Trandafirul-pe cale de dispariţie la Carei

• publicat la: 28 martie 2012
Trandafirul-pe cale de dispariţie la Carei

UPDATE: 29 martie 2012

Acţiunea continuă, se ridică arbuştii tăiaţi din faţa Policlinicii de către o firmă privată. Statuia mai rămâne încă la locul iniţial, nu se ştie însă până când.

Şedinţa de mâine a Consiliului Local ne va oferi mai multe amănunte despre soarta acesteia care sperăm să nu fie aceeaşi cu cea a statuii Sf.Florian, protectorul oraşului, care momentan stă sub o scară lăturalnică din incinta Castelului.

Carei, 28 martie 2012. Zi  fatidică pentru careienii care s-au născut, au crescut sau trăiesc  pe aceste meleaguri.

Deşi ne aflam în  “Luna plantării arborilor”, la Carei, la doi paşi de Oradea, municipiul  care a fost desemnat Oraşul Verde din România, decorativii tuia de pe bulevardul 25 octombrie, care au asistat la evenimentele urbei de zeci de ani, au căzut sub drujba nemiloasă a celor din Primăria Carei. Alături de ei, trandafirii. Tufă cu tufă, i-au scos pe toţi.

Incepând din această primăvară, pe  bulevardul 25 Octombrie, trandafirii, flori  reprezentative  ale oraşului nostru, nu vor mai îmboboci şi nu vor mai constitui de-a lungul panglicii drumului o pată de culoare, până târziu, către anotimpul rece.

Incepută în noiembrie 2010, acţiunea de extirpare a trandafirilor  careieni s-a finalizat miercuri 28 martie. La ora înserării, spaţiile erau degajate deja de tijele florale care încă nu apucaseră să înmugurească.

Tăierile au afectat şi arbuştii tuia de pe spaţiul verde din faţa Policlinicii, nefiind cruţaţi nici arborii  ce asigurau umbra pentru cei ce foloseau băncuţele din staţia de autobus .

In timp ce fiecare municipalitate din ţară incearcă să îşi mărească suprafaţa spaţiilor verzi, la Carei se continuă tăierile de arbori, arbuşti decorativi şi trandafiri pentru a se semăna…. iarbă. Iar pe viitor , fântâni arteziene.

Dacă tot  provine dintr-o zonă montană, din frumosul Maramureş, bănuiam că primarul oraşului va fi mai sensibil la  Mama Natură, dar ne-am înşelat, dovadă fiind şi tăierile a peste 200 de arbori din parcul oraşului în urmă cu un an. Genocidul spaţiului verde a continuat cu exterminarea gardului viu ce înconjura Castelul, de sute de ani, plantat  cu grijă de grofii familiei  Karoly.

Am văzut poze din timpul vizitei regelui Ferdinand şi a reginei Maria la Carei, în 1919, iar gărduleţul verde, viguros, înconjura Castelul. Pentru primarul Kovacs acesta era un element neglijabil, lipsit de orice importanţă. Importantă era doar înlocuirea lui cu orice altceva ce  oferea posibilitatea efectuării unei noi tranzacţii …benefice.

Rondurile de trandafiri au constituit o mândrie a oraşului de pe vremea când  actualul primar nici nu venise la noi în oraş. Distrugem ce avem fără să clipim, fără să ne consultăm cu oamenii care locuiesc în acest oraş.

Cei câţiva trecători aflaţi la plimbare la ceas de seară, erau realmente stupefiaţi de cele ce vedeau.

Ce au cu aceste spaţii verzi,cu trandafirii? Ce îi deranjează? Aşa au făcut şi în parc. Acum 20 de ani era cu totul altceva, intram de plăcere in parc. Aici (n.r.-la policlinică) stăteam pe bancă la umbră. Acum au tăiat şi copăceii. Oare de ce ?” Sunt intrebări pe care şi le pun locuitorii oraşului dar rămân fără răspuns.

Uităm adesea că nu Natura aparţine omului ci omul aparţine Naturii. Sunt unele lucruri  care nu se pot distruge de dragul distrugerii sau  aşa cum spunea zilele trecute Karol Karacsony, avem o datorie şi faţă de natură. Din fiecare perioadă a dezvoltării oraşului ne-a rămas câte o moştenire , e păcat să distrugem şi ce e frumos, fără discernământ şi fără milă, privându-i pe urmaşii noştri de o mostră palpabilă de natură.

Pentru porţiunea cuprinsă intre semafor şi turnul de apă, primăria a plătit numai pentru proiectare si inginerie suma de 30.000 lei ( adică trei sute de milioane) firmei Pominova srl. Nici nu mai luăm in discuţie conflictul de interese existent între şeful DSV Carei şi această firmă.

Tot în cursul anului trecut , în cadrul şedinţei din martie, consilierii majoritari  au aprobat proiectul  pentru ,, REAMENAJAREA SPAŢIULUI VERDE PE B-DUL 25 OCTOMBRIE , CAREI, jud. SATU MARE”.

Conform documentatiei oferite la acea dată, reamenajarea constă de fapt în scoaterea trandafirilor şi a vegetaţiei existente şi înlocuirea lor cu secvenţe de gard viu, câteva soiuri de trandafiri şi gazon. Suma totală la care se ridică toată această reamenajare ajunge la aproape 4 miliarde de lei, mai exact 342.750 lei pentru amenajare de spaţiu verde şi încă 79.500 lei pentru lucrări de irigaţii.

In şedinţa ce va avea loc vineri,30 martie 2012, se vor mai aloca 244.000 lei  pentru această porţiune.

Oraşul are la ora actuală datorii de peste 6 milioane de euro  iar “gospodarul” oraşului  e în plin proces de reamenajare a spaţiilor verzi , prin distrugerea celor existente, cu firme apropiate Primăriei.

Daniela Ciută

comentarii

de Maria Hories la 31 martie 2012 - 22:14

@petru
m-ati inteles gresit,nu am scris „s-au” gresit,ci l-am citat pe domnul ‘student’ de mai sus.deci mai usor cu lectiile de limba romana,ca mie chiar nu puteti sa imi dati nici una.
in ceea ce priveste candidatii pe care ii impingi in fata in comentariile matale,ce realizari au oamenii respectivi?sunt competenti in vreun domeniu?sau sunt competenti doar la pareri-canoe,sportul national?

mircica are logica?
ok,eu vin si ii zic „jos basescu!”, el zice „corect,prietene!”. eu vin si mai spun „ok,mircica,acuma zi-mi si pe cine punem in loc?”, la care mircica, facandu-se negru la fata: „ah, esti basist!”. logica….

@de ILIE la 31 March 2012 – 19:16
virgulele sunt puse bine,exact la fel,si in acelasi mod ca in articolul mai sus,adica dupa modelul:
cuvant1 ,cuvant2
Dar lucrurile astea se stiu,si sunt normale cred eu.Oamenii sunt fiinte care simt ca in anumite momente trebuie sa mai dea un imbold lucrurilor,ca sa le influenteze in favoarea lor,ma refer la comentariile scrise de persoane direct interesate.Nu e un lucru rau,e omenesc.

udmr este un cancer al tarii acesteia,dar si celelalte partide sunt la fel.
un independent(dar oare exista din astia?!) ne-ar trebui,care in primul rand sa se priceapa la ceva macar,si daca se poate sa nu fie campion la vorbe-maraton 1000m garduri.
o seara placuta.

de Horia Mărieș la 31 martie 2012 - 22:53

@Maria Hories

Am o mică rugăminte la matale.
Fii te rog atât de bun (sau bună) și nu mai fi atât de porc (sau scroafă).
Nu mai anagrama numele meu ca să-ți postezi aberațiile și inepțiile agramate.
Încearcă să-ți găsești alt pseudonim, unul ceva mai inspirat, mai inteligent, de exemplu Verne Gyula sau Jenocske sau orice altceva vrei dumneata.
Mulțumiri pentru înțelegere.

de avocat la 1 aprilie 2012 - 04:05

Doamna Maria Hories,
Cameleonul cand vrea sa se ascunda preia culoarea mediului inconjurator. Daca folosesti anagrama unui om destept si cu coloana verticala nu inseamna ca si dumneata esti. Cameleonismul este tot o copie palida a originalului,iar discreditarea functioneaza in sens invers. Deci decat sa scrii prostii, pe deasupra si agramate cum corect remarca domnul Petru, mai bine stai in banca dumitale pe principiul „daca taceai, filozof ramaneai!”

de florin la 1 aprilie 2012 - 11:00

ce aveti cu studentii
nu toti sunt studenti „la stat”..mai sunt si studenti care sunt „la mers”.
sunt tot felul de academii ..prin centrul universitar din satu mare,chiar si in carei.
scoli inalte.doar sa platesti taxele la timp….apoi daca ai si un socru sau o mama prin primarie,ai si un post asigurat.

de florin la 1 aprilie 2012 - 11:00

am uitat sa specific:prin concurs,binenteles…

de observator la 1 aprilie 2012 - 11:47

Pai bine mai Gabi ca pana la urma din starea de asexuat in care ai pozat pana acum ai ales sa iei numele fecioarei Maria.Pacat ca numai numele.In rest,aceleasi naravuri….

de petru la 1 aprilie 2012 - 13:29

@ amarata hories

Atunci cand „citezi” pe cineva, ii pui cuvintele intre ghilimele. Da, asa e, „student” a scris gresit „s-au”, dar raman celelalte. Ai cerut un nume care nu fura, vinificatie de nagykaroly, si ti-am dat doua, nu unul. Acum ma intrebi de competente. Pai uita-te la Visnyai Csaba ca nivel de cultura are, cum respecta oamenii si cum scoala in care lucreaza. Nu are omul firma, nu a facut contracte cu statul, nu a luat bani, nimeni nu l-a putut acuza ca a furat pe unde a lucrat, mai mult, nimeni nici nu l-a banuit macar de asa ceva. Ei, dar cu Ciuta ai ridicat mingea exact la fileu. Omul asta are o firma, din ea traieste si asigura lucru pentru peste 20 de oameni, imensa majoritate etnici unguri. Asta asa, ca sa stie cititorii cat de sovin e Ciuta, ala care mananca unguri pe paine. Intrebati oamenii care lucreaza acolo cum e. Are o firma de productie si chiar produce. Evident plateste si salariile. Culmea, are si profit. Si, ca sa le puna capac, desi il controleaza tot felul de institutii, incepand cu Garda Financiara, nimeni nu gaseste nereguli, toate documentele sunt in regula. Si, repet, nu are contracte cu statul, nu are contracte cu primaria Carei, deci nu se atinge in nici un fel de banii orasului, ba mai mult, plateste impozitele corect – deci aduce bani in vistieria orasului -si mai si sponsorizeaza atata cat poate. E consilier si incearca sa contribuie cat mai bine la gospodarirea corecta a banilor contribuabilului. Ce mai, hard to die. Nu-l are nimeni la mana cu nimic, nu poate fi santajat, nu poate fi cointeresat la smecherii si inginerii financiare. Dar, ce e drept acest Ciuta nu se poate compara la competenta cu cineva care a falimentat cateva firme si care, daca este lasat sa continue duce la faliment chiar si orasul!. Si ca sa fii si mai de vin (adica boros, nu divin), iti mai dau o idee de primar: consilierul independent. Om cu cap si cu bun simt, interesat ca treburile in oras sa mearga bine.

de avocat la 1 aprilie 2012 - 13:39

@maria hories

De data asta este justificata opinia, misogina de altfel, muierile la cratita,
doamna. Decat sa te dai mai tare in stamba du-te si fa un babgulas sau gulas sau ce-o fi e mai bun decat postarile dumitale provocatoare, de tip Gica Contra.

de emil la 1 aprilie 2012 - 13:52

@ amarata hories (cum bine propune petru)
1) ai in continuare nevoie de lectii de limba romana, desi sustii contrariul;
2) ai cerut nume, le-ai primit. asta nu insemna insa ca a impins cineva in fata candidati; ai primit ceea ce ai cerut; eu nu ti le-as fi dat cu atata calm.
3)daca ai fi inteles ce a scris petru, n-ai mai fi vorbit de logica; desi mi-e clar ca nu are rost sa pierd timpul cu tine, folosesc totusi prilejul sa-i fac si pe altii (dintre cei care vor, desigur) sa inteleaga. continuand „rationamentul” vinificat zic asa: daca il dati jos pe basescu, puneti-l tot pe el in locul sau, ca nu aveti pe cine. Asta a spus si badea, deci hai sa repetam pentru retardati: in ultimii 20 de ani, cel mai mult rau l-au facut tarii basescu si cei care il sustin(pdl, unpr, udmr). Ca urmare, daca il dati jos, puneti in loc pe oricine care nu este de-al lui basescu si va fi mai bine. daca inca mai intrebi daca sa votezi usl sau altceva, e clar ca esti tot cu basescu. Pentru ca usl, chiar daca nu e o echipa de calugarite, avand si ea defectele ei,este totusi o garantie ca lucrurile vor merge in alta directie. Deci,e simplu: vrei sa scapi de basescu, votezi usl; nu vrei sa scapi de basescu, voteaza-i pe ai lui. dar e dificil sa inteleaga asta o minte borosa. mai ales cand nu vrea nici in ruptul capului.

de vasile la 2 aprilie 2012 - 00:05

Poate ati observat ca ieri la radio Transilvania, la Pranz cu Doina Macesan, nu a spus nimic despre taierile pe care le-a facut zilele astea prin Carei.

Doua ore si-a facut pre-campanie electorala in afara perioadei legal permisa pentru asa ceva. Ma intreb cum o fi posibil sa ajunga o inregistrare la CNA? Pe de alta parte, toata lumea a fost facuta vinovata dar mai putin el.

Scarboasa presa locala. Asa veti ramane cu radioul inca cativa ani. Doar sa iasa primarul potrivit. Traiasa libertatea de expresie si mai ales presa libera (conditionata) locala.

de CLUJEAN la 2 aprilie 2012 - 07:56

Am ascultat emisiunea online,ba am trimis si o intrebare legata de apa din Carei.Si spuneam ca in Cluj,Careiul este recunoscut ca si un oras in care apa de la robinet seamana a cafea.Inteleg ca nu prea-ti convine ca totusi exista cateva proiecte pe rol.Poate voiai sa se doarma in acesti 4 ani,dupa cum sa dormit 8 ani inaintea lui Kovacs.
Iti sugerezi sa te mai uiti si pe la posturile TV unde de dimineata si pana seara si partenerii tai isi fac campanie electorala.Eu am inteles din emisiune ca primarul a fost chemat in calitate de primar,deocamdata Kovacs este primar sau nu stiu eu bine ? Se vorbea ca la o emisiune de talk show si mai ales ca sa specificat acest lucru. Omul a informat careienii despre situatia actuala a proiectelor in derulare,despre faptul ca si consilierii au dreptul la initiative in depunere de proiecte de hotarari,nu doar la critici si voturi impotriva.A fost intrebat cum e si firesc cum vede viitorul Careiului.Dar ura vad ca te-a facut sa nu fii atent.
S-au discutat lucruri reale care poate i-au incitat pe unii si pe altii.I sa pus si intrebarea despre taierile copacilor si a trandafirilor dar poate ca nu voiai sa auzi matale aceasta discutie. Si mai mult de atat am fost atentionati ca este o emisiune dedicata zilei de 1 aprilie. Asa ca daca taceai filosof ramaneai. Se vede ura si ranchiuna din acest comentariu, iar daca nu-ti convine acel post nu-l asculta.Ai tot dreptul sa alegi frate.Oricum ai incerca sa arunci cu noroi ,sunt mai multi cei care asculta acest post decat cei care incearca sa-l denigreze.Si apropo, da cand a fost D-nul Consilier Adi care spunea ca nu este societate civila in Carei si ca oamenii stau la semafor si sparg seminte ,el nu si-a facut campanie ?atunci nu ai avut nimic de comentat pentru ca era de-al tau probabil

de erika la 2 aprilie 2012 - 09:02

draga mea clujean te rugam sa nu ne intoxici cu vrajelile specifice altor emisiuni.ca primarul este pe placul tau din stii tu ce motive nu ne priveste dar macar nu incerca sa cosmetizezi mortu sub diferite nickuri si sa arunci cu noroi in altii ca sa te scoti pe tine in evidenta.nu asta e calea de a convinge electoratul.adica nu e cea buna.faptele vorbesc nu vorbele.deocamdata niciunul dintre consilierii alesi nu are salariul tait de finante pentru datoriile neplatite de atatia ani de zile catre statul care ii da sala de primar.acest om primar ne spune noua sa ne platim taxele si impozitele.si tot el cheltuie banul public fara mila in numele unor proiecte pentru care nu a fost consultat niciun careian.concluziile le trage fiecare.

de vasile la 2 aprilie 2012 - 09:15

Sa recapitulam.

Credeam ca va fi o emisiune relaxanta in care primarul va vorbi despre frunze verzi, cum o face mereu. Curand dupa introducere s-a ajuns si la politica. ……………..

– Kovacs vorbeste despre proiectele pe care le-a implinit pentru Carei, ca si cand daca n-ar fi fost el nimic nu s-ar fi intamplat.
– Apoi ii acuza pe toti consilierii ca sunt niste papa-lapte care nu au curajul sa ii spuna in fata ce gandesc ci doar aproaba. Deci Kovacs se da rotund.
– Isi doreste oameni cu care sa poata face treaba (doar ca esecul lui in privinta consilierilor ma face sa cred ca mai degraba nu e un lider / om de ochipa bun decat victima).
– Oopps… isi anunta candidatura la Primarie, din partea UDMR
– Kovacs vorbeste din nou despre Carei si ce va mai face daca va fi ales…
– Kovacs repeta ca daca va fi ales va fi asa si asa…

Cred ca trebuie sa fi tare prost ca si ascultator sa nu iti dai seama ca a fost campanie electorala pe fata. Doar ca unii, inclusiv acest clujean, imi pare ca sunt chiar si realizatori de emisiuni (vezi expresia din Pranz…. „emisiune de talk-show” repetata de atatea ori de prezentatoarea ei dar si in comentariul de aici). Apropo, „emisiune de talk-show” e un pleonasm. Talk-show inseamna „emisiune vorbita” daca nu stiai… . Asadar nu poti spune ca a fost o emisiune de emisiune vorbita decat daca esti si tu un manelist, care este.

Comentariul nu are de-a face cu ura sau culoarea politica. Sunt alb la piele si atat. Apropo.. Pranzul a dat dovada si de rasism la adresa tiganilor. Ei au fost blamati din nou, etichetati si reimpachetati in clasicul stereotip ‘ei sunt de vina pentru tot’. Eu cred ca sunt de vina cei care ii arata cu degetul si nu ii lasa sa se integreze. Dar asta e un subiect atat de lung si greu incat e mai bine sa ramane pentru alta data.

Nu stiu ce a facut Adi in emisiune pentru ca nu am ascultat. Dar daca e asa, problema realizatorului ca nu stie cand se intrece masura, ca nu are spirit critic / analitic. Sau poate ca nu vrea sa il aiba. Nu se stie cine iese la conducere. E mai bine sa fie in bine cu toti. Veti si fi informati corect, sunt convins. Mai ales daca toti gandesc ca matale. Presa ar trebui sa fie impartiala, fara sa dea dreptul de lauda vreunui subiect in contextul in care se spune VOI CANDIDA,… DACA VOI FI ALES.

Halal emisiune, Halal campanie.

PS: trandafirii si copacii nu mai sunt (nici nu l-am auzit sa spuna cui a dat contractele)

de Horia Mărieș la 2 aprilie 2012 - 09:32

Am fost și eu ceva mai curios decât trebuie. Ia de te uită. Absolut real.

Warning: Something’s Not Right Here!
http://www.radiotransilvania.ro contains content from 31.184.242.103, a site known to distribute malware. Your computer might catch a virus if you visit this site.
Google has found malicious software may be installed onto your computer if you proceed. If you’ve visited this site in the past or you trust this site, it’s possible that it has just recently been compromised by a hacker. You should not proceed, and perhaps try again tomorrow or go somewhere else.
We have already notified 31.184.242.103 that we found malware on the site.

de pentru necunoscatori la 2 aprilie 2012 - 10:21

Asculta aici: http://3dv.biz:9520

de roxi la 2 aprilie 2012 - 12:02

Cam multi ascultatori aveti daca ati ajuns sa va faceti reclama pe buletindecarei.ro

de roxi la 2 aprilie 2012 - 12:03

la comentarii

de Gek la 2 aprilie 2012 - 23:25

Ati uitat sa spuneti in articol ca sunt taiati si copaci de pe strada Spicului.In prezent adica azi 3 aprilie au fost taiati mai bine de 50% de pe toata strada si peste 2,3 zile probabil toti.
Am auzit ca sunt taiati si pe alte strazi din oras doar ca nu sunteti informati

de Horia Mărieș la 3 aprilie 2012 - 04:29

@Gek

Mă repet: „Există un singur om care este expert și care poate să hotărească obiectiv, atât pe străzile din Carei dar mai ales în Parcul Dendrologic Grof Karolyi – dar asta doar dacă este întrebat, ce copac trebuie tăiat sau nu.

Acest om se numește Karacsonyi Karoly – distinsul biolog și botanist.
În el chiar poți avea deplină încredere!

Totul este ca cei care au doar două clase, exact ca trenul, și care lucrează pe la Primărie, să nu-i iasă din cuvânt și să-i respecte în totalitate deciziile.”

http://www.buletindecarei.ro/2012/03/pentru-karacsony-karolpasiunea-nu-este-supusa-banului.html

de Horia Mărieș la 3 aprilie 2012 - 06:35

Corespondentul nostru din Vișeu de Sus ne scrie, transcriem mot-a-mot:

„Asta înseamnă lipsă de spirit civic! De ce nu se duc careenii la ședințele cu consilierii? Eu am făcut gălăgie numai pentru că pe o parte a străzii s-a măturat iar pe cealaltă parte nu! L-am sunat pe primar și i-am spus că și eu plătesc impozit ca și locuitorii de pe cealaltă parte a străzii. A doua zi a trimis măturătorii și-au măturat și pe partea unde stau eu, ba a mai venit și un tractor cu remorcă și a adunat pietrișul. Ce-i drept Vișeu e un orășel mai mic, nu ca municipiul Carei, dar dacă oamenii ar participa la ședințele cu consilierii nu și-ar mai permite ăla să taie tot ce-i stă în cale.
Mai bine și-ar tăia tot ce atârnă, adică…..”

de un cititor la 3 aprilie 2012 - 07:59

Articolul e penibil,la fel ca si unele comentarii.Cum sa fie pe cale de disparitie ceva ce se replanteaza-vezi dovada din fata magazinului victoria,unde s-au plantat deja noi puieti de „trandafiri pe cale de disparitie„.Ce este deranjant pentru unii,de fapt???????????CA SUNT SCHIMBATE TUFELE IMBATrANITE ALE DISINSULUI TOVARAS CORNEANU??RIDICOL!!!!!!!!!CA SE AMENAJEAZA NOI SPATII VERZI PENTRU NOI CAEIENII? ADICA ,DACA NU SE FACE NU E BINE,DACA SE FACE E MAI RAU.ASTEPTATI OAMENI BUNI SA VEDETI REZULTATELE SI ABIA APOI DATI CU PAPAGALUL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

de un cititor la 3 aprilie 2012 - 08:01

SAU VA E FRICA CA TRANDAFIRII VOR FI ALBI SAU ROSII SI CEL GALBEN VA DISPAREA?????????????????????????????????????????????????AICI SA FIE BUBA????

de un cititor la 3 aprilie 2012 - 08:05

PARCUL NU SE PUTEA NUMI DENDROLOGIC,ERA SALBATICIT CA O PADURE,ACUM ARE O FATA MAI ORGANIZATA.S-AU PLANTAT PUIETI.APROPO,MAGNOLIILE SUNT SUPERBE!!!!!!NU CRED CA ESTE CINEVA CARUIA SA NU-I PLACA!!!!!!!!!!!!!!1

de costi la 3 aprilie 2012 - 09:05

draga mea cititor si eu cred ca nu ai cum sa nu iti placa mai ales cand te si alegi cu ceva banuti pentru acest placut.pai cum sa nu fie penibil articolul cand scrie ca cineva a incasat peste trei miliarde de lei pentru ca sa scoata ceea ce era deja si era frumos ca sa poata replanta altceva dar cu alti bani sifonati din primarie.culmea e ca seful de la spatii verzi scoate trandafirii si tuia ca sa puna altii ca doar are firma de gradinarit cu familia.mai simplu nici ca se poate asa ca e chiar penibil ce se intampla.au marcat copacii cu karcsi karacsony si la prima lui plecate in germania au si inceput taierile si ca sa nu fie nici o urma au scos si buturugile in o saptamana cand trotuarele noastre nu sunt reparate de mai bine de ani de zile si pe nimeni nu intereseaza.penibil.magnoliile au fost cumparate de doua ori,firma pominova a sefului adorian face si proiectarea si achizitia.penibil chiar.la spital in curte au plantat tuia cumparati prin aceiasi filiera si dupa niciun an au fost scosi ca erau uscati si asa inceraca sa justifice necesitatea irigarii spatiilor verzi cu firma de casa a lui lajos.penibil.oricum se cunoaste de toti asa ca degeaba apasati pe ?la infinit ca nu convingeti pe nimeni poate pe cei care nu locuiesc in carei si nu stiu ce se intampla.

de Horia Mărieș la 3 aprilie 2012 - 09:57

@un cititor: te bag tot în aia mătii, nesimțitule (nesimțito) cu tricolorul tău cu tot.

@costi, @vasile, @erika, @emil, @petru, @florin, @avocat, etc: cine pasca măsii este mâncătorul (mâncătoarea) ăsta (asta) de rahat irendetist(ă), șovin(ă) și naționalist(ă) împuțit(ă) care-și uită degetul pe caps lock și pe semnul „?” ?

Din unele postări provocatoare anterioare aș deduce că ar fi femeie, că e specialistă in vinificație (boros), că ar avea prenumele Gabi.
Eu am auzit până acum doar de un singur panglicar iredentist șovin numit Boros și care are ce are, adică o boală, probabil o socoteală mai veche, posibil de pe vremea studiilor făcute împreună de cei doi pe la Ștefan Gheorghiu, cu unul pe care eu unul nu-l cunosc și de care n-am prea auzit, numit Corneanu, așa cum rezultă și din postarea „un cititor la 3 April 2012 – 07:59”. De acel vinificator știu sigur că este în solda împărăției locale, plătit pentru vorbe de clacă și pentru mâzgăleli provocatoare la adresa românilor, publicate într-o fițuică săptămânala, editată color și pe hârtie igienică la Cluj.

Apropo de toată tărășenia asta. Fiecare contribuabil este dator să-l știe foarte bine pe cel care conduce urbea, ca să nu-l acuze eventual de vre-o vină închipuită.
Sunt extrem de curios să citesc cât mai repede posibil, până nu dispare în neat, un CV oficial, complet, bine documentat, absolut veridic, începând de la naștere și până în prezent, cu toate studiile efectuate, cu cariera profesională și cu funcțiile deținute (inclusiv pe vremea comunismului, adică înainte de 1990), cu cariera politică, cu cariera plină de scuccese pe care a avut-o în afaceri, cu date concrete, verificabile, a actualului primar al Municipiului Carei, numitul Eugen Kovacs Jeno, fiincă pe portalul oficial al primăriei Carei, dânsul n-are curajul să-și publice CV-ul, așa cum ar fi normal.

Poate să-mi satisfacă această curiozitate cineva? Dacă da, puteți posta CV-ul respectiv aici, la „Comentarii”. Dau o masă bună stropită cu bere la Red & Brown pentru acest serviciu. Vin eu nu beau, pentru vin va trebui să apelați la Cavalerii Vinului „Sf. Orban”.

În rest, s-auzim numai de bine.

de un cititor la 3 aprilie 2012 - 10:04

dar pana lajos a fost cu voi a fost cel mai bun.acum ca nu mai e ,sa-l improscam cu noroi.cam asta e mentalitatea voastra.ca doar poate cineva va inghiti momeala.draga costi,ii fi tu ceva expert in domeniu si noi nu stim.mai bine intrebati-l pe karacsonyi karoly daca copacii erau sau nu imbatraniti si abia apoi dati-va cu parerea.la noi s-a facut o moda in a vorbi fara sa avem habar de ceea ce spunem.el este in masura sa raspunda ablitat,tu nu,draga costi

de un cititor la 3 aprilie 2012 - 10:08

pana atunci eu constat doar penibilitatea articolului,dorinta de a incita spiritele.eu stiu ca floarea de colt e pe cale de disparitie si in orice caz nu trandafirii de la carei.

de precizare la 3 aprilie 2012 - 11:31

Pentru cei care nu stiu,vicele Lajos a fost prima data la partidul numit Noua Democratie,impreuna cu Jeno,cu Doina de la radio si altii.Dupa ce Jeno a trecut la UDMR,in timpul mandatului castigat cu Noua Democratie,Lajos a intrat in PNL impreuna cu un grup de prieteni si au ajuns apoi consilieri pe listele PNL.In mandatul 2004-2008,Lajos era consilier judetean la PNL,avea deja sistemul de relatii bine pus la punct la judet si prietenii din grup erau consilieri locali la Carei.A si candidat de primar in 2004 dar a pierdut in fata lui Beko.Inainte de alegerile din 2008 cu cateva luni,consiler judetean fiind,a trecut cu grupul de 4 consileri locali la UDMR sau el zice FDG pentru a reface noua democratie si a prinde postul de vice macar daca cel de primar nu a putut sa il castige.Ce nu spune el acum e ca revenirea sa la vechea grupare a noii democratii,desi acum se numeste altfel,a facut-o in stilul sau caracteristic,adica pe din dos.Participa la sedintele consiliului judetean pentru care incasa onorariul si in spate isi facea jocurile lui de culise,tradand colegii care l-au acceptat in 2000 cu toate pretentiile sale de atunci.Aceasta este povestea celui care acum e viceprimar,cu diploma luata la peste 50 de ani,dar nu stie sa foloseasca un calculator simplu.Un om fara caracter,care isi tradeaza colegii de dragul unei functii!

de emil la 3 aprilie 2012 - 12:27

@un cititor

DENDROLOGÍE f. Ramură a botanicii care se ocupă cu studiul arborilor.
Deci, care e motivul ca nu se putea numi dendrologic? Arborii nu traiesc in salbaticie, in padure? Sau padurile nu au arbori?

Pe de alta parte, iar incepi sa dai lectii, sa spui ce atitudine trebuie sa luam, ce avem voie sa spunem, sa dai indicatii, sa constati? Vezi ca pe ala cu indicatiile l-au cam impuscat, fie-i tarana usoara, dar metehnele activistice au supravietuit. Daca numai atat ai inteles din scoala de partid pe care ai facut-o, slaba selectie s-a facut de au ajuns sa te trimita pe tine pe acolo. Incepi iar sa-ti dai aere de atotstiutor si sa ne servesti vechile povesti din comentariile despre taierea copacilor din parc? Nu a zis nici unul dintre cei care au scris ca magnoliile nu sunt frumoase. Problema – pe care iar incerci sa o eludezi – este ca taierile s-au facut fara sa se tina seama de precizarile specialistului, care , da, este Karacsonyi Karol. Adica, omul a zis cam ce sa se taie, iar smecherii au taiat ce le-a venit lor, iar printre copacii taiati au fost foarte multi care nu ar fi trebuit taiati si, culmea, au scapat de la taiere cativa care chiar erau imbatraniti si uscati. asta era discutia despre parcul dendrologic. cat despre trandafirii scosi acum, chestiunea suna cam asa: e criza, orasul are bani putini si datorii multe, poate nu era momentul sa se cheltuiasca acum bani pe inlocuirea trandafirilor, banii respectivi putand fi destinati unui obiectiv mai presant. Desigur, nu vei intelege asta, ci ne vei aburi iar cu udemerismele tale. n-ai decat, dar e bine ca lumea si-a dat seama cine esti.

