13% din bugetul Spitalului pe 2012 sunt alocaţi medicamentelor

• publicat la: 30 martie 2012
13% din bugetul Spitalului pe 2012 sunt alocaţi medicamentelor

Proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2012 al Spitalului Municipal Carei a fost unul din punctele aflate pe ordinea de zi a şedinţei de vineri 30 martie 2012.

Şedinţa Consiliului Local  Municipal Carei de astăzi, s-a desfăşurat  în sala mare de şedinţe,preşedinte de şedinţă fiind consilierul Marius Rusu.În cadrul comisiei economice de ieri,29 martie,4 consilieri au votat în favoarea aprobării bugetului pe 2012 în forma propusă, iar unul a fost impotrivă.

Primul consiler înscris la cuvânt a fost Ilie Ciută,care şi-a exprimat regretul în ceea ce priveşte lipsa oricărei intervenţii   asupra bugetului  din partea membrilor consiliului de Administraţie a Spitalului Carei  care au şi statut de consilieri locali.

Regret că niciunul dintre membrii CA din consiliu nu a dorit să intervină.Eu am fost singurul care am votat impotriva acestui buget şi am să încerc să motivez această opţiune.În cadrul bugetului  propus pentru 2012 ,în valoare de 8.679.732 lei,64,93% reprezintă salariile,17,53% sunt cheltuieli  de regie,13,85% sunt alocaţi medicamentelor şi 3,43% pentru hrană.Ştiţi cu toţii că iniţial nu am fost de acord cu preluarea spitalului dar din momentul în care a fost adoptată această decizie am considerat  că trebuie să îmi aduc contribuţia la bunul mers al lucrurilor .

Doresc să fac cunoscut faptul că  lunar se fac între 650 şi 700  externări bolnavi dar Casa de Asigurări aloca fonduri pentru doar 500,eventual 550 de externări.Cu toţii am avut cazuri de bolnavi din familie internaţi la Spital si ştim că în proporţie de cel puţin 80% medicamentele trebuiesc cumpărate de către pacienţi.Dacă nu reuşim să sensibilizăm Casa să plătescă în procent mai mare medicamentaţie şi externările, consider că avem obligaţia să contribuim  noi la suplimentarea  fondurilor macar pentru medicamente pentru persoanele lipsite de posibilităţi materiale,dacă tot am preluat Spitalul.Trebuie să ne şi asumăm responsabilitatea preluării acestei instituţii”.

Poosz Szabolcs,consilier UDMR şi membru în CA al Spitalului careiean a  dorit să precizeze că este de acord cu cele menţionate de consilierul Ciută, dar trebuie luat în seamă şi faptul că până la preluare, un procent de 90% din bugetul alocat îl reprezentau salariile ,denunţand  calitatea managementului acestei unităţi.

Încercăm să atragem cât mai multe fonduri de la ministerul de profil şi în acest sens beneficiem de ajutorul primarului.Trebuie să recunoaştem însă şi că în România sistemul sanitar este subfinanţat.Cine crede  că un oraş precum Careiul poate asigura 10 miliarde pentru medicamente e dus de realitate.Nu este responsabilitatea noastră să finanţăm medicamentaţia bolnavilor”.

Afirmaţiile acestuia au atras câteva precizări din partea consilerului Ciută  care afirmă că reducerea fondului de salarii  s-a datorat plecării a numeroase cadre  medicale  , iar în ce priveşte suma avansată de Dvs eu nu am făcut nicio precizare privind ordinul de mărime al acesteia şi nici nu am dori ca să contribuim cu întreaga valoare a medicamentelor necesare, dar consider că avem o responsabilitate faţă de acele persoane  cu situaţie precară dacă tot am luat în adminstrare spitalul.Vă rog să vă aduceţi aminte că am solicitat în trecut şi mărirea contribuţiei noastre pentru achiziţionarea de aparatură adecvată unui act medical performant.”.

Proiectul a trecut în forma iniţială,cu majoritate de voturi,cei cinci consilieri PNL fiind împotriva  acestui proiect dacă nu se iau  în calcul imbunătăţirile propuse.

De pe ordinea de zi a şedinţei de vineri,primarul Kovacs Eugen a retras în ultimul moment Proiectul  de hotărâre privind repartizarea unor fonduri în favoarea Asociaţiei Ordinul Cavalerilor Vinului ,, Sfântul Orban,, Carei, pentru organizarea concursului de vinuri ce a avut loc în  data de 24 martie 2012.Consilierul Ilie Ciută a supus atenţiei colegilor săi faptul că această asociaţie a depus în timp util solicitarea  unui sprijin financiar,în baza cererii din 7 februarie, iar faptul că noi dorim acum să aprobăm acestă sumă retroactiv pare că vrem de fapt să punem în curat activitatea respectivă”.

Cei de faţă au asistat la una din puţinele  situaţii în care primarul Kovacs  este întru totul de acord cu Ilie Ciută,fapt remacat chiar şi de acesta.

