Recuperare creanţe in construcţii

• publicat la: 5 martie 2012
Recuperare creanţe in construcţii

Inainte de a contracta o firmă de construcţii, investighează-i cu atenţie portofoliul!

Aşa cum CV-ul este cartea de vizită a viitorului angajat, aşa poate reprezenta portofoliul o garanţie a seriozităţii firmei de construcţii care iţi va executa proiectele.

Cum in fiecare an se nasc mii de firme prestatoare de servicii, domeniul constructiilor pare să fie lider in ceea ce priveşte abundenta de antreprenori care se angajează să iti execute proiectele imobiliare. Setea de monetar si lipsa seriozităţii sau a experientei se traduce, insă, in dezamăgirea cu care tu, beneficiarul constructiei, ramai in momentul in care iti vezi santierul pe jumatate terminat, desi termenul de executie a cam expirat de ceva timp.

Ajuns in această situatie deloc de invidiat, bineinteles ca vei trece la vanarea de creante si vei fi prins mult timp in activitati birocratice menite sa-ti recupereze respectivele creante.

Primul lucru pe care va trebui sa-l faci este sa te adresezi partii neserioase cu o somatie, efectuata in baza ordonantei 119/2007, care va ajunge cu siguranta la urechile acesteia, dat fiind faptul ca este vizibila prin publicitate. Mai exista o varianta de somatie, cea a ordonantei 15/2001, care insa este dependenta de confirmarea de primire, dar care nu faciliteaza grabirea actiunii de recuperare a creantelor. Din contra, paratul poate motiva ca nu a primit niciun fel de somatie si nici nu a fost instiintat, favorizand lentoarea procesului.

O altă problemă cu care se confruntă majoritatea care isi doreste sa isi recupereze creantele in constructii este legata de bunurile ce se doresc a fi executate. S-ar putea ca bucuria primirii unui verdict favorabil sa fie umbrita de lipsa respectivelor bunuri de executat.

Chiar si cu decizia de executare in mână, s-ar putea să rămâi inmărmurit la realitatea deloc imbucurătoare pentru patrimoniul tău deoarece multe companii isi golesc efectiv conturile si isi ascund bunurile tocmai pentru ca tu, păgubitul, să nu mai ai ce lua.

Din păcate, este o realitate cu multe exemple de acest fel, de aceea se recomanda ca inainte de incheierea unui contract sa se investigheze statusul firmei contractante, care i-a fost este parcursul, dimensiunea portofoliului si alte date care ar putea sa ii contureze nivelul de seriozitate. Datele care te pot ajuta cu privire la situatia financiara si la background-ul respectivei companii pot fi consultate la unitatile administrative, la Registrul Comertului sau in cartea funciara.

E mai bine să previi decât să tratezi boala creanţelor

Pentru a evita situatia de recuperare a creanţelor, trebuie indepliniti cativa pasi simpli, dar salvatori.

In primul rand, inainte de incheierea oricarui contract de prestari servicii si de stabilirea termenilor acestuia, este necesara consultarea unui avocat. Acesta poate orchestra prin sfaturi practice si profesionale buna desfasurare a contractului.

In al doilea rand, trebuie etapizata activitatea in asa fel incat fiecare etapa sa se incheie cu un proces verbal care sa contina clar activitatile, platile si statusul respectivei etape. Aceasta etapizare este necesara pentru a monitoriza cat mai bine activitarea si pentru a tine lucrurile sub control.

Nu degeaba o vorbă din popor, adaptată la realităţile din acest domeniu, spune că e mai bine să previi decât să tratezi boala creanţelor.

Pentru detalii, accesează www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte.

Lasati un comentariu