Introduce primarul Kovacs echitaţia în şcoli ?

• publicat la: 9 martie 2012
Introduce primarul Kovacs echitaţia în şcoli ?

În sala multimedia a Inspectoratului Scolar Judeţean Satu Mare a avut loc joi,8 martie 2012, o conferinţă de presă susţinută de către inspectorul şcolar general Gigel Buth, primarul oraşului Carei, Eugen Kovacs, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor şi Deţinătorilor de Cai Satu Mare, Istvan Antal, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar şi profesori din Carei.

Scopul conferinţei a fost acela de a anunţa demararea unui program in cadrul căruia elevii şcolilor din Carei şi nu numai să participe la cursuri de echitaţie. Conform declaraţiei preşedintelui AJCDC Satu Mare, Istvan Antal, in Carei se găsesc două baze hipice de nivel mondial. Orele de echitaţie ar putea fi incluse in programa şcolară ca şi materii opţionale.

Consiliul Local din Carei,potrivit spuselor primarului Kovacs, îşi va asuma în totalitate plata transportului şi a unei părţi din costul cursului.

Inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean Satu Mare, Gigel Buth, a declarat că aşteaptă până la data de 1 aprilie prezentarea protocoalelor si a documentelor necesare pentru a aviza şi a demara acest proiect.

Preşedintele AJCDC Istvan Antal a declarat că de la Petea incolo găsim peste tot baze hipice şi că lumea civilizată iubeşte caii.

Acesta a mai precizat că mentalitatea românului incă mai vede calul ca un dobitoc de muncă.

Datorită acestui aspect, obiectivul cel mai important al asociaţiei pe care o conduce, va fi in 2012, promovarea puternică a sporturilor ecvestre.

In cadrul conferinţei de presă s-a propus de asemenea şi organizarea in cadrul acestui proiect a unei tabere de echitatie in vacanţa de vară a elevilor.

Potrivit inspectorului de specialitate, Dumitru Petru, se lucrează la perfectarea unui protocol de colaborare între inspectorat, Primăria Carei şi şcoli pentru a se putea demara cât mai repede cursurile de echitaţie pentru  elevi.

Urmare a dorinţei inspectorului Buth,reprezentanţii şcolilor,prezenţi la conferinţa de presă, au identificat câteva soluţii pentru buna desfăşurare a acestui proiect urmând să semneze protocolul de colaborare până pe 1 aprilie 2012.

sursa tv1sm

comentarii

de Horia Mărieș la 9 martie 2012 - 07:52

Excelentă inițiativă!

Sunt absolut de acord cu introducerea echitației, ca sport, în școlile din Carei, cu sprijinul total dezinteresat al U.A.T. Minicipiul Carei, al Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor şi Deţinătorilor de Cai Satu Mare, și al Inspectoratului Şcolar şi profesori din Carei.

Dar Asociația locală „Equus” de ce a lipsit?

Orice sport practicat de elevi este de o mie de ori mai bine-venit decât barul sau decât discoteca de lângă școală.

Imi scapă însă niște amănunte care n-au fost dezvăluite, probabil ca de obicei – rămânând pe veci secrete de stat, de către primarul Kovacs Jeno la conferința de presă ce a avut loc de Ziua Femeii. Sau poate tocmai din cauza asta, că a fost ieri Ziua Femeii, n-a vrut domnul primar să se încurce în sărbători.

1) Echitația este un sport (foarte) scump. Ai nevoie de căluți, trebuie să hrănești și să te îngrijești ca lumea de aceste animale nobile (nu-ți poți bate joc, fiindcă există și asociații pentru protecția animalelor care te pot lua la întrebări), ai nevoie de grăjdari și de veterinari plătiți, ai nevoie de harnașamente, ai nevoie de mașinuțe speciale ca să transporți căluții (dacă ei nu domiciliază în Carei), elevii care practică acest sport au nevoie de echipament de călărie adecvat (de la cizme până la cască de protecție), ai nevoie de bază(e) hipică(e). Iată doar câteva condiții despre care edilul șef a uitat să ne ofere detaliile obligatoriu necesar a fi cunoscute.

Toate cele enumerate mai sus costă. Domnul primar nu ne-a lămurit de fel din ce fonduri vor fi acoperite aceste cheltuieli inerente, stiut fiind faptul că alte sporturi, deja existente in Carei, nu pot fi sprijinite suficient dpdv financiar de către Primărie din lipsă de fonduri, cunoscut fiind faptul că terenurile de sport din parcul Castelului Grof Karolyi sunt într-o stare mizerabilă, deplorabilă, etc., etc.
Deci Domnule Primar, cum devine de fapt chestiunea referitoare la faptul că „Consiliul Local din Carei, îşi va asuma în totalitate plata transportului şi a unei părţi din costul cursului.” ?
De unde banii necesari? Despre ce sumă este vorba? Dar exact!

Vă rugăm frumos, dorim un răspuns promt la aceste întrebări, fiindcă avem vaga impresie că va fi vorba totuși de banii contribuabilililor careieni.

Puteti emite un simplu comunicat de presă cu răspunsurile respective, ca o completare la cele declarate deja la conferinta de presă de ieri, Domnule Primar Kovacs Jeno, si eu unul o sa declar pe deplin mulțumit.

2) Am vizitat recent Careiul.
Deși mi-am deschis foarte bine ochii, n-am văzut pe nicăieri în Carei cele „două baze hipice de nivel mondial” de care vorbea la conferința de presă de ieri președintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor şi Deţinătorilor de Cai Satu Mare, Domnul ing. Antal Istvan.

Domnule ing. Antal Istvan, puteti vă rog să-mi indicați adresa exacta (strada, numarul, orașul, județul) a acestor „două baze hipice de nivel mondial”, ca să le pot vizita și eu cu ocazia unei viitoare vizite la Carei?

Dar vă rog frumos, și pe acestă cale, să nu mă lăsați totuși să aștept mult prea mult timp răspunsul Dvs lămuritor. Puteți scrie adresele respective mai jos, într-un alt cometariu, vă garantez că n-o să vă ia prea mult timp, iar eu o sa le găsesc. Va multumesc anticipat pentru amabilitatea Dvs.

Ca să nu se creadă cumva ca n-am fost serios atunci când am afirmat la început că această inițiativă este una excelentă, mă ofer, până când domnul ing. Antal Istvan o să ne indice într-un comentariu, cele două baze hipice de nivel mondial existente în prezent în Carei, să pun la dispoziția U.A.T. Mun. Carei, contra unei chirii ce va fi negociată în modul cel mai amiabil posibil ăntre părți, în limbile română și maghiară ca să nu existe dubii si fără a fi nevoie de vre-un translator, un teren intravilan în suprafata de 5.000 mp aflat în municipiul Carei, unde se vor putea desfășura orele de antrenament ale elevilor ce vor dori să practice sportul echitației în Carei.
Oferta mea este uan cât se poate de serioasă.

3) Cred sincer că pe domnul Preşedinte al AJCDC, Antal Istvan, totodată consilier județean Satu Mare din partea UDMR l-a luat gura pe dinainte, a vorbit fără să se gândească, atunci când a declarat la conferința de presă de ieri, citez, că „de la Petea încolo găsim peste tot baze hipice şi că lumea civilizată iubeşte caii”. Acesta a mai precizat „că mentalitatea românului încă mai vede calul ca un dobitoc de muncă.”

Țin să vă reamintesc pe acestă cale, stimate domnule consilier județean din partea UDMR, Antal istvan, că poporul român, azi, în A.D. 2012, este un popor civilizat, în toată România de la Petea încoace, că țara poporului român, țară al cărei cetățean încă mai sunteți și Dvs, face parte până și din UE, că poporul român nu are de fel mentalitatea barbară că (pardon) calul este doar un dobitoc de muncă, ci dimpotrivă!
Poporul român iubește animalul numit cal, dar este tolerant și față de președinții asociațiilor care se ocupă de caii (inclusiv cei) arabi din România, poporul român se îngrijește, ca atât animalele, cât și de președinții asociațiilor ecvestre, să trăiască cât se poate de bine.

Suntem ferm convinși, că deși poporul român încă nu practică pe scară largă sportul preferat al membrilor Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor şi Deţinătorilor de Cai Satu Mare, adică vânătoarea călare cu ajutorul ogarilor, că inclusiv membrul de vază al asociației la care cu onoare sunteți președinte, si anume presedintele UDMR, Domnul Kelemen Hunor, alt mare iubitor de cai, fiindcă deși el este în prezent Ministru al Culturii și al Patrimoniului National, el a absolvit totuși la Cluj Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, v-ar dezaproba vehement, ba chiar v-ar dezavua și admonesta sever, dacă ar afla de părerea jignitoare pe care o aveți despre poporul român, pe care-l considerați ca fiind necivilizat, fiindcă nu ar vedea în cal, „decât un dobitoc de muncă”.

In consecința, vă solicit pe această cale, să vă cereți imediat scuze în scris, tot în comentariul de care vorbeam mai sus, pentru jignirea pe care ați adus-o poporului român la conferința de presă de ieri, 8 martie.

Dacă nu vă veți cere imediat scuze oficiale pentru jignirea adusă poporului român, înseamnă că sunteți lipsit de orice urmă de onoare, și, mai mult ca sigur, nici măcar caii și nici măcar ogarii Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor şi Deţinătorilor de Cai Satu Mare, nu vor mai da nici măcar un ban găurit pe onoarea Dvs.

In rest, să auzim numai de bine, și să ne vedem fiecare de caii noștri.

de Ioan Angelo Lupescu la 9 martie 2012 - 10:44

Oare cat de cal trebuie sa fii sa crezi ca toti careienii sunt prosti,ca toti pot fi prostiti sau indoctrinati cu comentarii lungi in care demonstrati ca de apolitici sunteti?Uselistii sunt cei mai parsivi oameni din tara asta,iar horika este un mircea badea la scara locala.La inceput zice ca e apolitic,apoi incet incet isi arata dintii,la fel ca si caii.La fel ca mircica badea,si horika ne baga pe gat cat de rai sunt cei de la putere,dar nu vrea sa dezvaluie pe cine propune dansul.Uselistii sunt oamenii care au virat cei mai multi bani spre tari straine,tocmai cu texte propagandiste de genul ‘aici nu investim,ca nu vrem sa folosim banul public,acolo nu investim ca nu merita,dar in jebul nostru merita mereu’,asa-i horika?Daca ar fi dupa voi, ati investi numai in buzunarul vostru,de asta va sacaie la ochi cand vedeti ca se incearca sa se faca ceva.Nuuu,asta nu va place,ca nu tine de doctrina voastra:sa nu ne complicam inutil!
valasztasi kampany,hourika?Esti chiar jenant cu incercarile astea puerile,mircica.Te intreb,tu cu cine votezi?Dar nu raspunde ca ‘esti basist’,mircica.Ca astea nu sunt argumente.

de pentru Ioan Angelo Lupescu la 9 martie 2012 - 10:58

tu esti ala nesimtit.UDMR-ul fura tot si tu ii sustii pe tulipani.eu as vota fara ezitare un liberal sau un social-democrat.ajunge cu hotia! ne-ati facut destul rau!

de independent la 9 martie 2012 - 11:02

as vota cu liberalii fara sovaire!

de ildike la 9 martie 2012 - 12:09

stiu ca ai vota. insa eu tot mai kred k acest magaries este o p0rtav0che PNLista, PSD-ista.

de Horia Mărieș la 9 martie 2012 - 14:29

@Ioan Angelo Lupescu + @Ildike.

Poate-l lămuriți Dvs., că le știți mai bine pe toate, pe Domnul Primar Kovacs Jeno, de ce Primăria Satu Mare, prin Primarul Iuliu Ilyes a încheiat un parteneriat asemănător, dar finanțat inteligent, din fonduri UE, cu o altă „echipă ecvestră” din județ, si nu cu cea a lui Antal Istan.
Poate va reusi sa invete de data asta de la Dvs. Domnul Primar Kovacs Jeno cum trebuie rezolvata ca lumea o astfel de treaba.
In nici un caz NU din bugetul local al Primariei Carei.
Vedeți dovada mai jos. Cum mai ramane acum cu careienii cei prosti?

…………………………………………………………………
Scris de Viorica Shibata, 13 aprilie 2011, In „Informația Zilei, Satu Mare”.

„Satu Mare – 175 de copii vor participa gratuit la cursuri de calarie”

Primarul Iuliu Ilyes extrage taloane. Extragerea taloanelor a avut loc ieri la Primaria Satu Mare.

Miercuri, Primaria Satu Mare a organizat extragerea taloanelor cu numele beneficiarilor cursurilor gratuite de echitatie ce se vor desfasura in cadrul proiectului “Traditii ecvestre fara frontiere in Satmar”.
Acest proiect initiat de Primaria Satu Mare a primit finantare europeana in cadrul Programului de Cooperare transfrontaliera Romania-Ungaria 2007-2013.
S-au depus 300 de taloane. 300 de copii si tineri din scolile generale si liceele din municipiul Satu Mare au depus taloane incepand cu luna februarie, dintre care 131 de taloane s-au extras ieri in prezenta primarului Iuliu Ilyes, a aplicantilor proiectului si a reprezentantilor clubului de calarie Horses Sylvana. Alte 131 de taloane au fost extrase pentru lista de rezerva, lista care va fi folosita in cazul in care unii copiii vor renunta la cursurile de echitatie. Lista taloanelor cu numele extrase se poate vedea pe www. satu-mare.ro si pe www. ecvestro.ro.
La cursuri vor participa si 44 de copii cu dizabilitati proveniti din urmatoarele institutii sociale: Casa Prieteniei, Centrul de zi Don Bosco, Asociatia Sfantul Benedict, Centrul Scolar de Educatie Incluziva, Casa Felicia, Centrul de reabilitare Sfantul Iosif, Serviciul Public de Asistenta Sociala si Asociatia Langdon Down Transilvania precum si copii de etnie roma. Acestia vor beneficia inclusiv de transport gratuit la cursuri.
Cei 175 de copii vor participa la cursurile de calarie la Clubul Sportiv Horses Sylvana din Botiz, strada Osvareu nr. 43, unde gazdele vor fi Vasile Blaga si Attila Heidel.
Luni, 18 aprilie 2011 de la ora 17, la Teatrul de Nord se va organiza o intalnire cu parintii, copiii, organizatiile sociale si clubul de calarie pentru a se discuta despre data inceperii si programul dupa care se va desfasura cursul. Cursul se va desfasura in patru etape de instruire, prima etapa cuprinzand o ora de teorie si 9 ore de practica in grupe de maxim 8-10 cursanti, pe o durata de 12 saptamani.
Dupa prima etapa se va organiza un concurs in urma caruia vor fi selectati cei mai buni 100 de participanti care vor continua cursurile. La sfarsitul etapei a doua de instruire cursantii vor participa la un concurs in Ungaria la Mateszalka, unde vor fi selectati cei mai buni 50 de partcipanti care vor intra in etapa a treia de instruire.
Partenerii acestui proiect sunt “Asociatia Judeteana a Crescatorilor si Detinatorilor de Cai” Satu Mare si partenerul maghiar “Fundatia Tiszavarázs Egészegvölgy Alapitvány Mátészalka”, cel din urma fiind cel care va aplica acest proiect in Ungaria.

…………………………………………………………………
In rest, s-auzim numai de bine.

de Horia Mărieș la 9 martie 2012 - 15:00

Ca să incheiem cu subiectul ăsta care a devenit deja ridicol, vă rog stimați careieni, să lecturați și Dvs. câteva din comentariile sătmărenilor la adresa primarului lor, cel pe care eu încercam să-l laud pentru finanțarea inteligentă. Faceți ceva. orice doriți dar scutiți-l pe Kovacs Jeno de comentarii similare.
……………………………………………………………………
george a spus: 14 aprilie 2011, ora 07:26
gyusi nici nu are alta treaba decat extrageri de taloane , taieri de panglici , etc . Totul in oras este bine si frumos , sa ne dea caluti la toti ca nu mai putem circula cu masinile .
……………………………………………………………………
dobi a spus: 14 aprilie 2011, ora 08:26
Bravo dom’ primar! De doua saptamini str. Rosetti e ‘ raschetata ‘, adica e o singura groapa, iar alesul’ se ocupa de cai si caini. Intradevar suntem un sat fara stapini ! Multa lipsa de bun simt zace in primaria s.m.( n-am gasit caractere mai mici)
……………………………………………………………………
kroko a spus: 14 aprilie 2011, ora 08:58
Dom primare da mata nu iti cumperi niste ore de echitatie? Mi se pare, dupa ce fata arati mai nou, ca nu mai calaresti de la o vreme
……………………………………………………………………
ala micu a spus: 14 aprilie 2011, ora 10:31
Dom primar, haide dom’le, lasa poantele si treci la lucru.
Ce vrei sa despotcovesti si caii amu cu atmosfera satmareana?
O sa umble toti satmarenii dupa potcoave de cai morti pe drumurile noastre toate.
……………………………………………………………………
gyulus a spus: 14 aprilie 2011, ora 11:18
Tov primas n-ai pe cine calarii. Dar iapa pe care o tot duci la casa de vacanta din V …. cine-i? Vezi mai bine de strazile orasului.
……………………………………………………………………

de ildike la 9 martie 2012 - 16:21

p0rt@v0c3,iar kred ca scrii mult portavoce.scrie un rand,nu mai mult.pe cine propui tu.lasa vrajelile.pe cine sa votam?

