Castelul Karoly intră în Circuitul Târgurilor Medievale din Transilvania de Nord

• publicat la: 23 martie 2012
Castelul Karoly intră în Circuitul Târgurilor Medievale din Transilvania de Nord

Joi, 22 martie 2012, a avut loc prima  conferință de presă susținută de Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură din cadrul Primăriei Municipiului Carei și coordonator al Centrului de Promovare a Turismului Cultural, la Castelul Karolyi,în incinta Castelului Karoly,într-una din sălile de la parter rezervată de acum înainte unor astfel de evenimente.

Centrul de Promovare a Turismului Cultural este un serviciu nou infiinţat şi se  se ocupă cu exploatarea din punct de vedere cultural și turistic al obiectivelor Castelul Karolyi și Cetatea Ardud. Bogdan Georgescu ,binecunoscut careienilor   pentru evenimentele şi manifestările culturale de mare ţinută ce le organizează devine astfel şi administrator al Castelului,responsabil şi  cu  organizarea  activităţilor ce vor avea loc de aici înainte.

La conferinţă au participat reprezentanţi ai presei locale şi judeţene,lipsind însă  managerul de proiect,Beko Tamas.

În  deschidere s-a subliniat faptul că în perioada 2-6 aprilie, Castelul din Carei își va deschide porțile pentru elevi, perioadă ce coincide cu programul ”Şcoala Altfel”.

Muzeul Judeţean,de care aparţin sălile expoziţionale de la etaj,condiţionează numărul unui grup de vizitatori la 30,din cauza personalului redus dar şi a securităţii obiectivului.

Instituțiile școlare care doresc să viziteze obiectivul sunt invitate  să se programeze telefonic la 0261-861-481. Până acum şi-au anunţat vizita la Castel în  săptămâna ”Școala Altfel”,grupuri de elevi din Botiz,Salonta,Marghita,SatuMare,Petreşti.

Pe lângă vizitarea expozițiilor, a Sălii Cavalerilor și a Capelei, Centrul de Promovare a Turismului Cultural va organiza o serie de activități cu caracter permanent, evenimente culturale și festivaluri.

Potrivit celor declarate de Bogdan Georgescu,activităţile ce vor avea loc in incinta Castelului se împart în trei categorii,şi anume ateliere tematice,evenimente tematice şi partea de prestări servicii pentru terţe persoane sau instituţii

Dintre acțiunile culturale din acest  an,au fost anunţate manifestări cu caracter permanent, cum ar fi: Cafeneaua literară, Cercuri de lectură, poezie și cenacluri literar-muzicale, Conferințe locale și județene  pe teme literare, Comemorarea personalităților culturale, Cerc de foto și pictură, Ateliere meșteșugărești, Cerc de teatru în limba română și maghiară, Seri de teatru cu membrii cercurilor de teatru amator, Cerc de muzică veche și ușoară, Seri de muzică veche și ușoară, Seri de audiții muzicale, Cercuri pentru micii meșteșugari, Clubul Cinefililor.Activitatea primului cerc literar ,De-a Literpretarea va debuta chiar astăzi,23 martie ,intr-una din sălile de la parter.

În aripa dinspre Monumentul Ostaşului Român a Castelului  se va muta Centrul Cultural Carei iar accesul vizitatorilor în acea parte va fi restricţionat.

Printre evenimentele culturale,Centrul de Promovare își propune organizarea unor evenimente precum Castelul Muzical, evenimente muzicale săptămânale, concerte de muzică clasică, pian, vioară, care să aibă în deschidere recitaluri ale tinerelor talente careiene, Castelul copiilor: evenimente cultural-educative pentru copii, Întâlniri lunare între cititori și poeți sau scriitori, acțiuni realizate în colaborare cu edituri, cluburi, cercuri literare din alte orașe sau ambasade, Lansări de cărți, Acțiuni de promovare a tinerilor oameni de cultură careieni, Expoziții cu caracter temporar de artă plastică, desen, pictură și fotografie, Târguri de carte, Concursuri de șah, Invitarea unor personalități la Castelul Karolyi care să promoveze imaginea castelului, Trasee Tursitice Sătmărene, prin includerea obiectivelor din Carei și Ardud în principalele trasee turistice din județul Satu Mare, Spectacole și alte evenimente culturale.

Festivalurile mari propuse pentru acest an sunt: Festivalul medieval Villa Karul – Carei 2012, Festivalul Gastronomic Villa Karul – Carei 2012, Festivalul de muzică veche Magno Karolyinum, Tabăra de cavaleri pentru copii, Legendele Castelelor – evenimente culturale care vor reînvia legende locale.

Cu această ocazie,Bogdan Georgescu a făcut publică intenţia instituţiei pe care o conduce de a apela la voluntari pe perioada vacanţelor,voluntari care vor obţine apoi adeverinţe şi certificate de voluntari pe care le vor putea ataşa la CV-ul lor.

Centrului de Promovare a Turismului Cultural va oferi și săli pentru  conferințe științifice, Vizitarea obiectivului turistic, Cununii civile în Capela Castelului,Ședințe foto,Evenimente culturale, spectacole.

Tarifele pentru închirierea sălilor necesare diferitelor evenimente va fi stabilit de către Consiliul Local Municipal în cadrul următoarei sale şedinţe.

Unul din primele evenimete  anuţate la conferinţa de presă este aniversarea a 300 de ani de la Colonizarea Şvabilor,ce va avea loc la data de 20 mai 2012.

O altă prioritate pentru Centrul de Promovare a Turismului Cultural o va reprezenta şi colaborarea cu diferitele ambasade prezente în România.

Bogdan Georgescu,din postura sa de coordonator al Centrului de Promovare a Turismului local a anuţat că ” În câteva săptămâni, vor fi oferite pachete turistice operatorilor din turism, pentru un sejur de trei până la șapte zile în Carei.Avem o colaborare pe plan local cu un operator de turism care a adus în sezonul estival în jur de 2.500 de turişti săptămânal.Ne propunem să aducem aceşti turişti să viziteze şi castelul sau cetatea din Ardud.Mizăm apoi şi pe vecinii noştri din Ungaria,cărora le propunem un circuit pentru vizitarea castelului şi a caselor memoriale ale unor poeţi maghiari din zonă.Aniversarea a 300 de ani de la colonizarea şvabilor va atrage cred numeroşi turişti germani care vor dori să participe la eveniment”.

Reprezentanţii presei au dorit să afle aspecte legate de stadiul de execuţie a Cramei de la subsolul clădirii sau a procentului de utilizare a fondurilor europene alocate pentru renovare dar absenţa managerului de proiect,Beko Tamas a lăsat fără răspuns întrebările acestora.

În urma renovării şi  reabilitării Castelului Karoly printr-un proiect cu finanţare europeana în valoare de peste 5 milioane de euro, acesta va face parte din Circuitul târgurilor medievale din Transilvania de Nord.

Castelul are la parter o Capelă,o sală de expoziţii,o sală de spectacole,Sala Cavalerilor,săli a căror destinaţie nu a fost încă stabilită,birouri,grupuri sanitare,anexe.Conform proiectului prezentat Consiliului Local, la subsol este prevăzut a se realiza o Cramă care va adăposti expoziţii cu produse de vinificaţie. La etaj,Muzeul Judeţean deţine câteva săli expoziţionale.Alte săli de la etaj vor fi transformate în săli de conferinţe sau de expoziţii tematice. Pentru publicul larg castelul se va deschide la sfârșitul lunii aprilie.

Daniela Ciută

comentarii

de Horia Mărieș la 23 martie 2012 - 18:05

Lucrurile încep să sune extraordinar de bine.

Ne bucurăm sincer de faptul că după restaurarea Castelului, viața culturală din municipiului Carei va avea o nouă “scenă” (foarte atrăgătoare) pe care să se manifeste, că această viață culturală se va revigora, spre beneficiul locuitorilor din Carei, dar nu numai.

Orice idee, orice activitate culturală promovată de Dl. Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură din cadrul Primăriei Municipiului Carei și coordonator al Centrului de Promovare a Turismului Cultural, este binevenită în această etapă, oricum preferințele locuitorilor din Carei se vor cristaliza în timp.

Nu este de neglijat nici ideea ca unele din spectacolele din cadrul Festivalului de Teatru Studenţesc SPOT (spectacole „vaduvite” de săli de teatru civilizate in ultimii ani), festival ce se va afla în acest an la cea de-a șasea ediţie, să se desfășoare chiar în unele săli din incinta Castelului.

Asta cel putin până când autoritățile locale nu vor rezolva în mod favorabil problemele legate de Teatrul de Vară și pe cele legate de Teatrul Municipal “Stefan Ruha Istvan” din Carei.

Probleme de care n-am mai auzit nimic nou (pozitiv) în ultima vreme. Se tace.

de Vector la 23 martie 2012 - 18:36

sunteti optimist….probabil nu va fi a sasea editie SPOT…

de Horia Mărieș la 23 martie 2012 - 19:21

@Vector

„Speranța moare ultima.” Am acest mare viciu: sunt (încă) un optimist incorigibil.

Ar fi mare păcat să nu mai fie cea de a șasea ediție SPOT.

Sunt convins că Domnii Paul Sarvadi si Bogdan Georgescu vor găsi împreună soluția potrivită (și salvatoare?).

Semnale pozitive sunt deja. Vezi pagina de Facebook a Teatrului Macondo.

„Salutări. Mă bate gândul să organizez un festival de teatru, la vară, în Carei, la Teatrul Macondo. Spectacole cu distribuții mici, adaptabile într-o cameră, o curte sau un hol. Cred că voi putea asigura cazare, masă, pentru participanți, nu și cheltuieli de transport. Aștept semnale dinspre posibilii participanți. March 19 at 10:46 AM”.

Rezultă din cele de mai sus că Paul Sarvadi așteaptă deja semnale.

de ROLI la 26 martie 2012 - 16:00

Din pacate daca nu stiati Paul nu mai lucreaza in Carei la Directia de Cultura,
daca se hotareste sa faca Festivalul SPOT,il va face in Timisoara unde a ales sa lucreze,sau poate la Carei dar nu sub egida Directiei de Cultura cu care nu mai are nici o o tangenta.Succes Paul acolo unde esti,ca aici nu ti-a fost apreciata valoarea.

de emil la 18 decembrie 2012 - 15:23

vedeti ce faceti cu legendele satmarene, ca alfolegelista adica presul asociatiei culturale nagypuszta legelo si imprejurimile – asociatie care este cica, projekt partner cu szatmar leader korhazi bolondhazban szarevo egyesulfet, ca a comis-o iar, alaturi de doctorul dentist (in dinti de grebla) szarado(csalas) sandor si de realizatoarea de renume mondial si din patyod, clont nurora in ghidul turistic al traseului legendelor satmarene.
nici nu mai spun ce dezacorduri infioratoare cuprinde textul in limba romana, ce informatii trunchiate, rauvoitoare, despre realitatile, istoricul, limba zonei (care, evident, este doar parte dintr-un dialect unguresc). limba romana nici nu exista pe aici. pag. 169, dialectul. la pagina 175, la monumentul secuilor scrie ca astia s-au batut cu interventionistii romani in 1919. este una din putinele dati cand se foloseste cuvantul romani, in rest se foloseste termenul de vlahi.
la pag.165, la etnografie, scrie ca „vlahii erau un popor pasnic, binevoitor, primitiv”.
pagina 163 ii invata pe turistii de limba romana ca in 1919 comitatul Satmarului a fost ocupat de vlahi, pe care locuitorii i-au intretinut. evident ca autoritatile unguresti nu fusesera intretinute de localnici (intre care erau si cateva mii de romani, pe care ghidul nici nu ii pomenește. de ce oare? aflam pe aceeasi pagina, la anul 1940:” In urma hotărârii de la Viena din 30 august, in 5-6 septembrie, teritoriul ocupat de romani a fost eliberat, si-a recapatat hotarele dinainte cu sediul la Satu Mare”
la anul 1944 mai aflam ca: „Dupa aderarea României la sovietici…. divizie de armata munteana au mărșăluit in Carei si la Satu Mare, drept urmare teritoriul respectiv a fost anexat împreună cu nordul Transilvaniei la Romania”.
Textul romanesc din mizeria asta de ghid este agramat intr-o asemenea masura incat ar trebui rescris tot. Textele in ungureste, englezeste si nemteste reproduc mistificarile prezente in versiunea romaneasca. e prea mult sa transcriu intregul text romanesc, care, in spiritul unei arogante grofesti care ne este deja foarte binecunoscuta si prezenta la legelista, este redactat in batjocura, ca pentru un popor primitiv, cum sunt caracterizati vlahii. din acest popor primitiv facea parte si Emanoil Gojdu, pe a carui fundatie a pus mana statul ungar, cu largul concurs al ministrului de externe unguent-ardent (pe numele sau mihai razvan ungureanu, dar cu ascendenta – de ce oare?- evreiasca si ungureasca). nu spun ca toti cei cu asemenea ascendenta nu sunt loiali statului roman, pentru nu cred ca e adevarat si am exemple care m-au convins ca sunt si unguri si evrei care s-au comportat si se comporta ca buni romani, mai corect decat unii etnici romani. deci constatarea nu are nici un fel de conotatie xenofoba, rasista sau antiungureasca, ci doar taxeaza niste fapte antiromanesti. in carte respectiva sunt atat de multe, incat numai un sovin antiroman ar putea expedia problema intr-o propozitie, afirmand ca singura vina a legelista e ca nnu au citit textul redactat de cei din potyad. adica, projekt partnerul (alfolegelista) i-a lasat pe aia sa scrie ce vor. intr-un proiect dezvoltare a relatiilor transfrontaliere, de apropiere intre locuitorii de ambele parti ale granitei etc. deci aia ma scuipa, iar eu, in spirit european, trebuie sa le multumesc pentru plusul de substanta pe care mi l-au livrat pe obraz. ce ne arata asta? ca respectivii au folosit banii europeni pentru o carte puternic iredentista, jignitoare la adresa romanilor, adica nicidecum in spiritul intelegerii reciproce. pai daca nu vreti sa ne intelegem, atunci ce vreti? sa eliberati Transilvania de Nord de ocupantii romani? ei, in acest caz, va invit direct in origine. adica, in mama voastra,
Asia!

de emil la 18 decembrie 2012 - 15:33

si dupa toate astea mai vrea uncretin debil sa ortografiez magar cu „y” cand ma refer la injectatii scatofagi legelista si friss kakas, care voteaza rmdszamar si alti horthysti ca partidul horthyst – federalist – autonomist din Ardeal (EMNP/PPMT) sau partidul honved citric magar?

Lasati un comentariu