Păcăleala creşterii salariilor bugetarilor

• publicat la: 10 martie 2012
Păcăleala creşterii salariilor bugetarilor

După ce a avertizat, în numeroase rânduri, că măsuri populiste ale Guvernului pot ruina eforturile făcute de popor în ultimii ani, preşedintele Traian Băsescu a dat chiar el startul unor astfel de măsuri, chiar în anul electoral 2012. Prima astfel de măsură, „reîntregirea“ salariilor bugetarilor, se va face în două etape, prima începând din 1 iunie, creşterea totală va fi de 16%, şi va costa bugetul aproximativ 2 miliarde de lei, anunţă CURIERUL NAŢIONAL.

Majorarea salariilor bugetarilor a fost discutată, după cum afirmă ANTENA3, şi de premierul Mihai Răzvan Ungureanu cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, Ungureanu precizând însă că nu a fost stabilit încă un cuantum de majorare. Premierul i-a transmis guvernatorului BNR că intenţionează să majoreze salariile bugetarilor, cu un cuantum care urmează să fie stabilit, Isărescu spunându-i că aceasta este exclusiv decizia Guvernului şi că pe el îl interesează creşterea consumului, potrivit unor surse oficiale, citate de CURENTUL.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut majorarea salariilor bugetarilor, măsura pe care, aminteşte NAŢIONAL, în urmă cu câteva luni o caracteriza drept „populistă” şi despre care susţinea că nu poate fi luată în an electoral. Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat, vineri, citat de GÂNDUL, că reîntregirea salariilor bugetarilor începând din luna iunie – când au loc alegeri locale – este „o simplă coincidenţă cerească“, el întrebând, retoric, dacă „era mai bine“ să fie data de 1 aprilie.

Pe de altă parte, fostul şef de stat Ion Iliescu a declarat, ieri, citat de RING, că, prin discursul său în parlament referitor la revenirea salariilor bugetarilor, preşedintele Traian Băsescu a încălcat prevederile Constituţiei privind atribuţiile pe care le deţine şi a dat un semnal electoral înainte de alegeri.

Preşedintele PSD Victor Ponta a declarat, vineri, că dacă Guvernul Ungureanu va veni în Parlament cu o modificare legislativă privind creşterea salariilor bugetarilor USL va sprijini acest demers „pentru că dau înapoi ceea ce le-a luat Traian Băsescu“, transmite ROMÂNIA LIBERĂ. Acelaşi Victor Ponta susţine însă că mărirea salariilor bugetarilor e o păcăleală, pentru că, explică ADEVĂRUL, în 2013 acestea vor scădea din nou, din cauza lipsei de fonduri.

După reducerea  salariilor cu 25% în iulie 2010, aminteşte CURIERUL NAŢIONAL, bugetarii au primit anul trecut o majorare salarială cu 15%, iar pentru refacerea completă a veniturilor iniţiale ar urma să mai beneficieze de o creştere cu circa 16%. Însă economiştii citaţi de EVENIMENTUL ZILEI, s-au delimitat de politicieni în ceea ce priveşte recuperarea salarială, în 2012 şi susţin că totul depinde de cum va merge economia.

Majorarea salariilor din sectorul public fără creşterea veniturilor bugetare ar putea pune în pericol programul României cu UE şi FMI, o astfel de măsură fiind principalul risc la care este expusă economia României, potrivit Deutsche Bank, citată de MEDIAFAX.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu