Doine cu Laura Bakk şi Taraful Ceatăra

• publicat la: 4 aprilie 2012
Doine cu  Laura Bakk şi Taraful Ceatăra

Miercuri la prânz,sala festivă a Liceului Teoretic Carei a vibrat in acordurile vocii  interpretei Laura Bakk care a abordat cu mare curaj doina românească.Fire sensibila,a cântat cu dăruire şi cu patimă cântecul de suflet al românilor-doina.

Un eveniment deosebit a avut  loc astăzi în sala festivă a Liceului Teoretic,în organizarea  Centrului Cultural Carei şi a Tarafului Ceatăra ,sub directa coordonare a prof.Adrian Ţineghe cel care se face „vinovat” de apariţia şi lansarea DVDului Doine.

DVD-ul cuprinde treisprezece doine, din zonele folclorice Codru, Chioar, Maramureş şi Banat, nouă dintre acestea fiind în interpretarea Laurei Bakk şi patru în interpretarea instrumentală a Tarafului Ceatăra.

După cuvântul de început al prof.Adrian Ţineghe,interpreta Laura Bakk,o voce tânără in plină ascensiune,a dat glas doinelor  „Supărarea Bat-o Doamne”,”Mamă num-o fată ai”,”Mult mă-ntreabă iedera”.

Timbrul vocii sale a impresionat şi a pătruns în sufletele tuturor celor prezenţi.Laura a cântat şi a incântat publicul prezent,făcându-l să vibreze alături de ea pe ritmurile doinelor tradiţionale.Au mai evoluat pe parcurs şi Vlad Paşca precum şi Grupul Crenguţa-Cânţa Daiana,Dobocan Roxana,Caludia Zob,Călbas Cătălin.

Lansarea primului  DVD al Laurei Bakk reprezintă de fapt o încununare a unei munci susţinute de ani şi ani de zile. Elevă în clasa a XII-a  fiind,a găsit timpul şi resursele necesare pentru a dovedi că rezultatele apar dacă eşti consecvent şi pasionat de ceea ce faci.

Datorită încurajării şi susţinerii prof.Adrian Ţineghe,a fost posibilă apariţia acestui disc ne mărturiseşte Laura care,pe acestă cale doreşte să îi aducă mulţumiri.

Tot ea ne povesteşte că în urmă cu şapte ani,păşea pentru prima dată la Casa de Cultură din Carei,la ansamblul de dansuri condus de Adrian Paşca.Fiind din Lucăceni,venea regulat la repetiţii cu unul dintre părinţi.Pe parcurs şi-a descoperit talentul muzical şi apoi,până la momentul lansării discului de azi a  depus mult efort dar fără să i se pară greu,pasiunea făcând ca totul să pară un joc.

Începând din clasa a IX-a ,pregătirea ei intră într-o nouă etapă.Ia lecţii de la profesoara de canto Mihaela Bob,de la Liceul de Artă din Baia-Mare.Colaborează şi cu îndrăgita interpretă de pe plaiuri sătmărene,Ana Holdiş-Pop din al cărei repertoriu  preia câteva piese.

Pentru Laura Bakk acest an este unul de răscruce,în care trebuie să hotărască pe ce drum va apuca în viaţă.

„De acum îmi voi dedica mai mult timp pregătirii bacalaureatului şi sper să nu am probleme.Încă nu m-am hotărât dacă voi studia mai departe Literele sau voi opta pentru Protecţia Mediului.Amândouă opţiunile mă tentează.Ce ştiu sigur e că voi merge la Baia Mare unde am si rude şi în mod sigur  voi încerca să mă înscriu într-un Ansamblu Folcloric.Muzica e viaţa mea.De multe ori mă trezesc cântând fără să îmi dau seama,este modul meu de a mă exprima chiar dacă nu toţi mă înţeleg”.

Am dorit să aflăm de la Laura,de ce a ales doina,nu e prea greu?

Pentru mine e mult mai simplu să cânt doina,mă reprezintă cel mai bine.O cânt din inimă şi în aşa fel ca celor care o ascultă să le vibreze macar o mică parte din fiinţa lor. Iubesc muzica si am noroc că am fost sustinuta mereu de familia mea”.

