Serviciul de Protecţie Civilă Carei

• publicat la: 12 martie 2012
Serviciul de Protecţie Civilă  Carei

Pe data de 28 februarie am sărbătorit Ziua Protecţiei Civile, dată la care în anul 1933 s-a semnat Înaltul Decret Regal nr. 468, prin care se aproba Regulamentul Apărării Pasive şi astfel se înfiinţau primele structuri cu atribuţii de apărare civilă din România.

Modernizarea Protecţiei Civile, după această dată, a fost un proces complex şi destul de dificil, ţinând cont de cadrul legislativ, de necesarul logistic, de pregătirea şi chemare a oamenilor pentru această meserie vocaţională.

Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din România se înfiinţează din anul 2004 şi au rezultat în urma fuzionării organismelor de protecţie civilă şi a celor de pompieri militari, incluzând militari şi civili, inspectori şi tehnicieni, funcţionari publici şi personalul de execuţie, cu toţii aflaţi în serviciul comunităţii.

Legea Protecţiei Civile 481 din 2004 se doreşte a fi un act normativ care să integreze protecţia civilă în Sistemul Naţional al Managementului Situaţiilor de Urgenţă păstrându-i  sarcinile specifice.

Funcţia de Inspector Protecţie Civilă din cadrul Primăriei Municipiului Carei este deţinută de mai multi ani de Vasile Filip,un moldovean molcom  din zona Bacăului,stabilit la noi prin căsătorie.Acesta îşi desfăşoară activitatea într-un birou de la etajul clădirii care adăposteşte Biblioteca Municipală de pe strada Iuliu Maniu,lângă sala Biblionet.

Având în vedere informaţiile apărute în presa centrală în ce priveşte iminenţa unui cutremur în România,precum şi riscul de prăbuşire a unor clădiri vechi,nerenovate,in aceasta situaţie,am solicitat câteva informaţii inspectorului Filip, pentru  zona  Careiului.

„Zona Carei este încadrată la gradul 7 pe scara Mercalli ca risc de producere a unui cutremur. Totuşi, conform prognozelor transmise, nu se prevede în perioada următoare o activitate seismică semnificativă  în aceasta zona. Pentru prevenirea unei asemenea situaţii, de anul trecut am primit şi instalat în incinta  secţiei de Pompieri o staţie seismică modernă ” a declarat pentru Buletin de Carei,Vasile Filip.

„În privinţa clădirilor vechi,mai ales cele aflate în zona centrală,acestea prezintă un real pericol pentru cetăţenii care circulă în preajma lor nemailuând în discuţie situaţia  în cazul unui seism fie el şi mai mic”.

Comitetul local pentru situaţii de urgenţă are în componenţa sa 22 de persoane şi este coordonat de  primarul  Kovacs Eugen. Ceilalţi membri ai acestui comitet sunt persoane de la instituţii publice locale sau  agenţi economici importanţi, Ocolul Silvic, Spitalul Municipal, Crucea Roşie.

Asigurarea stării operative este completată de Serviciul Voluntar pentru situaţii de urgenţă şi presupune control în gospodăriile populaţiei pe linie de prevenire a incendiilor.

Voluntarii,în număr de 10 persoane,fac parte din DSPL Carei şi sunt organizaţi pe echipe de deblocare, salvare şi evacuare. Aceşti voluntari sunt instruiţi la cursuri de perfecţionare de către ISU Satu Mare.

Mai există o echipă de intervenţie,la Ianculeşti, formată din zece persoane cu contract de voluntariat. Pentru intervenţii în caz de incendii,aceştia  sunt dotaţi cu o motopompă. Această echipă de intervenţie este bine organizată astfel încât în cazul unor situaţii de urgenţă să poată acţiona cât mai eficient.

Trei persoane răspund de funcţionarea motopompei, doi sunt servanţi la motopompă, trei voluntari organizează evacuarea persoanelor şi a bunurilor, trei sunt sanitari, un clopotar şi şeful de formaţie care coordonează activitatea echipei de intervenţie.

Echipele de voluntari au antrenamente lunare, mai ales cea din Ianculeşti.

Referitor la echipele de voluntari,Vasile Filip a menţionat că  „Cooperăm şi cu alte formaţii de voluntari de la agenţi economici din oraş. Putem aici aminti, printre alţii, echipele de voluntari de la Contitech sau de la Fabrica de ulei Ardealul”.

O dată la trei ani se fac exerciţii de alarmare publică,în oraş fiind amplasate în acest scop un număr de 15 sirene electrice .

Potrivit celor declarate de inspectorul protecţiei civile din Carei, cea mai vastă intervenţie a fost în anul 1999 când, în urma ploilor torenţiale, zona Bălţilor a fost inundată. Mai multe familii au fost evacuate şi a fost nevoie de 4-5 zile pentru a le asana şi curăţa gospodăriile. Situaţii de acest fel apar datorită sistemului vechi de canalizare, ţevile fiind colmatate nu pot prelua întreaga cantitate de apă de ploaie.

În ceea ce priveşte activitatea serviciului de protecţie civilă careieană,în anul 2012 aceasta se va axa pe controale preventive în gospodării, un exerciţiu de aplicaţie în alarmarea publică,  supravegherea clădirilor vechi, care  sunt un adevărat pericol pentru trecători dacă nu sunt renovate. Se vor face controale în şcoli, în grădiniţe pe linie de protecţie civilă.

Pe această cale,Vasile Filip face un apel la populaţia oraşului să aibă grijă la folosirea  sobelor, a instalaţiilor electrice, să cureţe în fiecare toamnă coşurile de fum ale caselor, să verifice periodic instalaţiile de gaz metan, pentru a preveni situaţii neplăcute. Pentru că vine primăvara iar propietarii de terenuri practică aprinderea resturilor vegetale, le recomandă acestora să aibă grijă la focul în câmp deschis şi să nu-l lase nesupavegheat.

redactia

Lasati un comentariu