Aţi auzit de Detunata Goală și Detunata Flocoasă?

• publicat la: 6 martie 2012
Aţi auzit de Detunata Goală și Detunata Flocoasă?

Dacă doriţi să vizitaţi obiective turistice inedite din România, unul dintre acestea este Rezervaţia Detunatele din munţii Metaliferi. Ce face aceasta rezervaţie unică este prezenţa unor piscuri sub forma unor coloane hexagonale de roci bazaltice, asemănătoare unor orgi uriaşe, care se găsesc în puţine locuri pe suprafaţa pământului.

Denumirea de Detunate vine din cauza coloanelor care se desprindeau şi cădeau cu un zgomot asurzitor, care amplificat de ecou se asemăna cu o detunătură/tunet. Detunatele se afla mai exact în comună Bucium Saşa, la 70 km de Alba Iulia şi doar 3 km de oraşul Abrud. Ele se numesc Detunata Goală şi Detunata Flocoasa şi se întind pe o suprafaţă de 24 de hectare.

Piscul Detunata Goală are o înălţime de 1158 metri şi este denumit „goală” prin simplul fapt că nu este împădurit. În jurul acestor conglomerate s-au ţesut legende care sunt povestite de bătrâni la gura sobei. Se spune că în Tara Ardealului trăiau uriaşi şi zâne. Conducătorul cetei de uriaşi era un duşman straşnic al zânelor. Acesta avea un fiu viteaz şi frumos care se luă la trântă cu urşii şi care s-a rătăcit o dată prin pădure şi a văzut o luminiţă în depărtare. S-a dus spre acel loc şi a găsit o fecioară frumoasă care cânta o doină lângă un foc. A aflat că este o zână şi între cei doi s-a înfiripat o frumoasă poveste de dragoste, care în cele din urmă s-a transformat în tragedie, culminând în uciderea zânei de către tatăl uriaşului. Ca urmare a acetui fapt, fiul grav îndurerat şi-a omorât tatăl cu un pumnal. Pământul s-a deschis şi i-a înghiţit pe uriaşi şi trupurile îndrăgostiţilor, şi din pământ au ieşit flăcări ce s-au transformat în stane de piatră.

Detunata Flocoasa este acoperită de o pădure de molid de unde îi vine şi numele. Are înălţimea de 1258 de metri şi din cauza pădurii de molid nu se poate examina din punct de vedere geologic.

De pe crestele Detunatelor, poţi admira o superbă panorama, în depărtare observându-se Muntele Găină ori Muntele Mare.

Fiind la 70 de km de Alba Iulia, puteţi opta pentru cazare la o pensiune pentru a vizita şi alte obiective turistice care merită văzute, cum ar fi Poiana Narciselor sau Muzeul Aurului de la Roşia Montana.

sursa libertatea

Lasati un comentariu