Ce efect are scăderea Euribor şi creşterea cursului de schimb asupra ratei lunare la credite

• publicat la: 26 martie 2012
Ce efect are scăderea Euribor şi creşterea cursului de schimb asupra ratei lunare la credite

Dacă in urmă cu aproape un an de zile, BNR afisa un curs valutar de referinţă sub 4.1 lei/euro, cresterile din ultima săptămână care au marcat stabilirea unui maxim pentru cursul de schimb valutar leu/euro, de 4.3794 lei/euro, obliga românii să scoată mai multi lei, pentru a cumpăra aceeaşi sumă in euro.

In schimb, cei care sau imprumutat in franci elveţieni, si care in vara anului trecut au trebuit să scoată peste 4 lei pentru a cumpara un franc elvetian, un curs de schimb dublu fata de momentul accesarii creditului in 2007 sau 2008, aprecierea usoara a acestuia peste pragul de 3.6 lei/franc, ii face totusi sa plateasca cu peste 10% mai putini lei pentru acelasi franc.

Un ajutor nesperat pentru cei care au credite in euro, a venit din evolutia favorabila a dobanzii Euribor, care a scazut de la putin peste 1.6% la 3 luni, in vara anului trecut, la aproape 0.8%, urmeaza sau a fost resimtita deja, de cei care au credite cu dobanda indexabila la Euribor, intr-o rata lunara mai mica.

Care este efectul reducerii dobanzii Euribor la un credit ipotecar

Pentru a exemplifica, vom lua in considerare mai multe variante de sume, pentru un credit ipotecarde 50.000 euro, acordat pe o perioada de 30 de ani

La o dobanda Euribor 3M (3 luni) de 1.6% si o marja de 6 procente, rata lunara era de 353 euro pe 30 de ani si o valoare a imprumutului de 50.000 euro. Odata cu scaderea dobanzii interbancare, la o dobanda Euribor la 3 luni de 0.8%, rata lunara coboara cu 27 euro si ajunge la 326 euro.

Daca marja de dobanda este de 4 procente, prezenta in majoritatea contractelor de credit Prima Casa, atunci rata lunara scade cu aproape 10 procente, de la 287 euro la 262 euro in prezent.

In cazul in care Euribor nu sufera modificari pe intreaga perioada a imprumutului, economia pentru clienti se apropie de 10.000 euro, sau poate depasi aceasta valoare, daca imprumutul are o valoare mai ridicata.

Efectul cresterii cursului de schimb asupra ratei lunare

Vom lua in considerare cele 2 variante de credite enumerate mai sus. Astfel, in prima varianta, in care rata initiala era de 353 euro pe luna, la un curs BNR de 4.08 lei/euro in aprilie 2011, era nevoie de 1440 lei pentru achitarea ratei, in timp ce la cursul actual, o rata lunara de 326 euro, necesita 1424 lei.

Pentru un credit Prima Casa, o rata lunara de 287 euro, necesita schimbarea a 1170 lei in euro, in timp ce in prezent, rata lunara este achitata folosind 1145 lei.

sursa moneycenter

Lasati un comentariu