15 martie la Carei

• publicat la: 16 martie 2012
15 martie la Carei

Comunitatea maghiară din Carei a sărbătorit  in cursul zilei de ieri,15 martie , ziua Maghiarilor de pretutindeni. La această dată a fost declanşată Revoluţia de la 1848 din Ungaria, iar Dieta ungară întrunită la Pojon, în această zi, a decretat independenţa Ungariei faţă de Imperiul Habsburgic deşi la punctul 12 din programul revolutiei era prevăzută  expansiunea ţării.

Anul 1848 este cunoscut în istorie ca „primăvara popoarelor” întrucât de la un capăt la altul al Europei naţiunile subjugate de un regin feudal retrograd se ridicaseră la luptă pentru libertate şi emancipare naţională.

Incepând cu ora 16,00,la Carei  au avut loc depuneri de coroane de flori la bustul lui Petofi Sandor,prezenţi fiind Kelemen Hunor,Ministrul Culturii din Romania si presedintele UDMR,Csehi Arpad,preşedintele CJ,parlamentarul Varga Attila,primarii Kovacs Eugen şi Keizer Ludovic, preşedintele filialei locale a Partidului Popular Maghiar,Eva Konglovics,reprezentanţi ai oraşelor înfrăţite şi mulţi alţii.

Faţă de anii precedenţi,asistenţa a fost mai puţin numeroasă,in jur de 100 de persoane  fiind prezente. Au fost rostite alocuţiuni şi un scurt program artistic a incheiat acest mic eveniment.

In sala mare a Castelului Karoly a avut loc ,de la ora 17,00 un program cultural artistic menit să marcheze momentul 15 martie 1848.După cuvântul de introducere adresat de primarul Kovacs Eugen,preşedintele UDMR Carei, a urmat apoi o scenetă ,dansuri şi  cântece in interpretarea corului de cameră Cuanticum Novum,dirijor Szilvester Lorincz.

Seara s-a încheiat cu vizitarea expoziţiei de la etajul  Castelului şi un protocol organizat în sălile de la parter.In jur de 300 de persoane au vizitat sălile expoziţionale in decursul orei alocate.

redacţia

comentarii

de Antonescu la 17 martie 2012 - 09:18

Antonescu de traia pe unguri ii spanzura 🙂

de european la 18 martie 2012 - 13:29

Acum,la sarbatori se vad adevaratele intentii dar si respectul pe care il pretind mereu de la altii dar ei nu il acorda.In 2012,pe teritoriul unei tari care ii adaposteste si le ofera scoli,asistenta medicala,salarii,etc, ei nu arboreaza nici steagul Romaniei nici al UE.Unde e buna intelegere pe care o pretindeti testvérek?

de Un Maghiar. la 19 martie 2012 - 14:48

O aparitie deosebita cei trei din a doua fotografie,cei cu palarii ca Gaborii.
In locul vostru m-as ascunde sa nu ma vada nimeni.Mit szoltok???

de Horia Mărieș la 19 martie 2012 - 15:53

@Un Maghiar.

Și dumneata acum! De ce ești D-le atât de cârcotaș?
Păi cum altfel vrei să-i convingă pe gabori să-i voteze tot pe ei?

de Alexandru la 19 martie 2012 - 15:58

A fost frumos sper ca si de 1 decembrie se va pune in interiorul castelului steagul mare a Romaniei,si se va putea vizita castelul.Nu doar de 15 martie

de Horia Mărieș la 19 martie 2012 - 18:07

@Alexandru: De acord cu Dvs.

Lasati un comentariu