persoane a fost atins in ceea ce priveste achitarea acestor impozite. Românii nu se sperie atât de usor de pedepsele invocate de către inspectorii fiscali, mizând pe lipsa de coerenţă si claritate a acestei legi.

Cu toate acestea, legea este aplicabilă si nu pare să omită pe nimeni. Pe fondul căderii fondurilor la buget din anul 2009, recuperarea acestor bani a devenit o modalitate de a redresa putin bugetul de stat, suma totala care ar trebui incasata in urma platii TVA reprezentand 0,5% din PIB. Un procent destul de bunicel, ar zice multi reprezentanti fiscali.

Veşti bune, veşti proaste

O veste bună le mai linsiteste pe persoanele fizice incadrate de către Fisc la categoria dezvoltatori imobiliari, care sunt indreptatite gratie acestui statut sa ceara deducerea TVA.

Neplata acestui impozit are o prescriptie de 5 ani de la momentul incheierii tranzactiei, numai că există posibilitatea ca autorităţile de inspectie fiscală să inceapă un control si să ceară returnarea TVA, actiune care anulează orice prescriptie.

Desi reactia opiniei publice nu aplaudă această lege si o consideră chiar un abuz din partea autorităţilor, controalele tot mai dese si punerile de sechestru pe bunurile persoanelor fizice sunt un motiv suficient de puternic ca cele 19 procente să fie lăsate, totuşi, in grija statului.

Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, accesează www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte.

Lasati un comentariu