Naţionalizare marca Ungureanu

• publicat la: 13 aprilie 2012
Naţionalizare marca Ungureanu

Să zicem că aveţi o locuinţă. Apartament, vila, ce o fi ea. Si vine un regim politic care dă o lege prin care vă este confiscată. Sunteţi daţi afară din ea, sunteţi mutaţi in cine stie ce cămăruţă fără baie si bucătărie, iar in locul dvs. sunt instalaţi preferaţii regimului.

Trec anii, regimul se schimbă si dvs., dacă mai trăiţi, sau copiii dvs. pretind casa inapoi. Casa pentru care ati muncit, ati plătit si din care ati fost dat afară printr-un abuz. Cereti inapoi casa care v-a fost furată.

Vi se spune că nu o mai puteţi primi in natură, pentru ca statul a apucat sa instaleze acolo o scoala, o gradinita sau mai stiu eu ce alta institutie publica. Incercati sa intelegeti, dar macar sa primiti o despagubire corecta, adica la valoarea de piata a casei. Altii inaintea dvs. au primit asemenea despagubiri. La dvs. se trage insa linia, nu mai sunt bani, asa ca ar trebui sa va multumiti cu 15% din valoarea casei, suma pe care sa o primiti esalonat in 10-12 ani. Spre exemplu, pentru o casa de 100.000 de euro, ati primi 15.000 de euro in mai bine de un deceniu, deci 1.000 si ceva de euro pe an.

Adica dupa ce v-a furat o data statul comunist, va mai fura o data cel capitalist si democratic, cel care are inscrisa in Constitutie garantarea dreptului de proprietate. Eu una cu greu imi imaginez ticalosie si cinism mai mari decat cele cuprinse in proiectul de act normativ elaborat de Guvern si aflat acum in dezbatere publica.

„In prezent, este un mecanism nefunctional. Practic, prin aceasta varianta a proiectului de lege se face ca acest mecanism nefunctional sa devina unul functional (…) atat isi permite statul”, explica presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, Dorina Danielescu. Premisa domniei sale este corecta, despagubirile veneau cu foarte mare intarziere si in cele mai multe dintre cazuri mediate de o filiera specializata, in schimbul unor comisioane foarte mari. Da, sistemul este nefunctional si favorizeaza coruptia.

Dar solutia gasita nu este doar gresita, este de-a dreptul imorala. Guvernul ar fi trebuit sa accelereze ritmul despagubirilor, sa transparentizeze procesul astfel incat sa fie eliminate capusele, nu sa amputeze cu nerusinare sumele datorate victimelor unui furt de proportii nationale. Argumentul acesta al lipsei banilor nu si-l permite decat statul. Despagubirile nu sunt niciodata acordate in functie de puterea financiara a celui obligat sa le achite, ci in functie de valoare prejudiciului. Si cine nu are bani sa-si compenseze greseala este executat silit.

N-are statul bani? Eu vad ca are. De-abia a impartit premierul vreo 200 de milioane pe la primarii. Se vorbeste despre reintregirea salariilor bugetarilor. Clientii politici prospera si un recent studiu IPP ne arata ca, in 2009 si 2010, bugetul a fost jefuit de 4,5 miliarde de euro scursi pe tot felul de cheltuieli stranii sau mult surpadimensionate. Doar pentru cei 100.000 de proprietari care mai trebuie despagubiti nu mai sunt bani. S-au terminat.

Dar sa zicem ca intr-adevar nu mai sunt bani. Atunci dati casele inapoi! Pana la urma, restitutio in integrum este principiul fundamental de drept aplicabil in astfel de situatii. Ar fi chiar mai corect sa-i dai omului inapoi lucrul furat, ce incorporeaza nu numai valoarea materiala, ci si pe cea sentimentala. Restituirea integrala a bunurilor furate este cel mai functional, transparent si rapid mecanism.

Legea initiata de Guvern creeaza si o imensa discriminare intre oameni aflati in aceeasi situatie. Unii au primit deja despagubiri conform valorii de piata a imobilului, altii vor primi doar 15% in 10-12 ani. Cred ca cel putin acesta este un motiv grav de neconstitutionalitate.

In fiecare iesire publica, Mihai Razvan Ungureanu tine sa-si reafirme convingerile liberale si atasamentul fata de valorile democratice. Proiectul acesta mizerabil de care este pe cale sa-si lege numele este o dezolanta infirmare a acestor declaratii apasate. Pentru ca un liberal adevarat are un cult pentru pentru dreptul de proprietate, iar cel care are asemenea convingeri nu poate emite un act normativ comparabil cu legea emisa de regimul Iliescu, prin care chiriasii aveau prioritate in fata proprietarilor.

Probabil ca elaborarea proiectului a inceput in vremea Guvernului Boc, insa daca el va fi adoptat, va fi adoptat de Guvernul Ungureanu. Si daca va fi asa, Mihai Razvan Ungureanu isi va asuma o tovarasie ideologica reusinoasa si descalificanta.

sursa ziare.com

comentarii

de Horia Mărieș la 13 aprilie 2012 - 11:00

Am mai scris-o, mă repet, hai sictir cu guvernanții actuali, cu toți trepădușii și nesimțiții din țară si cu toate legile lor cu tot.

Doar așa ca fapt divers, și cu totul întâmplător, fiindcă probabil că așa s-a nimerit, este de menționat faptul că această casă (cea din imaginea de mai sus) a fost a bunicului meu, iar eu m-am născut în ea.

A fost naționalizată în 1950 (adică confiscată, că de aia a muncit o viață întreagă bunicul meu pentru ea), a fost transformată de împuțiții de comuniști în „fabrică” de nasturi, piepteni și perii confecționate din coarne de bovine, renumita „Gombgyar”, mandria de necontestat a industrializării socialiste (meștesug local tradițional despre care s-a scris și un best seller anul trecut în Carei). Când eram copil, ne duceau cu rândul, încolonați, cu școala, ca să o admirăm respectiva „fabrică”.

Habar n-aveam pe atunci că m-am născut într-un rahat de „Gombgyar”.

După apariția Legii 10/2001, i-au trebuit 3 ani si ceva de meditație celebrului city manager Beko si găștii lui ca să o retrocedeze. Deh, omul gândește încet și foarte rar.

Apoi, a mai fost nevoie de alți 4 ani și ceva ca să poată fi scoși din casă cei care o foloseau abuziv (de ex. Prisma Satu Mare). Nu mai vorbim de avocați excroci careieni printre care și Eva, care pur și simplu voiau să pună mâna pe ea, ca și pe cea în care a locuit pe vremuri Ady Endre.

Nenorociții au folosit-o timp de 57 de ani fără să îi coste treaba asta un șfanț, și au adus-o într-o stare de neutilizat, au transformat-o într-un cuib de șerpi.

Iar acum vine un bou de ungurean, cu caș la gură, care habar n-are pe ce lume trăiește, și mai vrea să scoată și noi legi referitoare la renaționalizare. De parcă n-au furat destul până acum.
Hai sictir! De data asta n-o să vă meargă (sau n-o să mai apucați să scoateți astfel de legi).

În rest, s-auzim numai de bine.

de stefan gnandt la 13 aprilie 2012 - 19:09

De aceeasi parere, cuvant cu cuvant …!

Lasati un comentariu