Daniela Ciută

comentarii

de jiji la 30 martie 2012 - 17:42

da de medici nu vorbeste nimeni??cum a murit ieri mamica si copilul la nastere????conditii de hotel la spital parca asa se lauda coica si rat da conditii de spital cand vor fi??

de Anita W. la 31 martie 2012 - 20:07

Nu e singurul caz de acest fel.Anul trecut au facut transfuzie de sange bolnavului de langa cel care trebuia sa primeasca.Medicamentele trebuiesc cumparate daca vrei sa te faci bine si noi platim din salar pentru ele.

de Horia Mărieș la 1 aprilie 2012 - 10:51

U.A.T. (Primăria) Municipiului Carei, ar putea învăța ceva, dacă ar dori, de la primăria vecină, a orașului Mátészalka, despre felul în care trebuie făcută informarea contribuabulilor.
E deosebire de la cer la pământ, și asta la doar câțiva kilometri de Carei.
A se vedea vă rugîm cum trebuie sa arate un portal al unei primării civilizate, cum trebuie să fie prezentate locuitorilor orașului toate hotărârile și procesele verbale ale Consiliului Local, etc., etc.
Cred că n-ar fi foarte greu de învățat, că doar site-ul este în limba și maghiară.
Credeți că se poate face așa ceva in cincinalul următor și la Carei?
Spor la lectură și la treabă.

Iată și o mostră.

http://www.mateszalka.hu/main.php?f=kiir&oid=1887&mid=2&kid=1489

de careian la 1 aprilie 2012 - 11:37

vineri am cumparat la KAUFLAND CAREI smantana la dorna 12% la galetuta iar azi cand am desfacut cutia era toata mucegaita!!!!!termenul de valabilitate era 5 aprilie 2012.atentie la ce cumparati!!!

de MOLKERAY la 1 aprilie 2012 - 18:20

Sper ca nu vrei sa pui vina pe Kovacs ca ai cumparat smantana mucegaita de la Kaufland ?

de @ la 1 aprilie 2012 - 18:34

Duceti-va inapoi! Eu intotdeauna asa procedezi daca nu-mi convine ceva ,primesc banii inapoi si inca ei cer iertare.Altfel nu invata !

de tuti la 1 aprilie 2012 - 18:45

ma da iute sariti sa va faceti reclama astia cu laptele.ati ajuns sa profitati si de cei pacaliti de kaufland doar doar va baga cineva in sama.

de Erzsebet.B la 2 aprilie 2012 - 07:22

La spitalul din Carei conditiile ar fi mai bune, daca strategia de cerere- oferta ar fi interpretata altfel. Daca ceri, trebuie sa oferi, sau daca oferi, poti cere. Nu demult am fost paicenta acestui spital, am oferit si mi s- a ingaduit sa cer. Am fost multumita. Si asta e problema, problema porneste din pacate de la noi. facem tot posibilul pentru noi insine. Nu ne mai gandim, ca exista altul, care nu isi poate permite, astfel incat acet altul nu va primi serviciile, pe care eu le primesc. Eu aveam medicamentele dimineata pe noptiera in hartie cu numele atasat, altul avea reteta! Inteleg cirza, inteleg salarul taiat, dar sunt bugetar si eu, si mai sunt foarte multi ca noi. Nici mie nu- mi da nimeni cu un banut mai mult, nici personalul nu ar trebui sa astepte…
Despre mamica si copilul, amandoi morti este o tacere stranie…amandoi inmormantati, familia in doliu si urlete…ceva normal sa se intample asa ceva? Sunt 3 ginecologi in Carei! Nimeni nu a observat ca ceva nu e in regula? Nu am gasit o explicatie nici intr- un ziar, nici pe internet…nu mai conteaza? Cine a fost luat la rost? Cine plateste pentru greseala? Sau nu s- a gresit oare? Exista o comisie care analizeaza pas cu pas cele intamplate?In Ungaria o astfel de greseala se numeste malpraxis si se plateste amarnic de scump! Ar fi cazul sa fie si la noi asa! Oara cineva din conducerea spitalului a spus familiei sincere condoleante? Sau nu mai e la moda?
Doamna pastreaza- ne sanatatea! (cea mintala in primul rand)

de Horia Mărieș la 2 aprilie 2012 - 07:36

@Erzsebet.B: Tot respectul și toată stima mea pentru cele scrise de Dvs mai sus.
Așteptăm și reacțiile (răspunsurile) celor în drept.

de asistent la 2 aprilie 2012 - 15:01

teroare-aceasta este atmosfera care domneste la spital in ultimul timp.angajari numai pe etnie si pe pile asa ca nu va mirati de ce se intampla.moartea mamicii si a bebelusului nu mira personalul,cei competenti sunt trasi pe dreapta si se lucreaxza cu pilele.decese din cauza aplicarii gresite a tratamentului sunt cu duiumul dar ascunse sub pres.nu avem voie sa vorbim cu nimeni si suntem mereu amenintati.de ce nu veniti sa intrebati si sa va interesati?

Lasati un comentariu