Încă un zăcământ naţional vândut pe datorie

• publicat la: 29 martie 2012
Încă un zăcământ naţional vândut pe datorie

Firma canadiană Roman Copper Corp. a câştigat licitaţia pentru preluarea Cupru Min la preţul de 200,8 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro, a anunţat Ministerul Economiei. Însă rezerva strategică de cupru a României a fost practic vândută pe datorie, pentru că firma canadiană nu are banii necesari şi trebuie să-i strângă acum de la investitori privaţi. Înseamnă, după cum susţine NAŢIONAL, că statul a primit la licitaţie şi a declarat câştigătoare o firmă fără bani.

Cupru Min deţine licenţa de exploatare pentru cel mai mare zăcământ de cupru din România, cel de la Roşia Poieni, estimat la 900.000 de tone, evaluate la preţul actual al metalului roşu de 8.320 de dolari/tonă, la 5,4 miliarde de euro. Însă, afirmă COTIDIANUL preţul cuprului a fost foarte volatil în ultimii ani, ajungând la un moment dat să fie cotat pe bursa  din Londra la mai puţin de 3.000 de dolari/tonă, dar a urcat şi la 10.000 de dolari/tonă. Pe de altă parte, JURNALUL NAŢIONAL susţine că, de fapt, statul a vândut cu 200,8 milioane euro un zăcământ estimat la peste 20 miliarde de dolari.

În prezent, la Cupru Min, activitatea de procesare a minereului de cupru se realizează doar cu o singură linie tehnologică, dintr-un total de patru. Deşi s-a lucrat practic la un sfert din capacitate, afirmă ROMÂNIA LIBERĂ, anul trecut s-a realizat cea mai mare producţie din istoria companiei (32.000 tone de concentrat de cupru, din care 20% cupru, dar şi cantităţi mici de aur şi argint). După mai bine de 20 de ani de pierderi continue, de subvenţii acordate de stat şi datorii de zeci de milioane de euro rostogolite de la an la an, redresarea companiei din ultima perioadă a fost pusă de specialiştii ministerului Economiei, citaţi de JURNALUL NAŢIONAL, pe seama conjuncturii internaţionale, a creşterii preţului la cupru.

Cu toate acestea, afacerea ridică mai multe semne de întrebare, având în vedere ca Roman Copper este o firmuliţă înfiinţată special pentru preluarea Cupru Min. Ba chiar însuşi ministerul Economiei a anunţat că Bayfront Capital Partners din Canada, acţionarul unic al firmei Roman Copper, va susţine preluarea acţiunilor deţinute de stat la Cupru Min Abrud şi plata datoriilor acestora cu participarea unor investitori din Canada, Europa şi SUA, însă, remarcă ROMÂNIA LIBERĂ, aceştia nu se cunosc.

Roman Copper Corp mai are la dispoziţie şapte zile să aducă cei 200,8 mil. euro pe care s-a obligat să-i plătească în schimbul pachetului de acţiuni al producătorului autohton de cupru, în caz contrar, susţin CURIERUL NAŢIONAL, aceasta riscă să piardă garanţia de participare de un milion de euro, şi această sumă fiind considerată mult prea mică.

Lasati un comentariu