Proba cu martori

• publicat la: 9 martie 2012
Proba cu martori

Ai nevoie de un martor? Nu te baza pe rude, medic sau preot!

Poţi să iti indeplineşti visul de a intra intr-o sală de judecată si fără să comiţi o infracţiune! Rolul de martor este unul foarte important in stabilirea verdictului, astfel că mărturia ta mincinoasa cu mâna pe Biblie e un păcat creştinesc pedepsit cu inchisoarea.

Tribunalele au mai mereu intentia de a fi populate de personaje “cheie”, de obicei bine informate cu privire la spetele analizate in dosare. Daca multi inchid ochii si casca gura la anumite evenimente de natura juridica, altii vin dotati cu carnetele de notite si trec algoritmic toate etapele unui act mai putin prieten cu legalul.

Deschideţi poarta surprizelor: L-am adus pe martor!

Credeai că ai scăpat cu cămaşa neşifonată din delictul ce tocmai l-ai comis? Află că vecinul de la 4 nu avea ce face in după-amiaza ta de actiune model Jackie Chan si a văzut cum ai aplicat loviturile specifice eroului tău in sacul de box numit nevastă.

Bineinteles ca, datorita spiritului civic ce il caracterizeaza, accepta cu plecaciune invitatia judecatorului de a face un rezumat al filmului de actiune regizat chiar de dumneavoastra, infractorul luptator. Benevol, el va descrie cu acuratete tehnica de lupta, va prezenta o statistica a loviturilor aplicate pe chipul sotiei, eventual, in caz ca detine, si date legate de timpul alocat sesiunii de bataie, reactia sotiei sau a copiilor.

Lista neagră a martorilor

Deşi ar detine informatii preţioase in legătură cu problema juridică dezbătută, unele persoane, datorita statutului de care se bucura, primesc certificat de scutire, astfel ca pot sa lipseasca de la audieri.

La tribunal nu e ca la sărbători, unde se adună toată familia si se fac mărturisiri reciproce. In cazul audierii martorilor, rudele si afinii până la gradul al treilea inclusiv sunt, cum s-ar zice, persona non grata, si asta nu din cauza lipsei de charismă sau inteligenta, ci pentru ca e risc de subiectivitate mare, plăcile tectonice ale relatiei de rudenie fiind sensibile când vine vorba de procese.

In categoria scutită mai intră si cei condamnati pentru mărturie mincinoasă, un pic incurcati de poruncile lui Moise, mai precis la capitolul “Să nu minti”. Dacă in cazul categoriilor mai sus mentionate, scutirea se face de către autorităţile legale, urmează o categorie mai specială, care isi poate permite luxul de a refuza invitatia la proces.

Astfel, daca esti preot, avocat, medic, notar, actual sau fost functionar public, afla ca iti poti rezerva dreptul de a pastra confidentialitatea delictelor care ti-au parvenit, profesia ta fiind ca un burete pentru pacatele altora. Ramane doar la latitudinea ta daca storci buretele de spuma delictelor urat mirositoare sau daca il pastrezi in conditiile insalubre; prin urmare, daca ti-e frica de dispretul public sau de o pedeapsa penala, poti pastra tacerea cu privire la anumite evenimente, constiinta fiind singurul companion in framantarile tale de ordin juridic.

Mărturiile unui martor

Cum ai fost declarat eligibil la rolul de martor, să nu crezi că instanta nu te poate obliga sa o onorezi cu prezenta daca o refuzi. In caz contrar, pregateste-te sa ii oferi un cadou in cuantum de 50 pana la 300 de lei, acest cadou repetandu-se ori de cate ori refuzi citatia cu iz de invitatie la process, si asta pana vei fi pregatit sa-i raspunzi la interfon instantei judecatoresti.

Dialogul cu judecatorul incepe in mod firesc, nu sunt adresate intrebari de genul “Vrei sa fii miliardar”, gradul de dificultate fiind zero. Va trebui sa iti confirmi numele din buletin, sa precizezi natura relatiei pe care o ai cu una dintre parti, iar apoi vei depune un juramant in acordurile crestine ale dreptatii, adevarului si nepartinirii, Biblia fiind instrumentul validator de morala. Vei avea parte si de exclusivitate, fiecare martor fiind ascultat separat, asta pentru a nu asculta si face uz de depozitiile martorului concurent. Examenul este unul oral, nu ai voie cu fituici, eventual poti sa detii anumite inscrisuri privitoare la cifre sau denumiri. Dupa ce s-a terminat proba cu pricina, vei avea de semnat rodul muncii tale ca martor, grefierul avand grija sa scrie dupa dictare tot ce ai povestit tu.

Despăgubiri de martor

Faptul că ti-ai rupt din timpul tău pretios si aproape că te-ai certat cu şeful din cauza zilei pierdute la tribunal, iti permite să redactezi o cerere de despăgubire prin care să ti se plătească eventualele cheltuieli de drum şi suma corespunzătoare eventualului profit pe care l-ai pierdut in perioada respectivă.

Pentru detalii, accesează www.avocat-tv.ro , secţiunea Subiecte.

Lasati un comentariu