Jandarmeria la ceas de bilanţ

• publicat la: 12 aprilie 2012
Jandarmeria la ceas de bilanţ

În  primul trimestru al anului 2012, contribuţia adusă de jandarmii sătmăreni la menţinerea climatului de siguranţă al comunităţii s-a concretizat prin executarea a peste  1283 de misiuni.

Pentru creşterea gradului de siguranţă al cetăţenilor, în  primele trei luni ale anului 2012, jandarmii au executat misiuni independent şi în sistem integrat cu Poliţia în zonele de interes operativ din judeţul şi municipiul Satu Mare.

În urma efectuării acestor misiuni au fost  aplicate 2430 sancţiuni contravenţionale din care, 1838 sunt amenzi, iar 592 sunt avertismente scrise.

Valoarea totală a amenzilor aplicate de jandarmi în primul trimestru  al anului 2012 se ridică la 496.528 lei.

Dintre  faptele pentru care jandarmii au aplicat sancţiuni contravenţionale amintim: tulburarea ordinii şi liniştii publice, comercializarea ilicită a unor bunuri fără a avea acte de provenienţă, provocare de scandal, refuz de legitimare sau consum de băuturi alcoolice în locuri publice, scandaluri în familie, încăierări.

În perioada de referinţă, instanţele de judecată nu au anulat nici un proces verbal de constatare a contravenţiei.

Totodată, în această perioadă nu a intervenit prescripţia la nici un proces verbal de contravenţie.

În primele 3 luni ale anului 2012, la nivelul IJJ Satu Mare au fost constatate un număr de 31 fapte de natură penală, din care 24 constatate în mod independent şi 7 în comun cu poliţia.

Dintre faptele de natură penală pentru care jandarmii au întocmit acte premergătoare începerii urmăririi penale amintim: furturi de produse din magazine, furturi de  energie, furturi de fier vechi, port de armă albă, alte fapte prevăzute în legi speciale. În toate cazurile  cei 37 autori au fost surprinşi în flagrant.

Pe linia activităţilor desfăşurate pentru prevenirea faptelor de natură penală şi contravenţională, cadrele I.J.J. Satu Mare au desfăşurat 29 acţiuni specifice în cadrul a 7 programe de prevenire, în unităţi de învăţământ din localităţile Satu Mare, Carei, Negreşti-Oaş şi Tăşnad. În cadrul acţiunilor au fost derulate următoarele programe:

,,Violenţa în şcoală”, ,,Violenţa domestică şi Violenţa în şcoală, modalităţi de prevenire”, ,,Prevenirea absenteismului şcolar’’, ,,Generaţia De Ce”, ,,Suporter-Antisuporter”, ,,Violenţa nu te face mai puternic”, ,,Conduite antisociale, comportament antisocial, devianţă antisocială”.

Alături de misiunile efectuate de jandarmi în primul trimestru al anului 2012,  Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Satu Mare a iniţiat şi a participat  la diverse acţiuni de voluntariat. Cele mai multe dintre acestea au în prim plan OMUL şi protejarea mediului înconjurător.

Toate acţiunile pe care Jandarmeria Satu Mare le-a iniţiat în acest an, dar şi cele pe care le-a  iniţiat în anii precedenţi şi le continuă acum sunt circumscrise campaniei „Jandarmii sunt oamenii de lângă tine!”

Dorim în acest fel să fim alături de semenii noştri să ne aducem aportul la  siguranţa şi bunăstarea comunităţii nu numai prin intermediul misiunilor în care suntem angrenaţi, ci şi prin acordarea diverselor forme de sprijin semenilor noştri şi prin aportul adus la refacerea ecosistemului şi a arealului natural al judeţului.

Lasati un comentariu