UDMR, împotriva minorităţii maghiare

• publicat la: 12 martie 2012
UDMR, împotriva minorităţii maghiare

Astăzi expiră ultimatumul dat de UDMR Guvernului pentru a decide infiinţarea facultăţii de medicină in limba maghiară la Târgu Mureş.

Există informaţii că acordul deja exista si trebuie doar legiferat printr-o ordonanţă de infiintare a unei secţii in limba maghiară in cadrul Universităţii de Medicină si Farmacie din Târgu Mures.

Dacă chiar pare să fie reală această dezamorsare, fondul problemei rămâne valabil: pe de-o parte, felul in care acţionează UDMR pentru a-şi atinge scopurile, pe de altă parte – chiar scopurile formaţiunii maghiare.

UDMR recurge din ce in ce mai mult la cartea şantajului. Are si pozitia ideală pentru aşa ceva. Dacă părăseşte Coalitia, dispare majoritatea, iar drumul anticipatelor este larg deschis, după cum doreşte, sau pretinde că doreşte, Opozitia.

Dar, la o adică, chiar ar părăsi UDMR Coalitia? Eu nu sunt foarte convinsă, din cel putin două motive.

Părăsirea Guvernului inseamnă părăsirea, fără mari sperante de recuperare rapidă, a unor pozitii cheie, de la cele ministeriale ale lui Laszlo Borbely, Ladislau Ritli si Kelemen Hunor, la cele de prin deconcentrate si alte institutii foarte importante, precum Radioul Public.

Toate aceste pozitii se traduc in bani si influenţă. Ar da maghiarii din mână această vrabie? Ar da din mână posibilitatea de a mai finanţa, pe ultima sută de metri, primăriile conduse de reprezentanţi ai UDMR?

Si, apoi, nu stiu dacă din punct de vedere electoral este o idee bună să părăseşti guvernarea exact când se anunta majorari salariale, dupa ce ai fost partas la reducerile salariale. Nu numai ca ratezi un bonus electoral important, dar risti ca ratarea masurii sa-ti fie imputata – daca nu pleca UDMR v-am fi marit salariile, asa ne ocupam de anticipate.

Nu stiu cati maghiari ard de grija facultatii de medicina in limba maghiara, dar sunt sigura ca un banut in plus asteapta cu sufletul la gura.

Una peste alta, ma indoiesc ca, dincolo de amenintari, UDMR ar fi cu adevar dispusa sa lase borcanul cu miere exact la spartul targului, cand miscarea nu le-ar mai aduce decat prejudicii de toate felurile.

Daca discutam despre fondul revendicarii UDMR, din punct de vedere legal, ea se justifica. Pana la urma, maghiarii nu cer decat aplicarea prevederilor noii legi a Educatiei. Daca le plac sau nu facultatile in limba maghiara, democrat-liberalii ar fi trebuit sa se gandeasca bine inainte de a permite aparitia lor.

Dar este o facultate de medicina in limba maghiara cu adevarat in avantajul minoritatii maghiare? UDMR sustine ca medicii pregatiti in limba materna vor fi mari utili populatiei majoritar maghiare din Har-Cov. Adica e mai simplu sa spui ca te doare burta in ungureste si doctorul sa-ti explice de ce tot in ungureste.

Poate ca e asa. Dar dincolo de acest avantaj, facultatea in limba maghiara nu face decat sa accentueze enclavizarea populatiei maghiare intr-una dintre cele mai sarace zone ale Romaniei si sa reduca sansele acestei etnii de a depasi granitele Tinutului Secuiesc.

Imi aduc aminte un reportaj vazut cu un an si ceva in urma despre afacerea cu case de lemn a unui maghiar din Tinutul Secuiesc. Omul prospera, avea comenzi si in strainatate, isi putea permite aproape orice. Reporterul l-a intrebat daca si-a dat copiii la scoala cu predare in limba maghiara. Ar fi fost o prostie, a raspuns el. De ce sa-i fac prizonierii acestui loc? Maghiara o stiu de acasa, se duc la scoala in limba romana ca sa se poate descurca oriunde si cu oricine in Romania. Raspunsul lui mi s-a parut de o logica si de un bun simt inatacabile.

Medicii de etnie maghiara inteleg ce ii doare pe pacientii maghiari si le pot prescrie tratamentul corect in limba maghiara fara sa fi studiat medicina in maghiara. Isi vor intelege la fel de bine conationalii si vor sti la fel de bine sa ii vindece si daca au studiat in limba romana.

Diferenta e alta. Daca studiaza in maghiara, le va fi foarte greu sa depaseasca granitele Tinutului Secuiesc. Fara exercitiul profesional in limba romana vor avea mari dificultati in restul Romaniei. Daca studiaza insa in limba romana, pot profesa la fel de bine si in zona de bastina, dar si in oricare loc din tara asta, si daca au pacienti maghiari si daca au pacienti romani.

Sigur ca UDMR are tot interesul sa-si atarne pe piept aceasta aparenta victorie nationalista, dar ea nu raspunde adevaratului interes al tinerilor maghiari. Dimpotriva. Daca UDMR ar fi dispusa sa promoveze prin orice mijloace interesele autentice ale etniei maghiare, nici macar nu ar fi un lucru de condamnat.

Dar pentru a-si salva propriile pozitii privilegiate, politicienii maghiari actioneaza de fapt impotriva intereselor autentice ale celor pe care-i reprezinta, ceea ce este cu adevarat de neiertat.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu