Evazioniştii aruncă bugetul in aer, guvernul se fereşte de bombe

• publicat la: 4 martie 2012
Evazioniştii aruncă bugetul in aer, guvernul se fereşte de bombe

România este raiul evazioniştilor, aproape la tot pasul lovindu-ne direct in faţă diverse forme comerciale de fentare a bugetului de stat.

N-am vazut ca vreun guvern postdecembrist sa nu-si fi propus, ca tinta primordiala in cadrului programului de guvernare, eradicarea macar partiala, daca nu totala, a evaziunii fiscale. La inceputul anului, Emil Boc, fost premier, declara ca refresh-ul bugetului de stat va fi faurit prin recuperarea unor mari sume provenind din banii negri care se invart in economie.

Din nefericire pentru visteria statului, Emil Boc a plecat de la Palatul Victoria, fiind inlocuit cu domnul Ungureanu. Insa nici acesta nu pare a abdica de la rolul de agent recuperator de creante.

Nu trecuse mult timp de la investire, nici macar nu apucase sa se instaleze fostul sef al SIE in fotoliul de premier, ca a si promis ferm o lupta dura pe care Executivul o va purta cu evazionistii. Domnul MRU si al sau Cabinet si-au propus sa aduca la bugetul statului in jur de 2 miliarde euro, aproximativ 1,5 la suta din PIB, bani care vor proveni din tratarea cu duritate si o constanta a controlului revarsate asupra sectorului evazionist din Romania. In maximum doua luni, conform premierului, gradul de colectare si combatere a evaziunii trebuie sa atinga aceste cifre.

Un gest laudabil, un punct pozitiv in activitatea oricarui guvern, dar atat de greu de pus in practica. N-am inteles niciodata de ce, in Romania, e atat de dificil sa lupti cu evaziunea fiscala. Nu vorbim aici de marea evaziune, executata la alte nivele inaccesibile noua, oamenilor de rand, ci de mica ciupeala, pe care comerciantii de care ne lovim zi de zi, o executa fara pic de teama de o eventuala pedeapsa penala venita din partea autoritatilor statale.

Pentru a avea un tablou si mai sumbru, trebuie sa facem cateva referiri concrete, nu inainte de a aminti, insa, de un episod cel putin hilar, petrecut in perioada de inceput a Guvernului Boc.

Dupa ce premierul Boc clama intensiv nevoia de a pune stavila scurgerii banilor negri catre buzunarele private ce nu sunt conectate deloc si la conducta de alimentare a bugetului de stat, presa a dezvaluit un amanunt care arata, de fapt, cat de mult le pasa ministrilor Executivului de aceasta lupta antievaziune si cat de mult cred ei in aceasta lupta, care, pana la urma, nu face decat sa aduca putina bunastare in Romania.

In timp ce Emil Boc soma comerciantii sa intre in legalitate, neuitand sa foloseasca case fiscale de marcat, la bufetul aflat la parterul sediului Guvernului nu se stia cum arata un bon fiscal, daramite o casa de marcat. Emil Boc si echipa sa mancau mai mereu in acest local, dar niciodata nu-si puneau intrebari despre casa de marcat care lipsea de la tejghea.

Totul se negociaza

Sa revenim la realitatea imediata si sa punctam cateva constatari pe care le poate face orice om cu putina responsabiliate si respect fata de lege. A trecut Sfantul Valentin, s-a dus si Dragobetele, iar acum ne confruntam cu inghesuiala de pe trotuare provocata de comerciantii de flori, martisoare sau cadouri personalizate.

Lumea cumpara, evident, dar absolut nimeni nu primeste bon fiscal. Comerciantii vand in draci, oamenii cara pungile cu cadouri mai ceva ca sacosele cu paine pentru masa de Craciun, dar nici unul nu-si pune intrebarea de ce nu a primit si un amarat de bon fiscal de la negustorul care i-a pus cadoul in brate.

De foarte mult timp, florăriile sunt cele care atrag atentia la o primă vedere. Intr-un astfel de magazin intri, nu vezi preturi la vedere, iar daca intrebi de pret, totul se negociaza. Evident, nici precupeata de la magazinul de flori nu stie cum arată o casă de marcat sau de ce ar trebui să elibereze un bon fiscal către client.

Si acum vine intrebarea: e chiar atat de greu sa pui cu botul pe labe, cum ar zice romanul, astfel de oameni care, pana la urma, nu fac tranzactii fictive in paradisuri financiare, nu se ascund, ci isi vand marfa la vedere! Cât m-am plimbat in aceste zile prin diverse piete, nu am văzut un agent al ANAF care sa incerce a-i speria macar putin pe acesti comercianti.

In România se discuta, la un moment dat, ca evaziunea fiscala să fie drastic pedepsită de lege, fiind alăturată unor infractiuni grave care să te ducă la puscarie pentru cativa ani buni. In China, de exemplu, poti fi condamnat la moarte pentru evaziune fiscala, in schimb, in Romania cetatenii chinezi sunt pe locurile fruntase cand vine vorba de astfel de matrapazlacuri.

Poate ca tocmai de aceea China a ajuns atat de departe din punct de vedere economic iar România isi trimite premierul la Afumati, la inaugurarea China Town, un loc care nu poate aduce României altceva decât afaceri dubioase si multă evaziune fiscală si marfă de calitate indoielnică. Păi, nu stim ce se intampla in asa-zisul târg Europa sau in Dragon.

sursa ziare.com

comentarii

de Horia Mărieș la 5 martie 2012 - 12:27

Singurul lucru bun pe care-l avem de făcut în vremurile tulburi !

„Keep Calm and Carry On !”

http://www.youtube.com/watch?v=FrHkKXFRbCI

Lasati un comentariu