Băncile din România aflate „în vizorul” Moody’s

• publicat la: 18 aprilie 2012
Băncile din România aflate „în vizorul” Moody’s

Băncile europene se pregătesc de un val de reduceri ale ratingurilor de credit în săptămânile următoare, ceea ce ar putea submina recentele eforturi făcute pentru a dezamorsa criza financiară de pe continent, potrivit ediţiei online a publicaţiei The Wall Street Journal (WSJ).

Sub presiunea băncilor, agenţia de evaluare financiară Moody’s a declarat vineri că va amâna până la începutul lunii mai anunţul deciziei prin care analiştii anticipează că vor fi retrogradate ratingurile a 114 bănci din 16 state europene.

Moody’s a anunţat evaluarea ratingurilor încă din februarie, precizând că o astfel de decizie este necesară având în vedere condiţiile şi mediul economic dur în care operează băncile.

Instituţia financiară planificase să înceapă să facă publice deciziile privind evaluarea ratingurilor în această săptămână.

În timp ce Moody’s nu a menţionat dacă şi în ce măsură va reduce ratingurile diferitelor bănci, oficialii de la mai multe banci de top din Europa au declarat că se aşteaptă ca ratingurile băncilor să fie coborâte cu cel puţin o treaptă.

Bancherii fac lobby pentru a nu li se tăia ratingul

În ultimele săptămâni, pe măsura apropierii momentului în care vor începe să fie făcute publice deciziile agenţiei Moody’s, băncile mari au desfăşurat activităţi de lobby astfel ca agenţia de rating să nu le reducă ratingurile cu mai multe trepte, potrivit unor surse apropiate discuţiilor, citate de WSJ.

Nu ar fi pentru prima dată când băncile europene îşi văd tăiate ratingurile. De la începutul crizei financiare globale, în urmă cu aproape cinci ani, Moody’s şi alte agenţii de rating precum Standard & Poor’s au ajustat în jos în mod repetat ratingurile băncilor (…)

Mulţi bancheri şi experţi au sperat că sectorul bancar – afectat de pierderi din cauza creditelor neperformante şi a investiţiilor riscante în obligaţiuni guvernamentale europene – a trecut un hop atunci când Banca Centrală Europeană (BCE) a împrumutat, la dobânzi reduse, pe o durată de trei ani, cu aproximativ 1.000 de miliarde de euro un număr de cel puţin 800 de bănci. Aceste credite au eliminat în mare parte riscul ca o bancă să se prăbuşească brusc din cauza unor probleme de lichiditate.

Banca centrală a sperat că refinanţările vor avea numeroase efecte favorabile, precum consolidarea creditării interbancare, creşterea împrumuturilor către economie şi stimularea interesului investitorilor pentru obligaţiunile de stat de la periferia zonei euro, potrivit ZF(..).

Ce bănci are în vizor Moody’s

La jumătatea lunii februarie Moody’s a anunţat că evaluează 114 bănci europene şi grupuri financiare, inclusiv multe firme de top, pentru o posibilă retrogradare din cauza crizei din zona euro.

Ulterior, Moody’s Investors Service a precizat că a plasat sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare, riscul de creditare pentru subsidiarele a şapte bănci din Europa de Est, conform Bloomberg. Printre acestea se numără şi trei mari bănci româneşti: BCR, BRD şi Raiffeisen Bank.

Pe de altă parte, printre băncile importante luate în vizor de agenţia de rating se numără şi cele germane Deutsche Bank şi Commerzbank, alături de băncile britanice HSBC şi Royal Bank of Scotland, ING – Olanda, Santander – Spania şi Unicredit – Italia. Din Franţa Moody`s analizează BNP Paribas, Societe Generale, Credit Agricole şi Natixis, potrivit AFP.

De asemenea, vor fi analilzate şi cinci companii din Suedia, patru din Slovenia, două din Elveţia şi câte una din Norvegia, Belgia şi Luxembourg.

sursa gandul

Lasati un comentariu