Consilierii majoritari blochează construcţia de apartamente private

• publicat la: 26 aprilie 2012
Consilierii majoritari blochează construcţia de apartamente  private

Vineri de dimineaţă,va avea loc penultima şedinţă ordinară a actualului Consiliu Local Municipal,cu incepere de la ora 10,00 in sala de şedinţe din incinta Primăriei Carei.

Pe ordinea de zi se regăsesc 12 puncte dintre care unele au mai figurat în mapa de lucru a consilierilor dar nu au obţinut avizul acestora.

Unul dintre acestea este proiectul de hotărâre privind aprobarea planului urbanistic zonal – Proiect nr. 0613/2011 elaborat de S.C. VASVARY E SNC Satu Mare, privind – AMPLASARE LOCUINŢE COLECTIVE, pe str. CORNELIU COPOSU.

De aproape doi ani, Consiliul Local, prin consilerii săi majoritari tergiversează aprobarea acestui proiect, de fiecare dată motivele invocate fiind altele.

La şedinţa din 30 martie 2012, unde a figurat pe ordinea de zi, au fost prezenţi în sală atât Nicolae Roşu cât şi arhitectul E.Vasvary pentru a-şi susţine punctul de vedere. Proiectul a primit aviz favorabil din partea Biroului de Urbanism, in urma  şedinţei din 10 februarie a.c. a Comisiei Tehnice de amenajare a Teritoriului si Urbanism.

Investitorul Nicolae Florin Roşu intenţionează să construiască în zona amintită un complex de două locuinţe  colective cu regim de inălţime de la P+2E+M la P+4E+M, cu un număr de 24 de apartamente cu 2 camere, garsoniere si duplexuri la mansardă,  zona făcând parte dintr-un perimetru construibil, ca zonă exclusiv rezidenţială.

Consilerii UDMR au motivat refuzul lor pentru aprobarea acestui proiect prin existenţa unei nemulţumiri din partea unor locatari din imediata vecinătate a construcţiei,locatari care nu au dorit însă să participe la lucrările şedinţei ca să îşi poată exprima personal opinia.

Intervenţiile consilerilor Adrian Bucureştean şi Ilie Ciută au  dorit să atragă atenţia colegilor lor despre faptul că problema este tergiversată de mai bine de 2 ani, timp in care au fost solicitate diverse modificări sau adăugiri la proiect si de fiecare dată a mai intervenit câte ceva care să nu permită acordarea avizului favorabil.

Nu inteleg de ce să nu lăsăm pe cineva să investească, mai ales că a răspuns favorabil la toate solicitările noastre privind modificările cerute.Pentru alţii nu a fost nicio problemă să obţina acordul Consiliului,numai această persoană este plimbată mereu.Dacă colegii mai doresc lămuriri suplimentare putem amâna dar nu consider că merită  refuzat” a spus Adrian Bucureştean.

Si consilierul Ioan Gherasim a împărtăşit această părere, afirmând că nu înţelege de ce se încearcă blocarea unei iniţiative private.

Cât  priveste nemultumirea exprimată de un număr de 14 locuitori din zona respectivă ,consilerul Ilie Ciută a remacat  că ‚„nu e bine să nu fim consecvenţi si in unele cazuri să ţinem seama de părerea  careienilor iar in altele nu . Vă rog să vă amintiţi de cazul supermarketului din centru , de petiţia celor peste 70 de locuitori care doreau modificarea traseului de aprovizionare pentru maşinile de mare tonaj care vor rula prin faţa caselor lor ,petiţie de care nu s-a ţinut seama iar acum  se doreşte ca părea acestor locuitori să  aibă drept de veto”.

E.Vasvary arhitectul acestui proiect pentru construirea de locuinţe a afirmat că nu îsi explica aceste repetate amânări, considerând că  nu a greşit cu nimic din punct de vedere profesional.

Consider că nu am greşit cu nimic,am ţinut seama de faptul că vom construi in zonă de impact şi am făcut o trecere intre cele două zone existente.Am asigurat tot ceea ce ni s-a cerut”.

Roşu Nicolae Florin e la fel de nedumerit de ce un asemenea proiect  nu este dorit de primar şi consilierii săi in conditiile in care ‚”incerc să realizez ceva util si frumos pentru oraşul meu.  Cele două clădiri  pe care doresc să le construiesc vor avea garaje subterane, vor dispune de locuri de joacă pentru copii, de spaţii verzi. Va fi ceva frumos in final. Ce nu înţeleg este cum au apărut acei nemulţumiţi în condiţiile in care a fost organizată şi mediatizată o întâlnire cu locatarii din jur, întâlnire la care nu s-a prezentat nimeni. Am fost prezenţi impreună cu şeful biroului de urbanism, Egli Sebastian şi nu a venit nimeni să îşi  exprime nemulţumirea. De doi ani suntem amânaţi  deşi am făcut mereu modificările cerute. Iniţial  doream 30 de locuinţe -apartament dar am ajuns la 24 datorită doleanţelor celor de la biroul de urbanism. Acum nu se aprobă nici aşa”.

In cadrul şedinţei de mâine, 27 aprilie va fi validat un nou consiler UDMR,  în persoana lui Venig Gabriela, datorită retragerii consilierei Eva Konglovics care s-a înscris în alt partid, Partidul Civic Maghiar.

De asemeena vor fi împărţite fonduri pentru asociaţiile CS Karate Do,  Asociaţia cavalerilor vinului Sf Orban, Asociaţia Halo. CS Tapo şi Asociaţia culturală Danko Pista. Propunerea este de 15.000 lei în condiţiile in care doar cavalerii vinului Sf Orban solicită 8.000 lei  iar CS Karate Do 39.997.28 lei. Pentru întreg anul competitional 2012, CS Tapo Carei solicită 13.480 lei iar Asociaţia cultural-religioasă Halo solicită 2.500 lei pentru „A VIII-a Conferinţă cultural-religioasă din Carei.

Urmare a unei adrese din partea SC Fekete Hollo srl, consilerii vor fi nevoiţi să decidă dacă aprobă inchirierea unei suprafeţe de 21,6mp din domeniul public, aflată in faţa cafenelei River din centru, pentru deschiderea unei terase de deservire, pe acest amplasament existând momentan un grup floral împrejmuit cu piatră.

Ordinea de zi:

  1. Proiect de hotărâre privind validarea mandatului de consilier al doamnei Venig Gabriela
  2. Proiect de hotărâre privind aprobarea rectificării Bugetului Local de venituri şi Cheltuieli al Municipiului Carei pe anul 2012
  3. Proiect de hotărâre privind alocarea sumei de 20.000 lei, Parohiei Ortodoxe Române Carei III, str.Doina,pentru realizarea altarului de vară din curtea bisericii
  4. Proiect de hotărâre privind alocarea sumei de 8.000 lei pentru finanţarea proiectului,, Memorialul Mircea Dohan,,
  5. Proiect de hotărâre privind repartizarea unor fonduri în favoarea asociaţiilor culturale, tineret şi sport
  6. Proiect de hotărâre privind stabilirea unor taxe pentru evenimentele organizate în capela şi sala de expoziţii a Castelului Karolyi
  7. Proiect de hotărâre privind preluarea şi intabularea în domeniul privat al municipiului Carei a unor terenuri din intravilanul localităţii
  8. Proiect de hotărâre privind aprobarea planului urbanistic de detaliu – proiect nr. 28/2011, elaborat de S.C. ERYZA DESIGN S.R.L. Satu Mare, privind CONSTRUIRE SPAŢIU COMERCIAL str. Calea Mihai Viteazul nr. 32, mun. Carei
  9. Proiect de hotărâre privind aprobarea planului urbanistic zonal – Proiect nr. 0613/2011 elaborat de S.C. VASVARY E SNC Satu Mare, privind – AMPLASARE LOCUINŢE COLECTIVE, str. CORNELIU COPOSU, MUN. CAREI
  10. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planul de acţiune şi de lucrări de interes local pa anul 2012 pentru repartizarea orelor de muncă prestate lunar către persoanele majore apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social
  11. Diferite probleme de urbanism
  12. Diverse

Buletin de Carei

comentarii

de Horia Mărieș la 26 aprilie 2012 - 12:18

Apropo de apartamente.

Din articolul „ANL nu ştie nimic despre apartamentele anunţate de primar!” publicat în B. de C. în ziua de 2 iunie 2010 am aflat că „primarul Kovacs Eugen a declarat pentru Gazeta de Nord Vest că în această vară (n.a.: adică în 2010) vor fi demarate lucrările de construire a 59 de apartamente ANL, în Carei, care vor fi finalizate la anul (n.a.: adică în 2011). Primarul a precizat chiar şi valoarea lucrărilor: 2 milioane de euro!”

Pe de altă parte, pe site-ul MINISTERULUI DEZVOLTĂRII REGIONALE ŞI LOCUINŢEI
AGENŢIA NAŢIONALĂ DE LOCUINŢE, la

http://www.mdrl.gov.ro/_documente/lucrari_publice/alocari/anl_2010.pdf

PROGRAMUL DE CONSTRUIRE LOCUINŢE PENTRU TINERI DESTINATE ÎNCHIRIERII – lista obiectivelor de investiţii cu finalizare în anul 2010 – la poz. 149 din listă se menționează finalizarea în anul 2010 a unui număr de 58 de apartamente ANL în Municipiul Carei.

Trecem peste totala neconcordanța dintre datele publicate de ANL (finalizare 58 apartamente ANL în Carei în anul 2010) și declarația primașului (demararea construcției a 59 apartamente ANL in Carei în vara 2010, cu finalizare în 2011), ne întrebăm doar ce s-a întâmplat de fapt cu cele 58 sau 59 de apartamente??? Poate știe totuși cineva din Carei despre chestia asta.

Până acum trebuiau să se ivească din pământ respectivele apartamente ANL.

Sau oare primașul, împreună cu frumoasa ministresă de pe vremea aceea, madam Nuți s-a sculat Udrea, au fost și atunci pe post de baroni Münchauseni sau de Pinocchio?

În rest, s-auzim numai de bine și să ne întrebăm serios ce-o fi vrut să spună recent László Tőkés (n. 1 aprilie 1952, Cluj), europarlamentar român de etnie maghiară și preot reformat, unul din liderii politici ai comunității maghiare din România, fost episcop (1990-2009) al Eparhiei Reformate de Piatra Craiului cu sediul în Oradea, ales din 2007 eurodeputat independent din partea României, cu 176.533 de voturi, reprezentând 3,44% din totalul voturilor exprimate pe țară, reales în 2008 în această funcție pe lista UDMR, vicepreședinte (2010-2012) al Parlamentului European, și anume că:

„Mai bine români cinstiți la primărie (oare și la Carei?) decât maghiari corupți!”

Chiar, ce-o fi vrut să ne spună popa?

Dar prin asta:

2012. április 25. szerda
Ne engedjünk teret tisztátalan politikai befolyások érvényesülésének
„Az erdélyi református, valamint az egész magyar közvélemény megdöbbenéssel szerezhetett tudomást arról, hogy Nagy Sándor alias MOLDOVAN ILIE Szekuritáté-ügynököt az előző napokban – befutó helyen – jelölték újra a Szatmár Megyei Tanács tagságára.” – áll Tőkés László EP-képviselő 2012. április 25-én közzé tett nyilatkozatában.

sau prin asta:

2012. április 23. hétfő
Nagy Sándor esperes mondjon le!
A titkosszolgálati múlttal való szembenézés változatlan időszerűségének jegyében különösképpen súlyosnak ítélem Nagy Sándor alias „MOLDOVAN ILIE” esetét, akiről mind CNSAS, mind az Egyházkerületi Átvilágító Bizottság (EÁB) egyértelműen megállapította, hogy a román titkosszolgálat titkos ügynöke volt – írja Tőkés László EP-képviselő, előző püspök 2012. április 23-án kibocsátott nyilatkozatában, amelyben arra szólítja fel a nevezettet, hogy mondjon le egyházi tisztségéről.

Măi să fie! S-a supărat rău europarlamentarul nostru pe secu!
Am citat de pe site-ul lui.

de Anti la 26 aprilie 2012 - 14:26

Am auzit ca nu a fost la sedinta trecuta nimeni din presa judeteana si nici NVTV si de fapt nu am vazut sa scrie nimeni din ei despre sedinta.In presa judeteana nu mai apare decat stire de la Politie sau interviu cu laude la primarii.Oare cati bani se duc la aceste prese?Nu cred ca primarii dau din buzunarul lor ci tot din banii nostrii platesc pentru laudele.

de Horia Mărieș la 26 aprilie 2012 - 18:43

26 aprilie 2012, ora 21:30.

M-am holbat puțin la TV. Dacă simțul meu politic încă mai funcționează, se pare că de mâine 27.04.12 Romania va avea un nou guvern.

Mai precis, guvernul Ungureanu va pica la moțiunea de cenzură din Parlament.

Mă întreb cum doarme jenoke și toată gașca lui servilă în această noapte, fiindcă se pare că de mâine va fi o cu totul altă zi.

de PSD la 26 aprilie 2012 - 18:57

Of,of,mare-i gradina D-lui,poate se supara pe tine presa PSD si rupeti alianta inaite de alegeri.Ca oricum stiu ei ce hram purtati da ce sa mai faca acum si ei , ca aliantele sor facut la capitala.Sau ti s-au terminat si tie rezervele vrei si tu bani de la primar pentru aceasta pagina scrisa,citita si comentata de acelasi personaj care mai ai un pic si intri in depresie ,de ciuda si rautate
te-ai garbovit rau de tot.Careienii stieeeeeeeeeee…..”asa am auzit „ca sa te citez.

de caraianu la 26 aprilie 2012 - 19:34

parca erai la apusa democratie sau la apr sau … inainte de motiune la psd?cat te poti garbovi oare pentru un contract?e un simplu contract,nu e pacat?

de Horia Mărieș la 26 aprilie 2012 - 20:24

@PSD:

Poți să mă pupi exact unde gândesc eu. Am făcut duș.
Văd că iar ai uitat să ridici degețelul de pe litera „e”. Mai vorbim mâine.

Ce a scris @caraianu, nu prea înțeleg, deci mă abțin să comentez.

de Horia Mărieș la 27 aprilie 2012 - 02:48

Din lecturarea articolului rezultă că vor fi împărțite fonduri unor asociații, printre care și celei ce l-a adoptat recent pe jenoke, Asociaţia cavalerilor vinului Sf Orban (care a solicitat 8.000 lei).
Credeam că am scăpat de pomanagii ăștia după ultima ședință a C.L. când însăși primașul a retras propunerea de hotârăre prin care se dorea sponsorizarea băutorilor de vin din oraș.
Oricum, azi domnii consilieri locali au prilejul să le ofere cavalerilor, prin vot deschis, pomana solicitată. În locul lor, eu unul aș fi darnic cu ei și le-aș oferi o damigeană babană umplută cu vin făcut din pir, că tot e Pirul căștigătorul conscursurilor locale.

@PSD: îl citez pe orban la 3 April 2012 – 12:22 – faszika cum ramane cu CV ul prietenului tau penibil jeno? sau am gresit sexul ?

Îmi reînoiesc solicitarea făcută în data de 3 Aprilie 2012 – 10:12 –

„Fiecare contribuabil este dator să-l știe foarte bine pe cel care conduce urbea, ca să nu-l acuze eventual de vre-o vină închipuită.

Sunt extrem de curios să citesc cât mai repede posibil, până nu dispare în neat, un CV oficial, complet, bine documentat, absolut veridic, începând de la naștere și până în prezent, cu toate studiile efectuate, cu cariera profesională și cu funcțiile deținute (inclusiv pe vremea comunismului, adică înainte de 1990), cu cariera politică, cu cariera plină de succese pe care a avut-o în afaceri, cu date concrete, verificabile, a actualului primar al Municipiului Carei, numitul Eugen Kovacs Jeno, fiincă pe portalul oficial al primăriei Carei, dânsul n-are curajul să-și publice CV-ul, așa cum ar fi normal.

Poate să-mi satisfacă această curiozitate cineva? Dacă da, puteți posta CV-ul respectiv aici, la “Comentarii”. Dau o masă bună stropită cu bere la Red & Brown pentru acest serviciu.

Vin eu nu beau, pentru vin va trebui să apelați eventual la deja mult prea celebrii Cavaleri Locali ai Vinului “Sf. Orban”. Au un vin superb, făcut proaspăt din pir.

Nu de alta, dar scutecele și politicienii locali e bine să fie schimbate(ți) cât mai des posibil … din exact același motiv.

În rest, s-auzim numai de bine.”

de Horia Mărieș la 27 aprilie 2012 - 03:53

Citesc in http://www.informatia-zilei.ro/sm/actualitatea/realizarile-echipei-primarului-iuliu-ilyes-din-ultimii-4-ani/#more-108109

Are „ghici cine a spus” un comentariu la articol, adresat „Edinei”, și care se termină cu „…. dar la Municipiul Carei câte șmenuieli s-au făcut știi ?”

Și eu care credeam că Satu Mare este la 36 km distanță de Carei, dar constat că s-a auzit până acolo de „șmenuielile” făcute în Municipiul Carei.

Bravo, la mai mare, poate se aude și până la Baia Mare, că nu-i atât de departe.

de Horia Mărieș la 27 aprilie 2012 - 06:38

Mai citim câte ceva despre politichia locală și în Nagykaroly.ro, data 20 aprilie 2012, autor M.T.R., și anume despre gloriosul bilanț al ultimului mandat de 4 ani prezentat de un foarte zâmbăreț și satisfăcut primaș (cel puțin așa arată în poză).
În cazul în care gradul nostru de cunoaștere al limbii maghiare este satisfăcător, încercăm să vă relatam în cele ce urmează despre notabilele realizări enumerate de către zâmbăreț, în ordinea prezentării lor (ptr. conformitate, rog vedeți/citiți articolul):

1 – Renovarea sediului UDMR din Carei, loc extrem de propice pentru obținerea de informații legate de procedura de dobândire de către careieni a cetățeniei maghiare,
2 – Continuarea finanțării apariției săptămânalului „Nagykaroly es Videke”,
3 – Organizarea anuală de către Primărie a ceremoniilor legate de ziua maghiarilor de pretutindeni (15 martie),
4 – Atragerea de către Primărie a unor fonduri totale de 17 milioane de Euro,
5 – Fimalizarea stației de epurare ape uzate,
6 – Șanțuri în lungime de 10 km pe marginea străzilor / drumurilor spre Tiream și spre Petrești și pietruirea drumurilor respective,
7 – Reabilitarea totală sau parțială a Școlilor 1, 2, 3 și a LTC,
8 – Asfaltarea a 39 de străzi,
9 – Reabilitarea Castelului Grof Karolyi, statuie de bronz în onoarea lui Károlyi Sándor gróf,
10- 6 proiecte urbane (nenominalizate) în valoare totală de 6,5 milioane Euro, (probabil aici intră și acțiunea „moarte trandafirului” – „trăiască laleaua”),
11- Achiziționarea a 10,5 ha de teren ce urmează a fi parcelat ptr. locuințe destinate tinerilor,
12- 90 de locuințe sociale pe un teren de 5,5 ha pe str. Tireamului,
13- Construirea a 45 apartamente ANL puțin mai încolo dar tot pe Tireamului (parcă în 2010 primașul vorbea de 58 apartamente ANL, dar nu ne mirăm că le mai încurcă, fiindcă dânsul uită azi tot ce a mințit ieri),
14- Îndatorarea Primăriei prin împrumuturi la bănci, cu sume în valoare totală de 2,7 milioane Euro, pentru care Primăria plătește acum lunar o rată de rambursare împrumut + dobânzi aferente în valoare de 190.000 Euro.

Atât a știut să povestească primașul despre realizările lui din ultimii 4 ani la ședința de bilanț de la sediul UDMR. O fi mult, o fi puțin, n-am menirea să judec, acest lucru trebuie să-l facă cei care i-au dat urbea pe mână acum 4 ani.

Atât primașul cât și vicepreședintele organizației locale UDMR, consilierul local Poósz Szabolcs au subliniat faptul că au avut o colaborare fructuoasă cu Consiliul Local și mai ales cu cei 10 consilieri din partea UDMR dar și cu viceprimarul, cu excepția facțiunii PNL din consiliu, condusă de consilierul Ilie Ciută, cu care nu s-au împăcat de nici o culoare, fiindcă consilierii PNL s-au opus aproape întotdeauna planurilor de investiții propuse de primaș.

În context, trebuie menționat faptul că jenoke a fost singurul candidat la funcția de primar din partea UDMR și în consecință va candida în 10 iunie pentru un al treilea mandat, spre fericirea tuturor contribuabililor careieni, conform principiului „dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau fiindcă nu-s prost să las ciolanul”, iar pentru funcțiile de consilieri locali, UDMR va arunca în luptă în alegeri locale (în ordinea numărului de voturi obținut ședința de nominalizare candidați) pe Bekő Tamás, Poósz Szabolcs, Visnyai Csaba, Hágó Áron, Brém Árpád, Fazakas Zoltán, Leitner Róbert, Tukacs József, Csizmadia Zsolt, Vénig Gabriella, Csajkos Szabolcs, Roman Adrian.

La vremuri noi, tot noi!

În rest, s-auzim numai de bine și dorim deplin succes lucrărilor ședinței Consiliului Local, de azi, 27 aprilie 2012.

de careian la 27 aprilie 2012 - 08:20

Referitor la autorizatia de construire,parerea mea este ca domnul Nicolae nu a dat dreptul asa cum se cuvine, altfel nu-mi explic de ce nu s-a aprobat.
In acei doi ani putea sa se informeze.

de Karcsi la 27 aprilie 2012 - 10:57

Da Roman Adrian nu e cumva contabilul lui primaru kovacs de la afacerea lui cu mobila de la Ergoclass?si Fazakas nu e vecinul lui cumva?a ajuns udmrul o uniune de familia kovacs jeno?de mult nu am mai ras asa cand am citit ceva!

de Horia Mărieș la 27 aprilie 2012 - 11:04

@Karcsi: Mă bucur că v-am amuzat. Vă garantez că am preluat cât se poate de exact lista din Nagykaroly.ro. Eu nici nu-i cunosc (si nici nu vreau să-i cunosc vre-odată) pe Roman Adrian si pe Fazakas (Zoltan). Să fie sănătoși și după mine și la pungă groși, asta dacă se mai poate, fiindcă înțeleg că-i plătește primașul – deci pe mine unul eventuala lor bunăstare nu mă costă nici măcar un forint găurit…

de raymond la 27 aprilie 2012 - 12:57

fazakas a fost medic veterinar si acum se ocupa cu trafic de flori din ungaria si face facturi la fel ca si vecinul kovacs evazionistu

de Cosmin la 28 aprilie 2012 - 13:27

Din lista de consilieri UDMR lipsesc cei de la FDG,brontozaurii iesiti la pensie din secolul trecut ca doar tineri nu mai sunt la ei.Sa intelegem ca Brem Arpad a trecut la UDMR acum,dupa PNL si FDG?Cati dintre cei de pe lista se pot lauda cu ceva realizari inafara de luarea pozitiei de drepti in fata primarului?Cu ce au ajutat ei comunitatea maghiara?Inclin sa cred ca toti se inghesuie pe liste ca sa isi consolideze afacerile cu primarul care nu plateste taxele si impozitele de ani buni.Nu degeaba nu are curaj sa dea dezmintiri dar ne cere noua sa le platim ca sa aiba din ce fura in continuare.

de Horia Mărieș la 29 aprilie 2012 - 00:02

Aflăm cu deosebită plăcere și satisfacție din articolul „Bérelhető a kastély kápolnája” autor M.T.R., apărut în nagkaroly.ro în data de 27 aprilie 2012 că în ședința C.L. Mun. Carei din data de 27 aprilie a.c. consilierii majoritari din partea UDMR au aprobat până la urmă, o sponsorizare în sumă de 3.500 lei pentru pomanagii de la Asociaţia (n.a. – nonprofit, specializată în ingurgitarea vinului făcut din pir) Cavalerilor Vinului Sf. Orban.
Asta înseamnă, la prețul mediu din marile magazine, cca 350 sticle de vin (prost) la trei sferturi de litru. Pomana să fie primită și bine înghițită.

Cavalerul Vinului, neSfântul jenoke, și-a plătit cu această ocazie, din banii comunitații careiene, datoria de onoare pe care o avea față de Asociație.

Pentru cei care încă nu știu, care n-au fost informați sau au uitat de aceste bârfe, raportăm că primașul jenoke a fost adoptat în luna martie a.c. ca și membru cu drepturi depline în Asociația Cavalerilor Vinului Sf. Orban din Carei. Cred că i-au dat și țoale verzi (o pelerină mirobolantă), cu șireturi de husar, cu această ocazie. Există li video pe YouTube cu înalțătoarea ceremonie.

Vezi http://www.buletindecarei.ro/2012/03/vinul-de-pir-e-cel-mai-bun.html

Statutul de membrană al Asociației îi conferă primașului dreptul să bea vin făcut din pir cot la cot cu ceilalți Cavaleri, ba poate cere și un deci în plus, fiindcă primașul este primaș chiar și în șanț, dacă ajunge cumva acolo după o beție cruntă. Să le fie de bine! Voma vă rugăm însă să o dosiți bine.

de pe fata la 1 mai 2012 - 07:16

@Cosmin

Felicitari pentru observatie. 3 mandate de consilier la trei partide diferite. Asta e Brem Arpad. Ungureste cred ca se zice „gerinctelen”.

@Anti

Ca sa vezi ce bine informat sunt Antika. In 2011 sau cheltuit pentru publicitate 1 miliard de lei. Antika si oameni buni !!! Un miliard!!! „Te jo Isten!”. Hai sa mai adaugam 4 miliarde pentru „reamenajarea spatiului verde din centru” adica „extirparea trandafirilor”. 🙁

Iar ca un comentariu la varsta si corectitudinea FDG-istilor Citez: Aste se intampla prin 2002-2003 la „Keizer Cukrazda” unde insusi personajul indragostit de cuvantul „g.ci” spunea despre adversarul de atunci Muller. „Veszejesebb es alatomosabb embert mint Muller, nem ismerek”. Pe atunci Kovacs era un tradator in ochii lui „A tradat noua democratie” iar Beko era saracul si el un „kiss ge.i”
In afara de o perioada glorioasa scurta avuta „acum cateva decenii”, eu nu-mi dau seama ce mai are Ludwig bun. Enumerati va rog o competenta stralucitoare pe care o are. Ce-l face potrivit pentru functia de vice? E obosit si batran(pt viteza secolului care-l traim), fara dorinta de „mai sus tot mai sus”. Intr-un cuvant expirat! Si firar’, mai vrea un mandat.

de pe fata la 1 mai 2012 - 07:28

aaaaaaaa… am uitat un lucru care ma amuza(desi e trist). Marele „guru”, pana si ramura la care cica se pricepe „fotbalul” a reusit sa-l scufunde pe ultimul loc in grupa. Te Atya Ur Isten. Astia patru ani chiar nu iau iesit! Poate urmatorii!

de Horia Mărieș la 1 mai 2012 - 07:45

@pe față:

Am si eu o nedumerire să-i zicem, „cultural-istorică”, pe care m-am tot abținut să mi-o exprim.

Conform protocolui UDMR – PDG semnat recent la nivel județului S.M., din partea PDG pentru listele de consilieri locali ai Mun. Carei vor candida șvabii Keizer Lajos, Müller János și Tempfli László.

Mă uit pe site-ul Primăriei Carei și citesc că cei trei nominalizați mai sus sunt în prezent consilieri locali din partea UDMR (mandatul 2008-2012).

Și acum vin nedumeririle mele:

1. Cei trei sunt până la urmă consilieri din partea PNG sau din partea UDMR?

2. Cei trei mai știu măcar o singură vorbă din șvăbeacă (germană) sau cunosc numai limba maghiară?

de Horia Mărieș la 1 mai 2012 - 07:52

Erată: Am cam încurcat prescurtările. Probabil corect este FDG și nu PDG sau PNG cum foarte greșit am scris eu. De asemenea, corect este „șvăbească”.

de bosorog la 1 mai 2012 - 09:22

Domnule Horia

Vorbele Dumneavoastră, pline de duh (cinic şi răutăcios, şovin pe alocuri)sunt probabil „sfânta scriptură” pentru unii, dar mai sunt câteva contradicţii de elucidat. Nu beţi vin, dar ştiţi că cel din Carei este prost, chiar aşa?
Nici de utilizarea peiorativelor nu vă sfiiţi, după cum observ, să fie ceva venit din suflet, sau, cum cred eu vă inspiră acest site/ziar ?
De expresia foarte „liberală” şi picturală în acelaş timp (să mă pupi…că m-am spălat…) consider că nu sunt demne de Dumneavoastră.

de mihai la 1 mai 2012 - 14:25

@ boszorog
daca nu-ti place ziarul, nu esti obligat sa-l citesti. este, totusi, un ziar de limba romana. vrei altceva, treci pe videke, acolo poti scrie cum stii mai bine. Cand domnul Maries se intreaba daca unii membri ai FDG stiu svabeste sau numai ungureste devine sovin? du-te si te victimizeaza pe videke, nu comanda aici ce sa se scrie. cat despre aluzia la „sovinismul” ziarului, este exact masura capacitatii tale: imprastii peste tot acuzatii de sovinism, ca sa nu se observe sovinismul tau.

de bosorog la 1 mai 2012 - 15:38

@ mihai
mai uita-te in oglinda, chiar daca nici macar tie nu-ti place ceea ce vei vedea…

tu ai scris asta:
Consider ca acest site a fost creat ca sa se manifeste locuitorii din Carei si imprejurimi. Nu cred insa ca e vina ziarului ca oricine se apuca sa posteze lucruri nelalocul lor. Exista si varianta cenzurarii postarilor de catre redactie, varianta care insa ar fi defavorabila postacilor iubitori de tulipan primar

Acum nu mai este permis oricui sa posteze? Esti confuz si vorbesti in contradictoriu. Se pare ca esti ori jurnalist, ori politician, sau o combinatie a celor doua

