Băi cu apă de tărâţe de grâu pentru piele

• publicat la: 18 martie 2012
Băi cu apă de tărâţe de grâu pentru piele

Tărâţele rezultă din măcinarea boabelor de grâu si se separă de făina prin cernere. In vremuri de demult, tărâţa de grâu era folosită ca hrană pentru animalele din gospodărie şi la prepararea borşului.

In nevoia lor de a-si trata bolile de care sufereau, oamenii au folosit tărâţa ca leac pe când medicamentele de sinteză incă nu se produceau.

Tărâţa de grâu este foarte bogată in vitaminele din grupul B, cu exceptia vitaminei B12, minerale, sodiu, potasiu, magneziu, calciu si aminoacizi. Datorită compozitiei sale, tărâţa are numeroase proprietăţi medicinale.

Astfel, tărâţele reglează digestia, sunt emoliente, laxative, nutritive, remineralizante, tonic general, reconfortante.

Pentru o piele sănătoasă şi curată nu e nevoie de produse cosmetice dintre cele mai scumpe care, oricum, au in compoziţie chimicale. Apa de tărâţe are darul de a curăţa pielea  in profunzime, de a-i reda strălucirea si tineretea, de a o catifela.

Si astăzi există medici care, cunoscând puterea tămăduitoare a tărâţei, recomandă mamelor să facă baie cu apă de tărâţe nou-născutului pentru curăţarea pielii. Si, dacă nou-născutului baia cu apă de tărâţe ii face bine, cu siguranţă face ca acelasi lucru să se intâmple si la maturitate, dacă exista persoane care cred si accepta să facă doua-trei băi, in timp de două săptămâni, măcar la fiecare schimbare de anotimp.

Ca să-ti pregătesti o baie cu apă de tărâţe, trebuie să incepi de dimineaţă. Pune un kg de tărâţe intr-o pungă de pânză albă, leag-o bine la gură, elasticul e cel mai indicat, si pune punga intr-un lighean sau un cazan. Clocoteste patru-cinci litri de apă, toarnă-i peste tărâţe si acoperă vasul până seara. Trebuie să stea asa 10-12 ore.

Seara, tot ce este in vas se răstoarnă in apa caldă din cadă care, şezut, nu trebuie să treacă de talie si baia să nu dureze mai mult de 15-20 de minute. Strânge bine in pumni săculeţul cu tărâţe până când apa va căpăta o culoare lăptoasă.

Umezeste bine toată pielea si insista apoi pe părţile pe care, de regulă, pielea devine mai tare, uneori chiar cornoasă: coate, genunchi, glezne. După zece minute poţi folosi un burete sau o mănuşă mai aspră cu care să dai pe piele.

Vei rămâne uimit cum se curăţă pielea, cum se iau celulele moarte si vei vedea, cu plăcere, ce piele frumoasă si curată rămâne după baie. Efectul cu adevărat miraculos al acestor băi se poate constata in timp, mai ales, după a treia baie.

Tărâţa de grâu se recomandă si impotriva „zăbăluţelor”, crăpături care apar la coltul buzelor din cauza unui aparat dentar prost adaptat sau a unei infectii. De cele mai multe ori, tratamentul extern medicamentos nu dă niciun rezultat, din cauza că este ignorata principala cauză a aparitiei lor: lipsa vitaminei B2.

O cură de două-trei săptămâni cu tărâţe care mustesc de vitamina B, două lingurite de tărâţă intr-un pahar cu apă plată, uşor incălzită, vindecă „zăbălţtele” fără să mai fie nevoie de medicamente. Pentru că sunt cam inecăcioase, copiilor li se poate da zeama de tărâţe, care are acelaşi efect.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu