Un test de depistare a hepatitei C,rapid şi ieftin

• publicat la: 15 martie 2012
Un test de depistare a hepatitei C,rapid şi ieftin

Un test rapid  şi ieftin, capabil să depisteze toate tipurile de hepatită C, o boală care afectează aproape 10 milioane de egipteni, a fost creat de o echipă de cercetători de la Universitatea americană din Cairo, informează AFP, citată de Mediafax.

Acest nou test permite reducerea  perioadei de „depistare în două etape, care durează mai multe zile, la o procedură unică, ce durează mai puţin de o oră (…) şi cu un preţ ce reprezintă doar o mică parte din costul de funcţionare al instrumentelor de diagnosticare folosite în mod obişnuit”, au anunţat reprezentanţii universităţii.

Este vorba de un test chimic lichid, care detectează hepatita C cu ajutorul unor nanoparticule din aur. Testul a fost realizat de o echipă coordonată de medicul Hassan Azzazy.

Detectarea virusului hepatitei C în primele şase luni permite o rată de vindecare de 90%”, a subliniat cercetătorul egiptean, care regretă faptul că în ţara lui autorităţile fac prea puţin pentru a lupta contra acestei maladii.

Aproape 10 milioane de persoane suferă de hepatita C în Egipt, potrivit Universităţii americane din Cairo, iar acest virus, transmis prin sânge, contaminează alte 500.000 de persoane în fiecare an.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), între trei milioane şi patru milioane de persoane sunt infectate în fiecare an pe tot globul.

Ţările în care virusul hepatitei C este cel mai prezent sunt Egipt, cu o rată de prevalenţă de 22%, Pakistan (4%) şi China (3,2%), potrivit OMS.

Cele mai multe dintre persoanele infectate cu hepatita C nu pot să se vindece în mod spontan, spre deosebire de hepatita A şi B, întrucât, atunci când virusul este atacat de sistemul  imunitar, el suferă mutaţii care devin mai rezistente.

Infectarea se face prin transfuzii sangvine, transplant de organe şi de la mamă la copil.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu