Gafă monumentală la desecretizarea contractului Chevron

• publicat la: 27 aprilie 2012
Gafă monumentală la desecretizarea contractului Chevron

Oricine a putut afla, ieri, cu doar câteva click-uri, un important secret de stat. Chevron a acceptat desecretizarea contractelor din România, însă unele informaţii, cum ar fi valorile contractului, trebuiau să rămână în continuare secrete. Totuşi din cauza unei gafe şi aceste informaţii au putut fi văzute de oricine. Trebuia, după cum a constatat ROMÂNIA LiBERĂ, doar să daţi un click şi să înlăturaţi protecţia care acoperea aceste informaţii. Ulterior, Agenţia Naţională  a Resurselor Minerale (ANRM) a refăcut securitatea documentului, dar aceasta abia după ce sumele prevăzute în contracte deveniseră publice.

Trecerea la secret a unui contract prin care compania americană Chevron ar urma să exploateze gaze  de şist în România a provocat un cutremur care l-a determinat pe premierul Mihai Răzvan Ungureanu să desecretizeze contractul, cu acceptul Chevron. MEDIAFAX susţine că anunţul a fost făcut ieri, la Varşovia, de premierul Ungureanu.

Coincidenţă sau nu, după cum remarcă ADEVĂRUL, tot ieri, ANRM a publicat contractul, dar într-o formă pe care şi-ar fi dorit-o mai puţin completă, adică fără să dezvăluie şi sumele aferente diverselor lucrări pe care le va executa Chevron la Adamclisi. O eroare tehnică a făcut, însă, posibilă vizualizarea capitolului rezervat sumelor respective (exprimate în dolari SUA), astfel că de-acum exploatarea gazelor de şist nu se va mai face fără ştiinţa publică, adică pe şest.

EVENIMENTUL ZILEI remarcă faptul că informaţiile rămase secrete nu prezintă, la prima vedere, motive pentru a fi ţinute ascunse. Dar ce au „dezvăluit” Chevron, respectiv statul? Acordurile petroliere de explorare, dezvoltare şi exploatare pentru perimetrele Adamclisi, Vama Veche şi Costineşti, au o durată de câte 30 de ani fiecare, cu posibilitatea prelungirii încă 15 ani, anunţă NAŢIONAL. Perioada de explorare este de şase ani şi poate fi extinsă cu încă patru ani.

Pe de altă parte, conform calculelor GÂNDUL, gigantul energetic american s-a angajat să investească în România până la 384,6 milioane de dolari în perimetrele de la Vama Veche, Costineşti şi Adamclisi. Cea mai mare sumă, de până la 142 milioane de dolari, este alocată pentru lucrările de la perimetrul din Vama Veche. Din suma totală doar 63,4 milioane de dolari sunt însă investiţii pe care compania sigur le va face, în termen de doi ani, suma fiind alocată părţii obligatorii din planul de investiţii. În funcţie de rezultatele explorărilor, Chevron ar putea adăuga la această sumă până la aproximativ 321,6 milioane de dolari, sumă necesară unor eventuale activităţi suplimentare de explorare.

Însă redevenţele din contracte sunt o batjocură la adresa avuţiei naţionale, după cum afirmă NAŢIONAL, care susţine că Chevron va  plăti statului, între 3,5% (dacă scoate cel mult un milion de metri cubi sau 1.000 de tone de ţiţei) şi 13,5% (dacă exploatează peste 20 de milioane de metri cubi de gaze de şist şi 10.000 de tone de ţiţei) din contravaloarea producţiei trimestriale. Şi noi care credeam că Petrom, care achită redevenţe de 6-16%, plăteşte prea puţin statului…

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu