Noua Republică a lui Traian Băsescu

• publicat la: 20 martie 2012
Noua Republică a lui Traian Băsescu

Mai există cineva care să creadă in ceea ce spune Traian Băsescu? Cui se adresează el? Din cine mai e format poporul către care preşedintele se intoarce acum din nou pentru a da startul campaniei electorale? Subiectele aduse in discutie si, mai ales, modul in care ele sunt discutate trădează o schimbare profundă.

Dacă in 2004 Traian Băsescu se adresa cu predilectie inlectualilor si clasei de mijloc din România, in prezent preşedintele pare să vorbească mai cu seamă pentru cei care sunt cel mai puţin atenti la viaţa politică.

Pentru cine vorbeste astăzi Traian Băsescu? Mărirea – reintregirea salariilor, dupa ce a spus incontinuu că nu citeşte in buget de unde bani, desemnarea lui Ponta premier, după ce a spus că nu-i va da niciodată in mandatul său functia de prim-ministru, disponibilitatea de a-si da demisia dacă Opozitia nu ştiu ce face, chiar in timp ce afirma că un presedinte responsabil nu isi abandonează niciodată ţara, si toate celelalte contradictii si afirmatii paradoxale, susţinute toate cu o lejeritate histrionică.

Dincolo de lehamitea pe care ar putea-o, eventual, provoca aceste afirmatii, infinitul sir de declaratii opozabile si incoerente vorbeşte de la sine despre subiectul pentru care ele fac vorbire – telespectatorul neatent, românul sătul de mizeria clasei politice din ultimii ani, cetăţeanul turmentat de trădările si curvăsăria tuturor partidelor politice.

Priviti de exemplu bizareria actualei configuratii a Puterii, formată dintr-o alianta de dreapta-stânga, versus Opozitie, alcătuită dintr-o uniune de stânga-dreapta, si veţi intelege mai bine paradoxul total in care au ajuns „aleşii” neamului in ultimii şapte ani de mandat Traian Băsescu.

Doar de dragul ca presedintele să obtina si să isi păstreze cât mai multă putere.

Desi se consideră umilit si batjocorit si isi umezeste ochii de fiecare dată când crede că poate să obţină o urmă de profit din sensibilizarea milei poporului, Traian Băsescu tratează vointa poporului ca pe o marfă pe care a luat-o in gestiune si e liber să facă ce-i pofteste sufletelul.

Jocul mai nou cu oferta de desemnare a lui Ponta in functia de prim-ministru, făcută in nota umoristica a revistei „Urzica”, fara a avea la baza exprimarea unei vointei populare, are antecedente chiar si mai periculoase.

In iunie 2011, presedintele facea o alta oferta „de nerefuzat” Opozitiei la consultarile de la Cotroceni. Atunci, Traian Basescu dadea „la schimb” Parlamentul bicameral, pentru desfiintarea caruia romanii votasera la referendumul din 2009, daca USL isi manifesta dorinta de a sprijini proiectul de regionalizare a Romaniei cu opt judete.

„Este conditionat acest compromis pe care eu il fac in fata romanilor de crearea celor opt judete mari”, spunea in vara anului trecut Traian Basescu. Nu altfel a stat situatia nici cu „propunerea” soc pentru Victor Ponta de a fi premier.

Dupa ce l-a facut in fel si chip, dupa ce inca ii spune ca are „probleme de constiinta”, aflam surpriza ca presedintele TUTUROR romanilor a vrut sa il puna premier pe cel mai iresponsabil dintre politicieni, dupa cum chiar el sustine. De ce? Ne spune doamna Udrea cu un cinism vecin cu sadismul – „ca sa isi demonstreze incompetenta”, iar asta sa declanseze regretul profund printre romani fata de mareata si grandioasa guvernare PDL.

Ce e asta? E mai mult decat o batjocora a votului romanilor? Nu. E doar echivalentul afirmatiei ca presedintele nu va numi premierul de la USL, chiar daca aceasta obtine peste 50% la alegeri.

E doar o forma eleganta de a spune ca, indiferent de rezultatul alegerilor, presedintele are propria sa agenda pentru votul romanilor. Ca indiferent ce va dori electoratul, smecheria si jocurile de culise, teatrul prezidential al „ofertelor” la deruta si propunerilor „in soapta” vor decide in final cine va castiga. O abordare tot mai saraca si discretionara a functiei si prerogativelor de presedinte.

Un model care, probabil, ii entuziasmeaza pe tinichigiii, ospatarii, mecanicii auto si grataragiii doriti si visati de presedinte, in defavoarea filosofilor. Aceasta e noua republica a lui Traian Basescu. Restul e tacere. O stare tot mai cunoscuta si mai experimentata de fostii intelectuali fideli unei idei.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu