Concert Iedera

• publicat la: 25 aprilie 2012
Concert Iedera

În cursul săptămânii trecute Ansamblul Iedera condus de domnul profesor Dumitru Iederan a susţinut un concert de gală în Sala Cavalerilor de la Castel. Evenimentul artistic încununează activitatea de îndrumător,formator de artişti  a domnului profesor Iederan până în momentul de faţă.

Primii care au evoluat au fost  fluieraşii de la Iedera-pitici, elevi ai Şcolii cu clasele I-VIII Vasile Lucaciu, însoţiţi de înv. Florica Iederan şi Motişan Rodica, fiind urmaţi apoi de colegii lor mai mari care au interpretat melodii din zona Codrului şi câmpia Careiului.

Membrii ansamblului Iedera abordează mai multe instrumente muzicale specifice folclorului din zona Codrului. De la cei mai mici, fluieraşii de la Iedera-pitici, la cei mai mari, Taraful Iedera, spectacolul de Gală a reunit toate generaţiile de interpreţi într-un concert de înaltă ţinută artistică. Tehnica vocală şi instrumentală pe care au demonstrat-o artiştii care au urcat pe scenă contribuie la respectarea autenticităţii zonale şi a expresivităţii muzicale.

De-a lungul timpului, acest ansamblu a colaborat cu reprezentanţi importanţi ai folclorului codrenesc.  Îi amintim pe Ana Holdiş-Pop, Nicolae Mureşan, Radu Ciordaş şi alţii. Iar fraţii Paşca, Vasile Chioran, Horvath Ştefan (care actualmente evoluează la Filarmonica din Basel-Elveţia) sunt doar câteva nume dintre cei care au deprins tainele muzicii populare la Ansamblul Iedera.

Urăm viaţă lungă şi putere de muncă membrilor Ansamblului Iedera şi sufletului său, domnul profesor Dumitru Iederan, deţinător şi al Premiului Pro Urbe  Carei.

redacţia

Lasati un comentariu