Maşinile pe motorină ne îmbolnăvesc plămânii

• publicat la: 6 martie 2012
Maşinile pe motorină ne îmbolnăvesc plămânii

Persoanele care inhalează gaze eliminate de motoarele diesel sunt mai predispuse la cancer de plămâni, semnalează un studiu.

Legătura dintre gazele de eşapament ale maşinilor pe motorină şi cancerul pulmonar a fost bănuită şi studiată încă din anii ’80. În 1989, specialiştii Agenţiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului (IARC) au introdus acest gaz în lista substanţelor probabil carcinogene pentru oameni (grupa 2A).

De curând, rolul său în apariţia cancerului pulmonar a fost confirmat de cercetătorii de la Institutul Naţional Oncologic din SUA, împreună cu cei de la Institutul Naţional pentru Siguranţa şi Sănătatea Ocupaţională. Aceştia au analizat efectele gazelor emise de motoarele diesel pe 12.315 muncitori din industria minieră care au inhalat gaze produse de diverse utilaje cu motoare diesel. Concentraţia de gaze inhalată a fost variabilă, dar era, în general, mai mare decât cea la care este expusă zilnic populaţia marilor oraşe.

Minerii expuşi unor concentraţii foarte mari de gaze de eşapament au avut un risc de trei ori mai mare de a dezvolta cancer pulmonar, iar cei care au inhalat concentraţia cea mai mică de gaze au prezentat un risc cu 50% mai mare, după cum reiese din studiul american. Autorii studiului atrag însă atenţia că există numeroase oraşe în care concentraţia de gaze de eşapament de la motoarele diesel este comparabilă cu cea inhalată de mineri. Prin urmare, pericolul cancerului pulmonar există pentru o bună parte din populaţia urbană a Globului.

Afectează şi creierul

Gazele motoarelor diesel sunt periculoase şi pentru creier, potrivit unui studiu publicat în urmă cu câţiva ani în revista „Particle and Fibre Toxicology”. Semnalele electrice emise de creierul unor persoane care au respirat aer poluat timp de o oră au suferit modificări. Cercetătorii au explicat că stresul cerebral înregistrat în cadrul experimentului poate favoriza, în timp, boli precum Alzheimer şi Parkinson.

Particulele şi gazele conţinute de gazul de eşapament au mai puţin de o cincime din grosimea unui fir de păr, motiv pentru care sunt uşor absorbite în profunzimea plămânilor. Ele conţin peste 40 de substanţe toxice (contaminanţi), printre care arsenic, benzen, formaldehidă, oxizi de nitrogen şi nichel. Specialiştii sunt de părere că ele pot provoca mutaţii care să favorizeze cancerul.

sursa adevarul

Lasati un comentariu