de emil la 3 aprilie 2012 - 12:37

@ Horia Maries
dupa cunostintele mele, mi-e teama ca vinificatia este o aluzie la personajul Boros, acela cu fituica in limba maghiara platita din banii primariei. Apropos, daca tot se cheltuiesc banii contribuabililor, de ce nu s-a facut gazeta respectiva in limba romana si maghiara? de ce se plateste din banii orasului doar un ziar in limba maghiara? de ce nu si unul in limba romana? Pe de alta parte, poate exista si vreo femeie cu vinificatia, nu va pot lamuri. poate petru are mai multe informatii despre subiect. daca stie, banuiesc ca ne va lamuri.
Intrebarile legate de ziar sunt adresate evident primariei, nu dumneavoastra, stimate domnule Horia Maries.

de Horia Mărieș la 3 aprilie 2012 - 13:00

@emil: Am înțeles, merci frumos.

@precizare: Din scurta prezentare făcută lui lajos, înțeleg că este o altă nulitate incultă ce n-a trecut decât pe strada de pe lângă școală, un traseist josnic ce trece din stăpân în stăpân funcție de direcția predominantă a vântului, deci un individ lipsit de scrupule dar mai ales lipsit de caracter.

De altfel, nici nu trebuia să mă mai mir, se confirmă proverbul: „cine se aseamănă se adună”. Mă refer de lajos și jenoke.

Dar ce merite are totuși acest lajos de a fost ales?
Foczizot cumva la viața lui?

In Africa exista o legendă potrivit căreia elefanții bătrâni, știind că li se apropie sfârșitul, își părăsesc turmele și călătoresc către un loc numit „Cimitirul Elefanților”. Loc foarte potrivit și pentru politicieni uzați ca lajos și camaradul lui, jenoke.

de emil la 3 aprilie 2012 - 20:13

despre domnul kaizer lajos eu stiu din auzite, pentru ca nu-l cunosc decat prea putin, ca are omul si calitati. e respectuos, nu uita un bine facut candva, saluta, vorbeste omeneste cu cetatenii. si probabil si altele. cat despre traseul sau in politica sa locala, nu sunt informat, dar parca informatiile furnizate de precizare jaloneaza corect drumul lui din noua democratie spre functia de viceprimar.
dar din precizarea facuta de „precizare” rezulta ceva foarte interesant: adica primarul a schimbat partidul in timpul mandatului, sau n-am inteles eu bine? Nu sunt foarte sigur, de aia si intreb : era conform legii, sau ar fi trebuit sa renunte si la functia de primar daca a trecut la un alt partid?

de vasile la 3 aprilie 2012 - 22:34

.. si la radio doar de bine.

Eu speram ca la emisiunea aceea, dl Kovacs se va pune in clar cu oile pe care le conduce. S-a vorbit doar de bine. De ce genul acesta de discutii nu au putut avea loc in direct cu lumea? Ca sa intelegeti de unde vin banii pt unii care se numesc ‘jurnalisti’. Mai degraba publicisti, a tot ce vrea primaria sa auda lumea.

de Horia Mărieș la 4 aprilie 2012 - 03:41

Dacă tot ți-ai luat azi pseudonimul de @Cloșca, fiindcă n-ai nici măcar atâta sânge în instalație ca să te folosești de numele tău, puteai măcar să mă înjuri de mamă pe românește, ca să înțeleg și eu, măi nemernicule îmbibat în vin (boros), nulitate din neam de (căruia) iobag, aflată în solda altor nulități inculte cu două clase ca trenul, gen lajos & jenoke.

de Luptator la 4 aprilie 2012 - 05:04

Pt emil

Un tradator e… Vorbeste respectuos? Poi te anun ca limbajul lui e constant langa cuvantul g_eci! Respecta oamenii? 1 sa-mi arati. Pe nimeni nu respecta. De 3 ani si jumatate se tot plange ca a fost o grasala aceasta functie de vice. Ca sa zambesti putin e un „invartitor de chepeneag”. Si pt cunoscatori… Doar pt cunoscatori, e un om cu dume, cu fitile, cu glumite aluzii ieftine. Si stiti de ce? Poate o sa va scriu si asta odata. Oricum, omul e jenant. Toti cei din proximitatea lui stiu ca e jenant de limitat, vulgar si incompetent.

de Rakoczi la 4 aprilie 2012 - 05:13

Pai bine mai Closca la intelighentia ta si functiile cu care te lauzi prin organizatia ta numai un nume de closca a iesit?Doar atat a fost inspiratiunea?Unde mai pui ca te si enervezi ca prostu in targ sau varos si dai pe taste numa bazaconii.Ceva concret ai ?Nu aveti altu mai bun decat un evazionist?

