Greco-catolicii din Sudul Californiei iau atitudine faţă de intenţia Guvernului de a nu mai retroceda proprietăţile naţionalizate de comunişti

• publicat la: 25 aprilie 2012
Greco-catolicii din Sudul Californiei iau atitudine faţă de intenţia Guvernului de a nu mai retroceda proprietăţile naţionalizate de comunişti

Intr-o scrisoare adresata Primului Ministru al Romaniei Mihai Razvan Ungureanu pe data de 23 aprilie, mai multi credinciosi ai Misiunii greco-catolice “Sf. Ioan Botezatorul” din Tustin, California, s-au raliat vocilor care condamna la unison proiectul de lege initiat de Guvern prin care acesta doreste sa nu mai retrocedeze in natura proprietatile confiscate de comunisti, ci sa dea in schimb o despagubire derizorie de 15% esalonata pe 12 ani.

Plata acestor despaguburi, conform proiectului de lege, va incepe peste cativa ani. Greco-catolicii au solicitat modificarea acestui proiect de lege ca intr-adevar Statul sa repare nedreptatile facute de regimul comunist.

„Repararea se poate face prin restituirea in natura, acolo unde proprietatea exista, sau oferirea de despagubiri juste care sa compenseze pentru valoarea proprietatii confiscate”, au aratat greco-catolicii californieni in scrisoarea lor.

Motivul invocat de Guvernul Ungureanu pentru refuzul restituirii in natura al bunurilor confiscate este lipsa banilor de la buget. Urgenta cu care s-a initiat acest proiect de lege a fost cauzata de faptul ca se apropie termenul dat de o hotarare pilot a CEDO Romaniei de a rezolva printr-o lege, pana in luna iulie a acestui an, problema proprietatilor confiscate de comunisti. Hotararea pilot a fost data de peste un an, iar Guvernul Romaniei nu a facut nimic pana acum pentru a o implementa.

In scrisoarea lor, greco-catolicii au spus: „Lipsa banilor, la care reprezentantii Guvernului au facut referire pentru a initia acest proiect, este doar o scuza pentru a legifera abuzurile si furtul facut de regimul comunist. Nu este vina victimelor regimului comunist ca cei care i-au succedat pe comunisti la putere nu au stiut administra bunurile tarii, iar solutia gasita acum de actualul Guvern este sa victimizeze din nou aceleasi victime. Restituirea in natura se poate face in multe locuri si nu ar reprezenta nici o cheltuiala pentru buget.”

Primul-ministru Mihai Razvan Ungureanu a recunoscut public ca proiectul creaza o nedreptate si multi sunt nemultumiti, insa cu toate acestea Guvernul va continua sa sustina acest proiect. „Faptul ca recunoasteti public ca acest proiect de lege «creaza o nedreptate», si intr-adevar creaza, dar totusi Guvernul pe care-l reprezentati va continua sa il sustina, creaza un precedent periculos deoarece Statul Roman poate face orice abuz impotriva cetatenilor sai fara sa mai fie nevoit sa-l repare.

Daca astazi Statul nu mai retroceaza bunurile pe care le-a furat de la oameni, sub diverse pretexte, oferind in schimb despagubiri derizorii, ce garantii mai poate avea omul de rand ca maine nu vine Statul si-i confisca din nou ceea ce are?”, au continuat greco-catolicii scrisoarea lor.

Asociatiile fostilor proprietari deposedati abuziv din Romania au condamnat in termeni foarte fermi  acest proiect de lege, catalogandu-l drept o a doua nationalizare. „Ca si crestini nu putem sta pasivi in fata acestui abuz pe care Statul Roman doreste sa-l faca impotriva victimelor regimului comunist”, au spus greco-catolicii, care au solicitat in concluzia scrisorii lor Guvernului „initierea unui proiect legislativ care intr-adevar sa repare abuzurile facute de regimul comunist”.

Comentand aceasta initiativa, pr. Chris Terhes de la Misiunea “Sf. Ioan Botezatorul” a spus: „Am vorbit in biserica, la sfarsitul Liturghiei, despre acest proiect de lege, si multi credinciosi, de toate varstele, s-au aratat scandalizati de el. Unii dintre cei in varsta sunt direct afectati de aceasta lege, pentru ca asteapta de 20 de ani sa primeasca inapoi ce li s-a confiscat de comunisti. Cei tineri au parinti si bunici in Romania care asteapta exact acelasi lucru. Am considerat ca este de datoria noastra, ca si crestini, sa luam pozitie impotriva nedreptatii.”

„Daca banii sunt o problema, retrocedarea in natura a acestor bunuri confiscate de comunisti nu ar cauza nici o cheltuiala pentru buget,” a spus Pr. Terhes.

„Ma gandesc numai la cati bani, timp, energie, nervi si-au cheltuit saracii oameni sa se judece pentru ce a fost a lor, in timp ce altii se lafaie in aceste bunuri confiscate fiind protejati de catre Stat. Retrocedarea in natura, ori oferirea unei despagubiri la pretul pietei este minimul pe care Statul Roman il poate face pentru a repara nedreptatea facuta de comunisti acestor familii,” a concluzionat Pr. Terhes.

Misiunea Sf. Ioan Botezatorul

Tustin, California

www.sfioan.org

Lasati un comentariu