România şi-a vândut cea mai mare mină de cupru

• publicat la: 27 martie 2012
România şi-a vândut cea mai mare mină de cupru

România şi-a vândut cea mai mare mină de cupru, Cupru Min Abrud, către firma canadiană Roman Copper Corp, pentru o sumă de peste 200 de milioane de euro.

Acesta este un pas inainte pentru un program de privatizare mult intârziat, a declarat ministrul Economiei, vineri, potrivit agentiei Reuters.

Compania are rezerve de cupru estimate la la 900.000 de tone, ceea ce inseamnă 60% din rezervele totale de cupru estimate ale României.

Preţul de pornire al licitaţiei fusese fixat la 263,3 milioane de lei, adică aproximativ 60 de milioane de euro, Cupru Min fiind vândută in final cu 200,8 milioane de euro.

Fostele state comuniste din părtile in curs de dezvoltare ale Uniunii Europene si-au vandut exploatatiile de stat, dar esecul persistent al României in acest sens a lăsat in urmă un sector de stat urias si ineficient, al celei de-a doua cea mai saraca economie din blocul european, incetinindu-si astfel vecinii, mai scrie Reuters.

România a căzut de acord asupra unui program ambitios de vânzări, sub spectrul imprumutului de cinci miliarde de euro, primit de la Fondul Monetar International in 2011, insă a picat un test important anul trecut, eşuând in vânzarea unei părti a grupului Petrom.

Sunt amintite alte vânzări care au fost intârziate, ce au adus in atentie intelegerea de a vinde 15% din actiunile Transelectrica, eveniment care ar urma sa aiba loc marti.

Mină cu rezerve de peste şase miliarde de euro

Focus News relateaza ca România si-a vândut cea mai mare companie de cupru, Cupru Min, pentru 266 de milioane de dolari.

Cupru Min Abrud operează la mina de la Roşia Poieni, in centrul României, judetul Alba, care detine rezerve estimate la aproape un milion de tone de cupru, unele dintre cele mai mari din Europa, valorand 8,3 miliarde de dolari, adica peste 6 miliarde de euro.

Despre vanzarea companiei de cupru romanesti scrie si Romania Insider, notând că statul român ar urma să primească intre 4% si 6% din valoarea cuprului extras.

Cea mai mare companie miniera de cupru din Romania, Cupru Min Abrud, a fost cumparata de firma canadiana Roman Copper Corp, care a castigat licitatia organizata luni.

Roman Copper Corp se afla pe lista celor patru posibili cumpărători care au participat la licitatie, alaturi de OZ Minerals Ltd, din Australia, Dundee Holding, din Olanda si Ellatzite Med Ad, din Bulgara.

Firma Cupru Min Abrud a fost scoasă la vânzare de Ministerul Economiei. Statul român a incercat de mai multe ori să vândă compania.

sursa  ziare.com

Lasati un comentariu