Ora de istorie locală

• publicat la: 3 martie 2012
Ora de istorie locală

Un moment cultural deosebit a avut loc vineri, 2 martie 2012, la Centrul Cultural Carei. În organizarea Bibliotecii Municipale Carei, a avut loc lansarea volumul „Istoria Dindeştiului”,avându-l ca autor pe prof. Ioan Ciarnău.

La ora 13,00, elevi ai clasei a VIII-a A de la Şcoala cu clasele I-VIII Nr.1, însoţiţi de d-na bibliotecară Ileana Radu au răspuns prezent la întâlnirea cu profesorul, istoricul şi scriitorul Ioan Ciarnău. Ceea ce a urmat a fost o veritabilă oră de istorie locală,pe viu.Păcat că prea puţini elevi au asistat la aceasta  din cauza unei slabe  mediatizări a evenimentului.

Manifestarea a fost deschisă de Corina Nuna,care conduce Biblioteca Municipala Carei, si care a urat bun venit celor prezenţi.

Nicoleta Latiş  a prezentat o scurtă recenzie a cărţii, după care, în calitate de moderator, a lansat o provocare profesorului Ioan Ciarnău rugându-l să explice celor prezenţi importanţa documentării în demersul său scriitoricesc.

„ Atunci când scrii o carte te gândeşti ce pui în ea. La Dindeşti s-a derulat o istorie. Acolo şi-a început existenţa familia Pangraţiu (Pongracz în unele documente maghiare)” au fost cuvintele cu care domnul profesor şi-a început scurtul, dar intensul curs de istorie locală. O asistenţă restrânsă vibra alături de dumnealui. Râdeau la istorioarele comice, se mirau la informaţiile inedite pe care le aflau. Ochi avizi de cunoaştere sorbeau cuvintele care descriau istoria unei familii înrudite cu Iancu de Hunedoara şi cu moşii întinse în Ardeal şi Solnocul de mijloc.  Cu reprezentanţi în conducerile diferitelor zone din Europa şi din Transilvania. A reuşit să facă arborele genealogic al familiei Pangraţiu de-a lungul a 479 de ani.

Referitor la documentarea cărţii, domnul profesor a şocat elevii dezvăluindu-le că timp de 40 de ani a adunat documente pentru carte. Pentru partea de arheologie, timp de 14 ani a făcut săpături care au fost urmate de 20 de ani de documentare.

În încheiere,Ioan Ciarnau a lansat o invitaţie elevilor ca în perioada în care vor derula proiectul Şcoala altfel, să viziteze Muzeul de istorie al Dindeştiului amenajat în incinta şcolii gimnaziale din localitate.

Apărută la editura Fidelia din Simeria, în anul 2011, cartea începe cu un cuvânt înainte în care autorul face un sumar al motivelor care l-au îndemnat să o scrie.

Sentimente contradictorii îl încearcă la purcederea acestei lucrări de istoria propriului sat: emoţie şi jenă. Emoţie pentru că scrie despre satul său: „ Vai! De cel ce nu-l are deoarece, întocmai ca o plantă dezrădăcinată purtată de furtuni, va sfârşi prin locuri necunoscute şi îşi va pierde urma”. Iar jenă „ pentru că îndrăznesc să tulbur somnul înaintaşilor mei.”

Structurată pe nouă capitole, dezbate pe larg teme legate de satul natal. Capitolul I, Condiţiile naturale, unde sunt tratate flora şi fauna Dindeştiului, este urmat de un capitol de istorie locală, amplu. Rând pe rând sunt dezvăluite mărturiile arheologice ce atestă originea satului, istoria străveche, epoca daco-romană, perioada de formare a poporului român de care Dindeştiul este strâns legat, evul mediu, ajungând până la epoca modernă şi contemporană.

Economia locală este descrisă în capitolul III. Studiul aprofundează în special perioada dinainte de 1989 (colectivizarea forţată, realizările materiale din perioada comunistă). Sfârşitul capitolului face referiri la micii intreprinzători din comună, dar numai din domeniul comerţului. Ar fi fost interesant să aflăm dacă potenţialul agroindustrial este suficient exploatat. Capitolele IV- VIII tratează subiecte referitoare la populaţie, eforturile de sistematizare ale localităţii, religie, învăţământ şi cultură locală, sănătate şi perspective turistice. Dintre acestea mai amplu sunt tratate capitolele referitoare la religia locuitorilor, respectiv învăţământul şi cultural locală, unde sunt amintiţi şi fiii satului care i-au făcut cinste de-a lungul timpului.

Cartea se încheie cu o bogată listă bibliografică ce explică bogăţia de informaţii pertinente şi numărul mare de pagini ale volumului ( 252 mai exact).

Pe lângă condiţiile grafice deosebite, remarcăm notele editurii în care sunt punctate datele bigrafice ale autorului, cărţile publicate de acesta, precum şi cele care se află în curs de apariţie.           Aşteptăm cu nerăbdare ca acestea să apară şi sperăm ca să fie lansate tot cu sprijinul Bibliotecii Municipale Carei.

Pentru procurarea cărţii,profesorul Ioan Ciarnău  poate fi contactat la numărul de telefon 0760-439 319.

redacţia

comentarii

de spic la 3 martie 2012 - 13:46

Iate cum se falsifica istoria 🙁

de careian la 4 martie 2012 - 15:31

Am citit cu placere si alte aparitii ale profesorului Ciarnau si cred ca si aceasta este la fel de bine inchegata.Felicitari domnule profesor pentru munca depusa de-a lungul anilor si pentru exemplul oferit tinerilor !

de gherhes la 8 martie 2012 - 07:19

Bravo
bravo
hai dindileagu’

de gherhes la 8 martie 2012 - 07:21

Bravo Ioane

de ............ la 10 martie 2012 - 08:58

¨La tati coldushii dindileagului am dat diplome……..
si acum nici nu ma saluta……¨

Lasati un comentariu