Un milion de dolari pentru o monedă evreiască din secolul I dC

• publicat la: 11 martie 2012
Un milion de dolari pentru o monedă evreiască din secolul I dC

O monedă antică din Iudeea a atins suma record de 1,1 milioane dolari cu ocazia unei licitaţii desfăşurate la New York, au făcut cunoscut surse din cadrul casei de licitaţii Heritage.
Acest prototip de shekel, datând din anul 66 dC, face parte dintre cele dintâi monede bătute la începutul primei mari revolte a evreilor împotriva romanilor, din secolul I. Mai este cunoscut un singur alt exemplar, a precizat casa de licitaţii.

‘Acest shekel de argint, din anul 1, bătut imediat după declanşarea războiului, în mai 66, este o piesă cu o istorie incredibilă’, a afirmat Cris Bierrenbach, vicepreşedinte al casei Heritage. ‘Este printre cele dintâi monede bătute de rebelii evrei după ce i-au alungat pe romani din Ierusalim’, a adăugat el.

Moneda a fost vândută joi seara unui colecţionar particular de pe Coasta de Est, prin intermediul numismatului californian Steve Rubinger, contra sumei de 1,005 milioane dolari, de patru ori mai mult decât precedentul record pentru o moneda evreiască, potrivit casei de licitaţii.

Ea face parte dintr-o colecţie de 2.200 de monede antice din Iudeea aparţinând unui colecţionar american, colecţia Soshana, care se va destrăma în acest an cu prilejul diferitelor vânzări sau licitaţii, cu o valoare estimată la peste 10 milioane de dolari, potrivit Heritage. AGERPRES

Lasati un comentariu