Chevron renunţă la gazul de şist. Guvernul tace în păpuşoi

• publicat la: 2 aprilie 2012
Chevron renunţă la gazul de şist. Guvernul tace în păpuşoi

Gigantul american Chevron a anunţat, ieri, oficial, sistarea explorării gazelor de şist în România pe parcursul acestui an. Ca urmare a uriaşei presiuni mediatice la care a fost supusă, compania americană a făcut anunţul printr-un comunicat de presă.

De asemenea, Chevron a anunţat că nu are nimic împotriva desecretizării contractului cu privire la exploatarea gazelor de şist. Cu alte cuvinte, susţine JURNALUL NAŢIONAL, nu Chevronul este vinovat pentru scandalurile din ultima vreme privind explorarea gazelor de şist în România, ci Guvernul, care, printre altele, nu doreşte desecretizarea contractului.

Joi, aminteşte ANTENA3, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a aprobat începerea exploatării gazelor de şist în 3 perimetre din zona Mării Negre. Este vorba despre Vama Veche, Adamclisi şi Costinesti. Acordurile petroliere au fost aprobate după ce premierul Mihai Răzvan Ungureanu s-a întâlnit cu oficialii Chevron la sediul Guvernului, discuţie la care a participat şi ambasadorul Statelor Unite.

Ieri, preşedintele PC, Daniel Constantin, a declarat că Ministerul Mediului a dat, vineri, avizul de mediu pentru ca Chevron să înceapă explorările de gaze de şist. „În Monitorul Oficial au fost publicate cele trei acorduri ale Guvernului României şi companiei Chevron. Mai grav este că, vineri, se pare, din câte ştim, se pare că Ministerul Mediului, în ciuda declaraţiilor pe care le-a dat ministrul Borbely, a acordat avizul de mediu pentru începerea acestor lucrări“, a spus liderul PC, citat de COTIDIANUL.

MEDIAFAX aminteşte că joi, ministrul Mediului a anunţat că nu va da niciun acord de mediu pentru vreo companie petrolieră care va dori să exploateze gazele  de şist decât dacă va fi în totalitate convins că nu dăunează mediului, afirmă . El a adugat, atunci, că deocamdată nu are această convingere.

Exploatarea acestor gaze prin fracturare a fost interzisă în mai multe ţări civilizate ale lumii, susţine ANTENA3. Specialiştii atrag atenţia că după un asemenea tip de exploatare urmează cutremure, deşertificare şi contaminarea chimică a zonelor respective pentru perioade îndelungate.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu