„Bravo, mă, Ioane!“

• publicat la: 25 aprilie 2012
„Bravo, mă, Ioane!“

John McEnroe, Ilie Năstase, Andrei Pavel şi Mansour Bahrami au ridicat în picioare fanii de pe Arenele BNR. Americanul a fost adoptat repede de spectatorii bucureşteni care i-au românizat numele.

Aproape 30 de ani au trecut de când John McEnore venea pentru un meci de tenis la Bucureşti. Şi-a păstrat doar aerul nonconformist, trădat de cămaşa sa înflorată, în stil hawaian şi felul natural în care se leagă dialogul cu Ilie Năstase la conferinţa de presă dinaintea meciului demonstrativ. „Nu am mai fost de aproape 30 de ani la Bucureşti. Am vrut de mai multe ori să revin aici, dar programul nu mi-a permis. Am găsit oraşul mult schimbat de atunci, aveţi clădiri mult mai frumoase. Am jucat cu Ilie de multe ori, m-a învins de câteva ori, dar de acele meciuri nu îmi mai amintesc nimic”, glumeşte John.

„Meciul s-a terminat cu două gagici”

Mingea îi era ridicată la fileu lui Năstase. Ilie are o povestire savuroasă, pe care şi-o aminteşte fără probleme, chiar dacă se leagă de un eşec în faţa lui McEnroe: „Cel mai disputat meci între noi a avut loc în 1979, în turul doi al US Open, când el începea să câştige turnee de Grand Slam. Eu eram antrenat atunci de un fost mare jucător, Roy Emerson, şi el mi-a spus «nu ai nicio şansă să-l baţi, dar enervează-l puţin». La un moment dat, nu am mai putut şi m-am întins pe spate. Arbitrul mi-a spus să mă ridic, altfel mă dă afară. Erau 20.000 de spectatori, era un singur meci, la ora 19.00. Spectatorii au început să arunce cu sticle, cutii de coca cola. Poliţia fost alertată, oamenii voiau banii înapoi.

Arbitrul m-a dat afară. A venit un oficial, a schimbat arbitrul de scaun şi m-au pus din nou să joc meciul. Apoi a început John. Nu ştiu ce a făcut, a spart racheta şi l-a dat pe el afară. Până la urmă, am jucat vreo cinci ore jumătate şi m-a bătut în patru seturi. Era noapte şi nu ştiam unde să mergem după meci. Am mers la un McDonald’s, noi ăştia patru care ne certasem să ne scoatem ochii, cu două gagici. Aşa s-a terminat meciul”, a povestit Năstase. „El avea mai mult succes la femei”, admite McEnroe.

Aseară, pe Arenele BNR a fost întrecere de poante, spectacol şi multe lovituri curate de tenis. Mai întâi, Pavel l-a „obosit” pe „veteranul” McEnroe (53 de ani), câştigând muncit un set cu scorul 6-4. În scenă au intrat apoi şi Ilie Năstase şi iranianul Mansour Bahrami pentru o partidă de dublu. „Distribuţia” i-a ridicat în picioare pe spectatorii care venit pentru a-i vedea pe cei care odinioară jucau tenis nu doar pentru bani, ci şi pentru public.

„Ilie era un Federer al anilor ’70 ca stil de joc. Comportamentul său era neobişnuit şi de aceea am fost comparat cu el. La unele meciuri i-am fost copil de mingi.”
John McEnroe fost lider mondial

McEnroe – Năstase 6-3

În cariera lor, Năstase şi McEnroe s-au întâlnit de nouă ori şi de şase ori a câştigat americanul. Meciul la care a făcut referire Năstase s-a disputat în turul doi al turneului US Open şi s-a încheiat cu scorul de 6-4, 4-6, 6-3, 6-2.

Un Copil în turul doi

Ziua de ieri de la BRD Năstase Ţiriac Trophy a fost una a românilor, trei reprezentanţi ai ţării noastre evoluând pe Arena Centrală. Cu un joc agresiv, bazându-se atât pe serviciu, arma sa principală, dar şi pe urcările la fileu, Marius Copil (21 de ani) l-a învins cu 6-3, 6-2, în 82 de minute, pe germanul Tobias Kamke, locul 83 ATP. Aflat pe 255 în lume şi beneficiar al unui wild-card, românul îl va întâlni în turul următor pe polonezul Lukasz Kubot, al şaptelea favorit şi, totodată, cel care l-a eliminat în primul tur pe antrenorul lui Copil, Gabriel Moraru.

„Încerc un nou joc, mult mai agresiv, cu veniri mai dese la fileu. Sper că spectatorilor le-a plăcut şi că rezultatele pozitive vor apărea cât mai curând”, a declarat învingătorul, care va primi pentru această victorie un cec în valoare de 6.885 de euro şi va acumula 20 de puncte în clasamentul ATP.
În prima partidă a zilei, Victor Crivoi a pierdut (3-6, 3-6) în faţa estonianului Jurgen Zopp. În ultimul meci dinaintea demonstrativului de ieri, de pe „Central”, Adrian Ungur a fost învins de Dudi Sela (Israel), scor 6-7, 2-6.

sursa adevarul

Lasati un comentariu