În sală au fost prezenţi,ca de obicei la evenimetele importante,părinţii Laurei,astăzi împreună cu mulţi alţi membrii ai familiei lor.Familia a fost cea care i-a transmis dragostea pentru folclor şi pentru tradiţii  iar Laura slujeşte cu sfinţenie cântecul popular românesc şi nu uită nicio clipă ca un popor fără tradiţii si obiceiuri este ca o casă fără fundaţie.

Muzica nu e singurul domeniu în care Laura Bakk excelează.Fire sensibilă,nu poate sta departe de poezie iar în cursul anului trecut ea a fost cea care a adus marele premiu RECITATIO la Carei.

Întrebată fiind ce doreşte să transmită tinerilor,Laura a răspuns fără  să stea pe gânduri:

Să iubească muzica ! Nu neapărat cea populară”.

Laura Bakk,un tânăr artist în devenire ,despre care vom mai auzi cu siguranţă,aduce  pe aceasta cale mulţumiri tuturor celor care i-au fost alături şi au îndrumat-o,au avut încredere în ea : părinţii,Adrian Paşca,Adrian Ţineghe,Mihaela Bob,Ana Holdiş Pop,Florentina Vescan.

Daniela Ciută

comentarii

de HaHaHa la 4 aprilie 2012 - 19:22

Foarte frumos!

de admirator la 4 aprilie 2012 - 19:44

Felicitari prof.Tineghe,Adi Pasca !Ferice de parintii cu asemenea copii!Succes la BAC Laura!

de popular la 4 aprilie 2012 - 20:19

Cat suflet trebuie sa ai ca sa canti doine. Sensibilitate speciala, talent pur, voce excelenta trebuie sa ai sa canti doine. Bravo LAURA! Felicitari si multumiri celor care au facut posibil acest DVD , D-nului Tineghe, fratiilor Pasca,Liceului Teoretic, frumos mod de a aprecia elevii liceului. bravo tuturor.

de Horia Mărieș la 4 aprilie 2012 - 20:25

Laura Bakk –- „Ma mândresc că îs codreancă”.

http://www.youtube.com/watch?v=LDY1Nk_r5A0&feature=related

Mult succes și numai fericire și bucurii în viață!

Și noi ne mândrim cu Laura precum și cu ceilalți elevi și tineri extrem de talentați din Carei. Tot respectul și toată admirația noastră și pentru profesorii și îndrumătorii lor.

de Horia Mărieș la 5 aprilie 2012 - 05:35

Foarte trist episod, de necrezut, mai ales dacă lucrurile s-au petrecut așa cum se relatează în ClickSatuMare.ro

Bunul Dumnezeu să odihnească în pace atât mama cât și copilașul nevinovat.

În rest, nu putem decât să așteptăm reacțiile și comunicatele de presă ale organelor abilitate.

Procuratura și Colegiului Medicilor, responsabile cu anchetarea cazurilor de malpraxis.

de Pavel la 5 aprilie 2012 - 06:00

Felicitari Laura! De ce nu ati mentionat cine din conducerea liceului a fost prezent la acest eveniment?

de alina la 5 aprilie 2012 - 06:13

Felicitari Laura! Nu multi inteleg ce inseamna Doina! Ma bucur nespus de mult ca ai avaut curaj sa abordezi acest gen de muzica!Esti un om deosebit! Cu drag Alina-Bucuresti( stii tu care) Succes in continoare

de vescan florentina la 5 aprilie 2012 - 06:41

Pentru Laura muzica nu e doar pasiune ci si un stil de viata. Mare curaj a avut ca a abordat doina, dar doar asa putea scoate in evidenta vocea ei si sufletul. Trebuie sa spere, sa fie ambitiosa, sa munceasca, sa nu uite ca are o familie mare si unita care o va sustine mereu. Felicitari si mii de multumiri unitatii de invatamant( liceul Teoretic Carei) unde Laura e eleva, in mod special D-nului Tineghe pt ca a crezut in Laura si pt ca a facut acest gest pt ea. Ii felicit si pe fratii Pasca care de cate ori au avut ocazia au fost alaturi.
Mult noroc in continuare si munca, seriozitate si ambitie!

de ildiko la 7 aprilie 2012 - 10:06

ALINA -CONTINUARE…STII TU CARE

Lasati un comentariu