de florin la 4 aprilie 2012 - 05:19

si eu am auzit ca este respectuos….
nu degeaba a facut 11 clase….sa inteleg ca urmeaza PARTIDUL POPORULUI-DAN DIACONESCU?in acesta parca nu a fost,nu?

de Ildi la 4 aprilie 2012 - 05:37

Nu am crezut ca vom mai putea asculta astfel de emisiuni dupa ce au trecut mai bine de 20 de ani de la vremurile de trista amintire.O persoana bolnava de cultul personalitatii atat de grav incat reuseste sa devina penibila a fost omagiata in direct de catre Radio Transilvania care ar trebui sa fie impartial dar probabil ca e mai mare tentatia financiara.Din pacate nu este singurul post care pune pret pe numarul de zerouri din coada cifrelor de la reclama deoarece nici la emisiunile televizate in care apare domnul primar nu mai este prezent un interlocutor in discutii iar telefoanele primite sunt mai mult decat evidente din partea cui vin.Ceausescu ar fi mandru de un asemenea urmas chiar daca e de alta etnie dovedeste ca si-a insusit ad litteram directivele ultimului Congres.

de florin la 4 aprilie 2012 - 07:57

ildi
vreau sa ti mai spn un lucru,din proprie experienta…
ti se si da o lista cu intrebarile care iti vor fi puse,probabil ca sa nu incurci raspunsurile,,asta inainte cu2-3 zile de emisiune…
bine ca nu e la tv,si e emisiune de radio…daca ar fi emisiune de tv,ar fi si un sondaj de opinie…cu intrebare”asa i ce frumoasa emisiune avem”?

de vasile la 4 aprilie 2012 - 10:07

Pai cam asa.

Presa care ar trebui sa fie cainii aparatori ai democratiei nu mai latra nici macar de dragul latratului, ca sa nu spun a dreptatii. Caravana oricum trece, dar cinstea pe care ar trebui sa o lase in urma a fost stearsa.

E bine ca mai exista chiar si astfel de publicatii precum BDC care iti dau dreptul la libera exprimare. Noroc ca nu necesita bani si astfel e mai putin vulnerabila decat cei care se cred o mare ‘institutie’ in oras.

de Poprean la 4 aprilie 2012 - 14:38

Setea de bani si de inavutire cu orice pret nu are limite pentru unii dintre noi dar e mai grav cand tocmai cei pusi in slujba unei comunitati sunt atinsi de acest flagel.Calca peste toate valorile,parjolesc locul pe unde trec numai ca sa isi satisfaca orgoliile si setea de inavutire din pacate prin furt.Si cei care stau deoparte sunt complicii lor daca nu iau atitudine si le permit sa schimonosesca un oras dupa bunul lor plac.Sa nu ne miram atunci ca lucrurile se degradeaza pe zi ce trece si ne trezim prea tarziu pentru a mai remedia cate ceva.

de Horia Mărieș la 5 aprilie 2012 - 11:46

Până și ministrul demisionar de la Mediul și Păduri, membru al președinției UDMR, declara sâmbătă 17 decembrie 2011, la Sfântu Gheorghe, că tăierile ilegale de arbori si slaba absorbtie a fondurilor europene sunt principalele lui nemultumiri.

Înlelegem de aici că ministeriabilul era profund nemulțumit încă de pe atunci de primașul Careiului, care a tăiat ilegal tuia și trandafiri.

Despre absorbția fondurilor europene nu comentăm, fiindcă aspiratorul nostru aspiră orice, și oricât, dacă poate. Doar că după ce aspiră baban de la CE pentru renovarea Castelului, mai are nevoie și de împrumuturi bancare pe o perioadă de 15 ani, în valoare de 7,3 milioane de RON, ca să finalizeze renovarea și să plătească datoriile acumulate la constructor(i).

Și totuși, oare când aflăm și noi, alde plebea, (și încă la leu), cum au fost cheltuiți cei 4-5 milioane de Euro absorbiți de la CE pentru renovarea Castelului?

de Horia Mărieș la 7 aprilie 2012 - 03:50

Radio Erevan răspunde întrebării cârcotașe de mai sus:

NICIODATĂ. Lupul ce înghite, nu mai dă înapoi.

de mihai la 7 aprilie 2012 - 12:46

@Poprean
asa ca informatie, nu cred ca e corecta includerea in categoria complicilor a celor ce stau deoparte. daca e cineva vinovat, acela e faptuitorul si cei care l-au ajutat (complici, tainuitori etc.). cetateanul X, care nu are nici o modalitate de interventie – cu exceptia protestului in diferite forme – nu cred ca trebuie culpabilizat, cu atat mai mult cu cat acest cetatean X plateste impozitele si, implicit, institutiile care trebuie sa intervina pentru apararea legalitatii. Deci, daca e sa culpabilizam, mai intai ar trebui faptuitorii, complicii lor si institutiile abilitate sa constate. A pune cetateanul de rand pe aceeasi treapta cu faptuitorul – adica a il face complice cu faptasul – mi se pare nu numai exagerat, ci chiar incorect, nedrept, pentru ca il invinuim de ceva ce nu numai ca nu a facut , dar nu in sensul inactiunii de la infractiunile de coruptie,ci in sensul ca nici macar nu are habar despre ce e vorba.

Lasati un comentariu