Bani pentru cultele religioase

• publicat la: 2 aprilie 2012
Bani pentru cultele religioase

Luni, 2 aprilie 2012, incepând cu ora 14.00 a avut loc o şedinţă extraordinară la Consiliul Judeţean Satu Mare care a vizat discutarea a 7 proiecte de hotărâre. Proiectele de hotărâre au privit rectificarea bugetului general consolidat al Judeţului Satu Mare pe anul 2012, aprobarea contractării unei finanţări rambursabile interne pentru prefinantarea si/sau cofinanţarea proiectelor, derulate de către Judetul Satu Mare, care beneficiază de fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană, constituirea comisiei paritare pentru formularea propunerilor de atribuire a licentelor de traseu pentru transportul public judetean de persoane prin curse regulate in judetul Satu Mare, aprobarea atribuirii licentelor traseelor Satu Mare – Mădăras, Craidorolţ si Satu Mare-Odoreu precum si darea in administrare către Muzeul Judeţean Satu Mare a unor bunuri imobile cu valoare muzeală, aflate in domeniul public al judetului Satu Mare si modificarea si completarea Hotărârii Consiliului Judetean Satu Mare privind darea in administrare către Serviciul Public de Administrare a Sistemului Integrat de Management al Deseurilor din judetul Satu Mare a unor activităţi din cadrul serviciului de management integrat al deşeurilor.

Astfel, consilierii judeţeni au aprobat suma totală de 1,28 milioane de lei, din care 493.000 lei Bisericii Ortodoxe, 179.000 lei pentru romano-catolici, 123.300 lei destinaţi cultului greco-catolic şi 188.800 lei Bisericii Reformate, la propunerea preşedintelui Csehi, sumele urmând să fie acordate într-o singură tranşă. Pe de altă parte, consilierii judeţeni au aprobat azi contractarea unei finanţări rambursabile interne pentru prefinanţarea unor proiecte europene. Spre exemplu, pentru realizarea infrastructurii pe DJ 196 C, Sanislău-Horea-Omboly. Şedinţa Consiliului Judeţean s-a derulat în mai puţin de zece minute, la final preşedintele Consiliului Judeţean, Csehi Arpad dar şi reprezentanţii partidelor politice au transmis mesaje cetăţenilor cu prilejul Sărbătorilor Pascale. Următoarea şedinţă a CJ este programată în data de 22 aprilie.

sursa tv1sm

comentarii

de Horia Mărieș la 2 aprilie 2012 - 18:42

Citim în B. de C.:

1) – Luni, 2 aprilie 2012, consilierii judeţeni (S.M.) au aprobat suma totală de 1,28 milioane de lei, din care 493.000 lei Bisericii Ortodoxe, 179.000 lei pentru romano-catolici, 123.300 lei destinaţi cultului greco-catolic şi 188.800 lei Bisericii Reformate.

2) – Prin Hotărârea Consiliului Judeţean Satu Mare nr. 3/2011, fondurile pentru unitățile de cult din Carei au fost alocate după cum urmează: 23.500 de lei pentru Protopopiatul Reformat, 17.000 de lei pentru Parohia Ortodoxă nr. 3, 14.000 de lei pentru Parohia Greco-Catolică “Sf. Andrei”, 10.000 de lei pentru Parohia Greco-Catolică “Sf. Anton”, 2000 de lei pentru Parohia Ortodoxă nr.1 și 2000 de lei pentru Parohia Greco-Catolică Maghiară.

3) – Bisericile şi mănăstirile vor putea primi de la stat câte 500.000 de lei pentru a-şi instala panouri solare sau pompe de căldură. Guvernul a decis să includă şi bisericile in rândul instituţiilor care vor primi bani de la buget pentru a se incălzi ecologic. Nu doar lăcaşul de cult poate fi incălzit in acest fel, ci şi casele parohiale ori chiliile. Etc.

4) – Consiliul Local Municipal Crei s-a întrunit vineri, 30 martie 2012, și a aprobat cu unanimitate de voturi, proiectul aflat la poziția nr. 8 pe ordinea de zi, Proiect de hotărâre privind alocarea sumei de 10.000 lei, Protopopiatului Ortodox Român Carei pentru a participa cu Corala preotească ortodoxă la evenimentele organizate de Catedrala di Forli – Italia în perioada 19 – 21 mai 2012.

Toate bune și frumoase, sunt absolut de acord că toate cultele religioase trebuie șă fie sprijinite căt se poate de mult, și din cele de mai sus, vezi pct. 1-3, chiar rezultă că sunt sprijinite de județ, precum și de guvern.

