Benzina s-a scumpit şi va continua să se scumpească

• publicat la: 11 aprilie 2012
Benzina s-a scumpit şi va continua să se scumpească

Rompetrol a majorat, ieri, preţul benzinei cu 0,14 lei/litru, astfel că sortimentul Efix 95 costă 5,94 lei/litru, iar premium Alto 101 6,58 lei/litrui. Anterior, preţul Efix 95 era 5,8 lei/litru, iar Alto 6,44 lei/litru.

„Această creştere a preţului este, de fapt, o măsură de corelare a preţului benzinei practicat de companie cu evoluţia din ultima perioadă a cotaţiei la benzină. În ultimile 30 de zile, cotaţia internaţională a benzinei a crescut cu 40,7 dolari/tonă faţă de media ultimilor 30 de zile, iar cea a motorinei a scăzut cu 19,9 dolari/tonă faţă de aceeaşi perioadă.

De exemplu, în data de 8 aprilie 2012, cotaţia internaţională a benzinei a fost de 1.190 dolari/tonă, iar a motorinei de 1.021 dolari/tonă. Deşi diferenţa de cotaţie a ajuns la 169 dolari/tonă pentru benzină, preţurile practicate la pompă de Rompetrol erau mai mici la benzină decât la motorină“, a declarat într-un comunicat citat de GÂNDUL, Titov Buzescu, vicepreşedinte retail în cadrul grupului Rompetrol.

Şi Lukoil a scumpit un sortiment de benzină cu 10 bani, de la 6,22 lei la 6,32 de lei, anunţă CAPITAL.

GÂNDUL aminteşte că orice majorare a preţului la carburanţi antrenează o majorare în lanţ a preţurilor în România, astfel încât orice scumpire a benzinei este plătită, în fond, de fiecare român.

Pentru noile preţuri Rompetrol a luat în calcul un curs de 3,1 lei pentru dolar şi 105 dolari pentru barilul de ţiţei. Dar ADEVĂRUL susţine că tensiunile din Orientul Mijlociu şi Coreea de Nord ar putea duce preţul petrolului la un nivel la fel de periculos ca şi criza datoriilor din zona euro.

Astfel, dacă preţul petrolului va depăşi 150 de dolari barilul, aşa cum se preconizează în cazul în care în zonă va izbucni un conflict, economiile multor state din Europa şi aşa fragilizate de criza datoriilor vor avea de suferit. Nici Statele Unite şi nici ţările emergente nu se vor simţi prea confortabil. Primele semne au apărut deja în Marea Britanie, afirmă ADEVĂRUL, unde consumatorii se confruntă deja cu „furtuna perfectă” după cum numea  această „combinaţie” renumitul economist Nouriel Roubini: creşterea preţului la carburanţi, creşterea inflaţiei, a şomajului, iar economia dă semne de oboseală.

Deci vestea tristă pentru şoferii români este că benzina s-a scumpit din nou şi va continua să se scumpescă. Însă există şi o veste bună, afirmă JURNALUL NAŢIONAL: Ridicarea maşinilor devine ilegală. Senatul a adoptat tacit o iniţiativă legislativă care prevede că ridicarea şi depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate reprezintă o „măsură excepţională“, luată în cazul vehiculelor parcate într-o asemenea manieră încât să constituie un obstacol pentru circulaţie, să obtureze traficul rutier sau accesul în instituţiile publice.

Potrivit iniţiativei legislative, din care citează şi COTIDIANUL, parcarea  neregulamentară în altă situaţie ar urma să se sancţioneze numai cu amendă. Prin această lege, afirmă ANTENA3, toţi şoferii români se simt răzbunaţi, aceasta fiind cea mai bună veste pe care au primit-o în ultima vreme.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu