Expertiza psihologică, o premieră

• publicat la: 12 martie 2012
Expertiza psihologică, o premieră

Cum mintea umană este toposul tuturor gândurilor bune sau mai putin bune, actiunile noastre sunt judecate fie in vreo institutie judecătorească, fie pe la biserică sau intr-un cabinet de expertiză psihologică, asta depinde de cât de chinuit şi turmentat ne-a fost discernământul.

Trebuie să ştim că ţara noastră nu stă foarte bine cu expertiza psihologică. Dacă la mai toate capitolele europene suntem in urmă, de ce să nu confirmăm şi la capitolul expertiza psihologică, acolo unde suntem cu câteva sute de ani in spatele SUA sau Germaniei. Mai contează că ţările respective aveau laboratoare psihologice incă din anii 1800 si că furnizau servicii de evaluare instituţiilor de drept?

Corpul execută ce dictează mintea

Ce ne diferenţiază pe noi, exponentii rasei umane, de regnul animal este acel element magic numit raţiune, tradus prin discernământ atunci când avem de executat o anumită decizie. Acest discernământ are si el parte de probleme tehnice, la un moment dat, iar tehnicianul psiholog acreditat sa il repuna in functiune sau sa identifice cauza defectiunii nu are o sarcina prea usoara.

Daca e sa ne raportam la mediul legal si la multitudinea de fapte ilicite care abunda in dosarele judecatoresti, comportamentul uman usor deviat al personajelor principale isi prinde tentaculele si pe cele secundare sau episodice, transformand viata intr-o telenovela lacrimogena, de multe ori fara celebrul happy-end.

Psihologia judiciară din România se cam plictiseşte

Nu, nu este o gluma proasta, este realitatea cotidiana trista, care ar merita sa fie putin resuscitata si hranita cu mai multa glucoza psihologica. Expertii psihologi care ar trebui sa emita profesional si pe plan judiciar par sa fie afectati de o anumita reticenta si teama cu privire la aceasta practica, inevitabil populata de delincventi, recidivisti sau martori traumatizati.

Un dialog purtat in conditiile specifice acestei practici poate scoate la iveala anumite comportamente si poate solutiona nenumarate “apucaturi” antisociale, procesul de recuperare psihica fiind mai greu si mult mai dureros decat o durere fizica pricinuita de vreo interventie chirurgicala. Handicapul de ordin mintal, cauzat de lipsa discernamantului sau de o fisura in dimensiunea sa, are repercusiuni grave in contextul actiunilor externe, de multe ori iremediabile.

Sistemul sanitar privat pare sa devina un trend la care adera tot mai multi pacienti, speriati pe de-o parte de costuri, dar linistiti pe partea de tratament si vindecare. Stim cu totii ca sanatatea e scumpa, iar amanetarea ei in vreun spital de stat s-ar putea sa atraga de la sine comisioane usturatoare – ei, cam asa sta treaba si cu expertizele psihologice. Cum sunt niste produse vandabile, incadrate in majoritatea tarilor civilizate in sistemul privat, de acestea beneficiaza un lung sir de consumatori de sanatate psihica. Probabil ca va mai dura ceva pana cand tara noastra se va alinia trendului din tarile civilizate si sanatoase mintal si va introduce practica de expertiza psihologica in sistemul privat.

Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte.

Lasati un comentariu