de mihai la 1 mai 2012 - 20:37

@boszordog
e o problema personala cum ma impac cu persoana mea si nu iti dau raportul. ceea ce vad in oglinda sau cum ii vad pe altii (inclusiv ceea ce vezi tu in oglinda) imi poate placea sau nu, este doar o chestiune de gust individual. de gustibus non disputandum.
si acum hai sa-ti traduc ce am scris: site-ul a fost creat pentru careieni, inclusiv pentru cei plecati din oras, aflatori in Quebec sau in Cluj. Mai mult, pot sa scrie pe el chiar si non-careieni, nu am gasit nicaieri ca ar fi interzis. mai departe, depinde de nivelul cerebral al fiecarui autor de comentarii ce posteaza. cred ca stii si fara traducere ca nu suntem toti la fel de frumosi, destepti si devreme acasa. din acest motiv, multe dintre comentarii lasa de dorit, unii spun lucruri nelalocul lor (asta e un eufemism pentru beep-urile din audio-vizual) altii au probleme cu limba romana in totalitatea ei sau numai cu gramatica ori chiar doar cu anumite expresii, cum ai chiar tu cand afirmi sententios „Esti confuz si vorbesti in contradictoriu”. a vorbi in contradictoriu inseamna a avea puncte de vedere contrare intr-o discutie, disputa verbala etc. daca ziceai „esti confuz si te contrazici singur”, ar fi fost o afirmatie conforma cu spiritul limbii romane, era o expresie chiar corecta ca forma, dar deloc in continut. de ce? pentru ca in conditiile enumerate mai sus, referitoare la nivelul diferit de educatie si de intelect al autorilor de comentarii, ziarul nu poate fi invinovatit de calitatea comentariilor trimise de numerosii autori. ca sa multumesti pe cei cu pretentii – mai mult sau mai putin indreptatite – de oameni de cultura, nu ai putea decat sa „filtrezi” comentariile inainte de aparitie, ceea ce este practic o forma de cenzura. deci, ori lasi oamenii sa publice liber ce le trece prin cap, ori cenzurezi anumite libertati de limbaj. Dar cand cenzurezi „anumite” libertati de limbaj, poti cenzura orice. Adica poti impiedica sa apara in ziar orice comentarii. Iar cum tocmai comentariile pro-primar sunt de multe ori extrem de agresive, scrise vizibil de cativa postaci „acoperiti” (zic ei) sub diverse identitati, redactia ar putea pur si simplu sa le impiedice sa apara. adica sa le cenzureze. Deci, unde era „vorbitul in contradictoriu” ? Adica unde m-am contrazis?
La parere („se pare”)iti raspund – desi nu sunt obligat – ca sunt si ori si ori sau chiar toate trei si inca vreo cateva.
Si sa stii ca voi sustine introducerea studiului limbii maghiare ca limba regionala, desigur pentru cei cu IQ sub 90, pentru ca vad ca nu reusesti sa intelegi romaneste si ma deranjeaza sa stalcesti limba romana. eu nu-ti stalcesc limba materna, nici macar in Ungaria, deci, daca vrei dialog, nu mi-o stalci nici tu pe a mea in Romania, unde este limba oficiala. daca nu poti, plaseaza-ti productiile pe videke, unde te poti desfasura in limba ta materna sau acolo nu ai cititori din cauza borosa si ce te-ai gandit? ia sa pacalesti tu cativa opincari valahi de pe site-ul asta. Ei, opincarii astia au mai facut si ei ceva scoala si ii depisteaza aproape imediat pe cei ce se pretind altceva decat sunt. Ma autocenzurez sa spun ce sunt pretinsii in discutie.
In concluzie, mai slefuieste-ti limba romana si abia apoi da sfaturi cu tenta electorala, sau, da-le direct in ungureste. macar sa stie orice cititor cui te adresezi. exact ca si anunturile scrise in ungureste: ele se adreseaza numai ungurilor, deci nu am nici o obligatie sa le citesc si nici nu mi se adreseaza. aia macar scriu ca „ez a haz elado” si eu inteleg ca vor sa vanda numai la unguri. foarte bine, inseamna ca nu vor cumparatori romani. perfect pentru familia mea.

de Horia Mărieș la 1 mai 2012 - 20:48

@bosorog (boșoroagă).

Inclin sa ma adresez genului feminin fiindcă încep din ce în ce mai mult să-mi dau seama când mă provoacă, și asta doar după urmele de ADN dosite sub alias, priveghetoarea cu gâtlej și voce de aur de la radioul local. Inclusiv datorită obiceiului de a-și uita degeșelul îndelung pe câte o tastă, de exemplu pe „e”.

Chiar așa, nu (prea) beau vin dar știu foarte bine că cel din Carei este prost (evident, în comparație cu vinurile despre care merită să vorbești, de ex. despre Cotnari sau Tokay). Carei nu este un oraș scăldat tot timpul de soare. Din acest motiv, nici strugurii copți nu sunt foarte dulci. În consecință, vinurile rezultate sunt seci sau demiseci, cât desptre soiuri nobile, nu prea este cazul să vorbim, cel mai cunoscut fiind un soiul nenobil, dar cunoscut sub denumirea de „noha”. Pe scurt, cam asta este tot ce știu eu despre vinurile produse în Carei. Plus faptul că bunicul meu avea una dintre cele mai întinse, mai frumoase și mai productive vii din oras, dar deși el era foarte priceput în arta vinificației, vinurile lui cele mai bune, adică riesling și muskotay, erau cam seci pentru mine. Este drept, eram doar un copil, n-aveam experința unui băutor de clasă.

Oricum, vă confirm, nu mă dau în vânt după vinurile din Carei.
Satisfăcut(ă) cu răspunsul?

Dacă nu, rog să nu disperați fiindcă puteți să-i consultați oricând pe specialiștii locali, pe prietenii Dvs., adică pe boros erno (nume predestinat) si pe noul Cavaler al Vinului Sfântului Orban căruia prin mahala sau între bețivi i se mai spune și jenoke.

In ce privește pupatul și spălatul, este de studiat în prealabil cui i se adresează expresia, și mai ales pentru ce. Sper că nu v-ați recunoscut și sub respectivul alias.

Așteptăm să vă reascultăm cu plăcere pe această lungime de undă, vorbind de la același microfon, cu vocea Dvs de aur.

de mihai la 1 mai 2012 - 20:49

@baszordog
vezi ca era vorba despre calitatea vinului din Pir! acuma depinde ce o fi gustat omul, ca sunt vinuri si vinuri, inclusiv cele facute din struguri.

de manache la 1 mai 2012 - 20:59

@horia maries

cavalerii Sfantului Orban sunt niste norocosi ca proaspatul membru si-a platit datoria. mai prost sta statul roman, care nu a incasat bani seriosi de la acelasi membru. si mai umbla vorba prin vestica urbe cum ca „membrul” ar mai datora niste whisky in urma unui pariu; dar acolo nu e vorba de onoare, fiindca ar trebui sa cumpere marfa respectiva din buzunar

de mihai la 1 mai 2012 - 21:04

@boszordog
ti-a picat guvernul. ghinion.

de bosorog=maries. mihai? doar un postac la 2 mai 2012 - 04:26

@bosorog, ma bucur ca ai schimbat tastatura din romana in engleza, ca prea era pe fata treaba. deci tu nu esti maries horica, ai reusit sa convingi lumea. ‘ra-ti ai dreaqu’ de instigatori si de bosorogi bucuresteni care nu aveti ce sa faceti cu timpul vostru liber si creati conflicte cu propria persoana.

@mihai, treaba e ca guvernul actual va fi condus de un USL-ist pus de catre un PDL-ist. cum spuneam, USL si PDL aceeasi mizerie. doar redusii pot crede ca exista un conflict in politica romaneasca, oamenii inteligenti rad de asemenea ‘conflicte’. esti penibil, la fel ca fratii tai de discutie bosorog=maries, scrii pe aici doar ca sa dai replici mai apoi, dupa care tot tu ripostezi. careienii nu sunt prosti, sa creada ca aceste dezbateri sunt facute de mai mult de 2 oameni.

de mihai la 2 mai 2012 - 13:36

@boszordog
pentru un ungur sovin care si-a vazut spulberate visele de autonomie teritoriala prin caderea guvernului szoros/ungureanu, este, ce-i drept, o tragedie, asa cum Ziua Nationala a Romaniei este zi de doliu pentru ordogpuspok tokos. cat despre autoproclamata ta inteligenta, poti sa razi cat poftesti si sa recurgi la invective, pentru ca doar atat mai poti face, diferenta intre usl si udmr+pdl este mai mult decat suficienta pentru mine, fiindca eu vreau sa traiesc intr-un stat cu limba oficiala romana, nu intr-unul cu limba oficiala maghiara. dupa ce existenta statului roman este asigurata, nu inaintea ei, vorbim si despre altceva. la tine si la fratii tai sovini este invers: orice inaintea statului roman si, daca se poate,acesta sa si dispara, ca sa va faceti loc pentru dominatia voastra sovina. ati aratat romanilor, cat ii respecta primarul si udmr. unii au priceput rapid lectia, altii inca se mai gandesc sa voteze cu actualul primar in mandatul caruia s-au asfaltat cateva strazi cu costuri cat pentru autostrada. nimeni nu e chiar atat de idiot sa dea pretul unui Mercedes pe un Logan, sau sa-si cumpere sosete cu banii pentru un frigider. altfel spus, nu e rau ca s-au asfaltat strazile, ci ca asfaltarea a costat imens si a mai si indatorat orasul pentru cativa ani buni(10 – 15, cine stie, poate si 20). iar daca eu sunt penibil pentru ca nu accept capusa udemerista din spatele intoxicarilor tale, tu care o sustii, cum crezi ca esti? inteligent? elegant? subtil? lucrator acoperit? tradator? agent al unui stat strain? mizerie?

de mihai la 2 mai 2012 - 13:48

@boszordog
tu cati careieni reprezinti? sunteti mai multi sau ai personalitate multipla?
ti-a masurat cineva IQ? De la inaltimea de 75 a IQ-ului tau ai decretat ca sunt redusi cei ce observa jaful pdl si obiectivele antiromanesti ale udmr? din pacate pentru cauza panmaghiara sunt in tara asta si oameni inteligenti, care au trecut dincolo de fumigenele udemeriste care il taxau drept extremist pe oricine indraznea sa spuna ca liderii ungurimii din Romania tintesc prea departe, dincolo de limitele Constitutiei Romaniei si se comporta ca niste grofi. ghinionul tau ca ai dat pe acest site peste astfel de oameni, pe care nu-i poti pacali cu strambatul din nas si cu cuvantul „penibil”.

de mihai la 2 mai 2012 - 13:52

@boszordog
iar daca eu sunt „doar un postac”, tu ce esti? mai multi postaci? postac sublim? postac inteligent? sau un rmdsz (udmr) postac? tare imi vine a crede ca ultimul te caracterizeaza!

de Sarvadanul. la 2 mai 2012 - 14:53

Ne tot aburim cu vinul de Pir.
Va exlic eu cum sta treaba cu acest vin,cum ajungi in Pir intre cele doua poduri faci la stinga,undeva spre capatul strazii pe partea dreapta sta un mare viticultor(se tine numai),cum a facut rost de vie va povestesc cu alta ocazie,acest cavaler al vinului produce vinul din curtea casei prin furtun direct in butoaiele din beciul de la capatul gradinii.
Mai deunazi a fost vizitat de un grup de prieteni care sau dus la vanatoare(a se citi braconaj)nu prea a avut vin cu ce-i servi,la intoarcere au fost invitati in beci si a prezentat mai multe soiuri de vin(din tablete)singurul ingredient a fost apa care era din Pir.
Nu degeaba s-au plans multi ca au o durere de cap insuportabila si un cap ca deabea au putut iesi din casa ziua urmatoare.
Daca santeti curiosi de veridicitatea celor scrise interesativa.

Lasati un comentariu