Am mai scris și am mai întrebat. Am mai întrebat de ce trebuiesc sprijinite pe plan local cultele religioase în acțiuni de genul celei mentionate la pct 4 de mai sus, și nu sunt sprijinite în schimb, sau nu încă, fundațiile locale care într-adevăr au nevoie de bani fiindcă nu au alte surse de finanțare, ca de exemplu Fundatia Werdnig Hoffman Carei, apoi săracii şi bătrânii de la Căminul de Bătrâni din localitate, apoi organizațiile nonguvernamentale din Carei, gen Speranța, etc., inclusive cele ale congregațiilor locale care se ocupă de acțiuni de asistență socială, etc.

Știu că am atins un subiect spinos, știu că foarte mulți mă vor combate, mă vor judeca, mă vor critica și mă vor înfiera, mă vor acuza că sunt ateu. Tuturor acestora nu voi putea să le răspund decât că-i stimez foarte mult, că le respect opiniile, că nu sunt de fel ateu, dar că totuși cred că un om bolnav de o boală rară, aflat într-un cărucior pe rotile, sau un bătrân neputincios aflat într-un Cămin de Bătrâni, au mult mai multă nevoie de sprijin, de ajutor finaciar, decât un parohie, care mai are la dispoziție și alte resurse financiare, începând de la cutia milei și ajungând până la nenumăratele donații făcute de persoane fizice sau de sponsorizări primite de la firmele private.

În rest, s-auzim numai de bine.

de Horia Mărieș la 2 aprilie 2012 - 18:46

Mii de scuze: rog a se citi mai sus „decât o parohie”.

de Radu la 2 aprilie 2012 - 18:55

Vin alegerile locale si incepe campania asa ca nu va mai mirati.In curand va reincepe si pelerinajul lui Jenobarat prin toate bisericile careiene.Mila si iertare va fi noul slogan.Aferim

de einye roman nyelv la 2 aprilie 2012 - 21:05

aia ca aia,dar ce te faci cu trebuiesc? sponsorizari primite?
in rest ideea este nobila si merita felicitari,pacat ca nu vede nimeni

CAND VEDETI ABECEDARE
FUGITI CAT PUTETI DE TARE!

de Horia Mărieș la 2 aprilie 2012 - 21:52

@einye roman nyelv – Aveți perfectă dreptate. Bravo! M-ați prins și taxat.

Păcat că nu aveți un prenume + nume, că sunteți ți Dvs la fel ca majoritatea celor ce postează în B. de C. Se pare că oamenilor din Carei le este groaznic de frică, n-au de fel responsabilitatea propriilor opinii – chiar dacă acestea sunt cât se poate de corecte, preferă să treacă prin viață ca niște anonimi oarecare. Sau, așa cum plastic se exprima unul dintre foștii mei diriginți: „ca bagajul prin gară”.

Mulțumesc frumos pentru atenționare. Sunteți drăguț (drăguță). Recunosc, nu mi-am propus să scriu opere literare pe aici, de altfel n-am nici o calificare pentru așa ceva, și din acest motiv uneori greșesc fiindcă nu sunt suficient de atent.

Vă promit domnule profesor (doamnă profesoară), doamnă maică stareță sau domnule preot, că o să iau din nou la mână abecedarele (dacă acum se găsesc pe piață mai multe). Eu am deschis abecedarul acum foarte mult timp, prin epoca comunei primitive, în anii de început ai regimului comunist, într-un foarte prăfuit orașel de provincie din Ardeal, unde pe vremea aceea nimeni – mă repet, dar absolut nimeni – nu vorbea corect românește. De acolo mi se trage, din cauza asta am rămas marcat pentru întreaga mea viață.

Mă bucur să constat adevărul de necontestat că acum în acel orășel lucrurile s-au schimbat radical, probabil fiindcă azi sunt disponibile mai multe (feluri) de abecedare. Am vrut să spun că s-au schimbat mult în bine, după cum rezultă de altfel și din simpla lecturare a comentariilor postate în B. de C.
Adică cu cca. +5%.

Comentariile postate în B. de C. sunt cât se poate de relevante pentru aprecierea nivelului actual de cunoaștere. Meritul de netăgăduit pentru acest progres incontestabil, demn de remarcat, revine evident dascălilor și oamenilor de cultură ce profesează în prezent în oraș.

In rest, s-auzim numai de bine.

de Ghita la 3 aprilie 2012 - 07:39

Biserica de pe doina aprimit 2500 lei,cea de la spital pr.salajean a primit 5000 lei,grcocatolicii masghiari 2500 si biserica sf andrei 16.000 lei

de @ la 3 aprilie 2012 - 10:11

STOP PARTENERIAT STAT -BISERICA!!!!!!!!

Lasati un comentariu