de contribuabil careian la 9 martie 2012 - 17:29

deocamdata ar fi bine ca primarul sa isi plateasca datoriile personale catre buget si sa nu mai plateasca postacul independentoildikistangelistolupist din banii orasenilor a caror pusculita o gestioneaza la fel ca pe firmele sale falimentare! va tremura c.r. ca vine maries si candideaza si nu puteti sa il agatati cu evaziune fiscala,falimente si alte cele. pe noi ne intereseaza orasul si nu ce fac altii in tara,ca suntem satui de minciunile si jafurile voastre!!!portavocile sefului udmrist sunt platite din banul public,banul careienilor!

de Horia Mărieș la 9 martie 2012 - 18:20

B. G.

de ildike la 9 martie 2012 - 19:02

ei horica, asa deja imi place de tine! asa mai merge! corect!

de Horia Mărieș la 9 martie 2012 - 19:30

Merci @Ildike, insa treaba asta eu am mai scris-o de mult, te rog frumos cauta.
Nu m-ai citit tu destul, ca sa ma cunosti bine.

de Horia Mărieş la 10 martie 2012 - 12:30

Rog foarte respectuos pe toţi careienii cărora le sunt atât de drag, încât mai au şi acum convingerea că îi abureşte, îi vrăjeşte, îi prosteşte un nenorocit parşiv de propagandist uselist, PNList, PSDist, o portavoce (vezi de exemplu cele scrise mai sus de to`aşu` @Ioan Angelo Lupescu la 9 March 2012 – 10:44); să-mi traducă si mie tot ce inteleg dânşii din documentul de interes public, postat pe portalul Primăriei Carei şi pe care-l transcriu mai jos:

„H O T Ă R Â R E A 22/2012 privind aprobarea bugetului local de venituri şi cheltuieli pe anul 2012″ a Consiliul local al municipiului Carei judeţul Satu Mare, întrunit în şedinţă ordinară la data de 3 februarie 2012:

Având în vedere proiectul de buget întocmit de serviciul de contabilitate şi biroul tehnic-investiţii, referatele comisiilor de specialitate precum şi discuţiile purtate în cadrul şedinţei, În baza prevederilor Legii nr.286/2010 privind bugetul de stat pe anul 2011, Hotărârea Consiliului Judeţean Satu Mare nr.2/2011 privind repartizarea pe unităţi administrativ teritoriale a unor sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată alocate judeţului Satu Mare,
În temeiul art. 36 alin. 2 lit.b, alin. 4 lit. a şi art.4 5 alin. 2 lit. a din Legea administraţiei publice locale nr.215/2001 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, H O T Ă R E Ş T E :

Art.1. Se aprobă bugetul local de venituri şi cheltuieli pe anul 2012, conform anexelor nr. 1, 2 şi 3 care fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art.2 Prezenta hotărâre se comunică :
– Primarului municipiului Carei
– Instituţiei Prefectului judeţului Satu Mare
Art.3. Cu ducere la îndeplinire a prezentei hotărâri se încredinţează Primarul şi serviciile de specialitate.

PREŞEDINTE DE ŞEDINŢĂ
Poosz Szabolcs
CONTRASEMNEAZĂ
SECRETAR
jr. Sróth Clara
Redactat:S.C.
Dactilografiat: R.E.”

Mai precis, îi rog frumos să-mi explice cât anume din bugetul local de venituri şi cheltuieli se alocă în 2012, pentru investiţii – pe obiective, pentru „Manejul din Parcul Dendrologic Grof Karolyi”, pentru „Teatrul Municipal Stefan Ruha Istvan”, pentru „Aranyszarvas”; iar apoi pentru sănătate, pentru educaţie, pentru cultură, pentru asistenţă socială, pentru sport, pentru zilele Careiului, ptr ONG-uri, etc., fiindcă trebuie să recunosc cu cea mai mare umilinţă posibilă, că eu unul nu am găsit nici măcar una din cifrele cuprinse în Anexele 1, 2 şi 3 care fac parte integrantă din H.C.L 22/2012.

Doar pentru comparaţie, doar pentru cultura Dvs. generală, vă mai rog la fel de respectuos să aveţi totuşi răbdarea să citiţi şi cele 154 de pagini prin care dă socoteală alegătorilor, contribuabililor din Nyirbator (oraşul partener de cooperare transfrontalieră RO-HU, de manej şi de călărie al Careiului), în ziua de 15 dec 2011, Doamna Primar BALLA JANOSNE şi Consiliul Local al Primăriei Nyirbator pentru modul în care s-au indeplinit cele hotărîte in 2011. Pe de altă parte, se prezintă si proiectul bugetului local de venituri şi cheltuieli pe 2012 al Nyirbator Varos Onkormanyzata.

Din lecturarea paralelă a celor două documente, unul de 1 pagină, al HCL 22-2012 al Mun. Carei si altul de 154 al CL din Nyirbator rezulta raportul existent între capacitatea profesionala, pregătirea managerial+administrativă, întreseriozitatea şi responsabilitatea celor doi primari.

Acest raport este la fel probabil ca şi raportul paginilor din cele două documente citate şi anume de 154:1 in favoarea Doamnei Balla Janosne.

Cârcotaşii, viermii propagandiştii si ciumpalacii portavoce ar spune că Doamna Balla Janosne este un primar de 154 de ori mai bun decât Domnul Eugen Kovacs Jeno.

Chiar dacă ar fi aşa, eu unul nu-i pot contrazice, fiindcă documentele (paginile) vorbesc.

Oare nu poate fi invitată cumva Doamna Balla Janosne pentru cel puţin un an de zile ca Special Guest Star în Carei pe post de Primar?
Cred că ar fi o măsura benefică pentru contribuabilii careieni.
După ce veţi lectura cele două documente de interes public, mai discutăm.

http://www.nyirbator.hu/files/_nyirbatorvaros/download_files/308/20111215tujkv.pdf

In rest, s-auzim numai de bine.

de Horia Mărieș la 10 martie 2012 - 21:28

Nu cred că cineva a avut răbdare să citească cele 154 pagini pe care le-am recomandat mai sus. Nici măcar polgarmesterul Eugen Kovacs Jeno si
varosmanedzserul Beko Tamas nu cred că au citit, fiindcă deprinderea cititului, chiar în limba maternă, este neuzuală în cazul inginerilor specializați în falimentarea firmelor ce produc scaune cu picioarele rupte încă din start.

Am spicuit eu pentru Dvs. doar trei lucruri care mi s-au părut mai interesante:

1) La pag. 579 consilierul Dr. Gaal Mihaly precum și Doamna Primar Balla Janosne vorbesc despre importanța încheierii în viitor a unei înțelegeri trilaterale pentru construirea pistei de biciclete Nyirbator – Nagykaroly = Carei (circa 34 km) în scopul declarat, citez, „a magyarlakta teruletekkel az osszetartozast erositeni ” și pentru că „a magyarsag osszetartozasat segiteni kell”. Foarte interesantă abordarea și motivarea problemei, în contextul comunității europene, în contextul Schengen, a desființării granițelor dintr cele două țări, etc.

2) În anexa nr. 2 la H.C.L. Nyirbator nr. 83/2011 (XII.15) se prezintă calendarul, ordinea de zi și vorbitorii precum și ordinea de zi (subiecte ce vor fi discutate) la ședințele C. L. Nyirbator pentru primele 6 luni ale anului 2012 (16 ian., 13 febr., 19 martie, 16 aprilie, 14 mai, 18 iunie).

Rezultă că membrii Consiliului Local Nyirbator conosc foarte bine, înainte cu 6 luni, tot ce au de făcut / de studiat / de lucrat / de discutat în următoarele 6 luni. La ei se poate, la noi adică la Primăria Carei, nu.
De ce? Fiindcă ei sunt corecți, responsabili și au până și minte.

3) Primarul, Doamna Balla Janosne a raportat (în scris) consilierilor la ședința din 15 dec. 2012 tot ce a făcut, minut cu minut, zilnic, cu cine s-a intâlnit, ce a discutat, la ce evenimente/ședințe/convorbiri a participat, în ultima lună de zile care a trecut de la ultima ședință a C.L. Nyirnator.

Deși acest lucru nu înseamnă altceva decât transcrierea datelor cuprinse în agenda primarului, este totuși un lucru demn de remarcat.
La noi, la Primăria Carei, un asemenea gest este probabil de neimaginat.

Știți care a fost impresia mea după citirea celor 154 de pagini de la ședința C. L. din 15 dec. 2011 de la Primăria Nyirbator?

Aceea că la Primăria din Carei, spre deosebirea de cea din Nyirbator, se freacă menta / mangalul / manganul într-un stil ce nu s-a mai întâlnit prin altă parte, (DEX online : „a freca menta / mangalul / manganul” expresie, a fi leneș / puturos, a pierde timpul de pomană) și că edilii și funcționarii publici își iau salariile absolut degeaba.

În rest, s-auzim numai de bine.

de erno la 10 martie 2012 - 21:41

Chestiunea este simpla,lucrurile stau asa: vreti sa scapati de basescu? Daca da, atunci votati usl. Daca nu, votati pe oricare din ceilalti. La acest rezultat a dus guvernarea pdl+ udmr, pentru ca a eliminat optiunile intermediare.

de erno la 10 martie 2012 - 21:44

Domnule Maries, cu tot respetul pentru limba maghiara, „manager” este un cuvant din limba engleza, deci va rog sa-l ortografiati ca atare. Nu de alta, dar avem pe aici cate unii care inca mai cred ca managementul este o inventie ungureasca, de aceeasi origine fiind si Verne Gyula.

de erno la 10 martie 2012 - 21:45

anterior trebuia „cu tot respectul”

de Horia Mărieș la 10 martie 2012 - 22:05

@erno:

Mii de scuze, îmi asum greșeala de la tastatea cuvântului de origină engleză „manager”, vă asigur ca n-a fost nici o intenția răuvoitoare din partea mea vis-a-vis de limba maghiară, a fost doar typing mistake.
Din păcate, in comentariul meu de mai sus, s-au strecurat și alte typing mistakes pentru care îmi cer de asemenea scuze.
O să încerc să fiu mult mai atent la taste de acum încolo. Cu tot respectul.

de Horia Mărieș la 10 martie 2012 - 22:26

P.S. @erno:

Vă mărturisesc că și eu am fost șocat, în anii copilăriei mele petrecute la Carei, când am auzit pentru prima dată Verne Gyula, cu „e”-ul final pronunțat la Verne.
Deși citisem anterior mai multe cărți în limba română ce-l aveau ca autor pe francezul Jules Verne, mi-a luat ceva timp până când m-am prins cine pasca măsii poate fi acel Verne Gyula.

de bula la 11 martie 2012 - 11:21

ma bucur ca am neamuri
asa de bule!
voi sinteti bulele careiului
sa auzim de bule !

de de rasu curcilor la 12 martie 2012 - 16:23

lectii de echitatie! baze hipice de nivel mondial! pe cine prostesti domle primas? un consilier sau fost sau ce o fi are in parc un grajd cu neste cai …. in urziceni are baze hipice de talie mondiala…auzi ce tare m-am exprimat!… un notar cu nume de cherestea si prietenul sau jacob(t….n bahlit) … doi afemeiati explodati care cred ca daca au bani au de toate….asta e afacere pusa pentru ei pe teava. Iar noi o sa platim costurile. macar daca ar avea nush ce traditie…de fapt are traditie carute trase de cai erau in carei cu duiumul.

de pe fata la 12 martie 2012 - 17:24

Pen tru „de rasul curcilor”

Acum chiar ca ai fost jenant. Cherestesiu chiar e un om onorabil. Te rog nu imprastia cu namol doar pt ca nu sti ce sa faci cu el. Acu daca zica ca taman „notaru'” are nevoie de bani publici… ??? las-o balta. Si daca vrei sa stiiii DA…, d-ul Cherestesiu este un domn cu traditie…, chiar si in echitatie si iubirea cailor. Se trage dintr-o familie la randul ei onorabila. Si daca vei urmarii eleganta care o are, vei descoperii ca nu tanjeste la niste sute de la buget.
Si sincer…, poate Jakab da…, dar Cherestesiu nu.
Dealtfel echitatia este foarte buna deoarece echilibreaza. Miscarile pe un cal sunt „inainte-inapoi; stanga-dreapta si sus-jos”. Exista canalele nervoase care echilibreaza Creierul in aceasta miscare tri-dimensionala. Stiati ca: Un copil daca la varsta de 7-10 luni nu se duce dea buselea, va avea o deficienta mai tarziu. Nu e bine ca un copil sa se ridice dintr-una si sa mearga. Exista stiinta care se ocupa cu aceste mici dezechilibruri produse pe parcursul vietii. Mai pe scurt „echitatia e f. buna”, metoda de implementare si costurile sunt discutabile.

de cititor la 12 martie 2012 - 17:33

sa fim serriosi pe fata si sa nu intindem prea mult coarda ca se poate rupe,ca doar stim si noi cine sunt personajele prealaudate si cu ce afaceri se ocupa!!!!ori esti naiv ori ai si tu vrun interes…mai trage un ochi la mustata unora si apoi da cu scrisu….

de careian la 12 martie 2012 - 19:22

Se vede treaba ca primaru duce doru cailor de cand crestea sub saua lor pe cine stie ce coclauri din munti si vine sa ne bage noua pe gat bogarakurile lui.O sala de scrima si ceva terenuri de sport ar fi mai binevenite pentru noi daca tot vrea sa faca ceva sau poate a venit numa sa isi umple tasca jerpelita.

de un cititor la 13 martie 2012 - 04:22

pareri pro si contra vor exista intotdeauna.depinde de modul in care adoptam problema,care poate fi printr-un limbaj de mahala sau cu argumente.eu unul sunt de parere ca tanara generatie merita tot ce e mai bun.pe vremea mea nu erau asemenea posibilitati si sincer imi pare rau pentru asta.copiii nostri merita orice sacrificiu,dreptul la un alt nivel de educatie,plusul pe care l-ar dobandi prin aceste cursuri de echitatie.

de alt cititor la 13 martie 2012 - 06:37

dupa cum am observat,majoritatea comentatorilor sunt de acord cu echitatia dar nu in conditiile dubioase,de afacere personala a primarului.copii nostri merita orice sacrificiu,chiar si acela de a realiza acest centru de echitatie inafara orasului ca in toate localitatile maghiare cu care suntem infratite.cine isi mai permite sa aiba crescatorie de cai in centrul orasului,langa spital si

de alt cititor la 13 martie 2012 - 06:37

fara niciun fel de autorizatie?

de un cititor la 13 martie 2012 - 06:58

eu nu sunt de partea nimanui,imi exprim pur si simplu o parere.nu toti ne permitem din pacate sa ne dam copiii la astfel de cursuri.daca se poate realiza acest lucru cu ajutorul autoritatilor locale,cu atat mai bine e venita initiativa lor.

de parere la 13 martie 2012 - 07:18

nu trebuie sa devenim lacrimogeni ci trebuie sa punem in prim plan sanatatea copiilor nostri care e mai presus de toate.ar fi binevenita o dezbatere publica dar care sa fie si anuntata nu asa cum procedeaza de obicei primaria,pe ascuns la fel ca in cazul taierilor masive de copaci din parc.e bine sa avem o parere a noastra si mai ales daca e in folosul comunitatii nu a unui grup de interese.

de Luptator la 13 martie 2012 - 08:46

Pt Horia

M-am tot gandit cand scrii B. G. la cine te gandesti.

E cumva un vechi „Castelan” cantaret?
Scrie-i te rog numele intreg… Te rog eu…!
Ca m-am gandit si eu la el dar nu aveam curajul sa o scriu. Dar oare vrea?

de Horia Mărieș la 13 martie 2012 - 09:31

@Luptator: M-am gândit la Bee Gees – Alone (live) împotriva tuturor.
Gând la gând cu bucurie.

http://www.youtube.com/watch?v=RajNXA3bWeA

de un cititor la 13 martie 2012 - 11:45

prin faptul ca am vorbit despre educatia copiiilor nostri nu ma consider nicidecum lacrimogen,ba dimpotriva un om care se intereseaza de soarta acestora.acestea fiid spuse va doresc o zi placuta tuturor si in primul rand lipsita de ranchiuna pt ca aceasta dauneaza grav sanatatii.asta ca sa inchei intr-o nota mai vioaie comentariul meu.

de parere la 13 martie 2012 - 20:11

curios este ca in numele asa zisei griji pentru copii altora cei pusi sa gestioneze bunurile localitatii ii jecmanesc pe chiar parintii acestor copii.o sa auzim ca in numele acelorasi copii au avut loc si taierile din parc ca sa nu se rataceasca prin desisul copacilor.acum mai bine se vor plimba prin balega vioaie de cal care nu dauneaza sanatatii unora,fiind deja imuni la ea.

de Luptator la 14 martie 2012 - 12:05

Horia! Speram sa te gandesti la Bogdan Georgescu! El ar fi bun !

de Horia Mărieș la 14 martie 2012 - 15:16

@Luptător: Sunt absolut de de acord cu opțiunea Dvs.
Spre totuși că nu v-a displăct nici dedicația (cu temă simbolică) pe care v-am oferit-o, cea cu piesa „Alone” interpretată de formția Bee Bees.
S-auzim numai de bine!

de cititor la 15 martie 2012 - 15:26

pentru taiatul copacilor sau transformarea parcului in manej primarul nu face dezbateri publice dar stie sa faca liste cu sustinatori pentru o viitoare candidatura la primarie!sa ne fereasca Cel de Sus de imbuibarea saracului!

de Istvan la 16 martie 2012 - 21:34

A cui sunt bazele hipice de nivel mondial?Daca acestea sunt de nivel mondial oare cum arata cele din Germania,Elvetia sau Spania?

Lasati un comentariu