Nume de cod:Trandafirul

• publicat la: 11 aprilie 2012
Nume de cod:Trandafirul

Trandafirul este o plantă  perenă ornamentală din familia Rosaceae, originară din regiunile continentale și subtropicale ale emisferei nordice, cuprinzând peste 200 de specii de arbuști, deseori spinoși. Ca plante ornamentale, se folosesc în parcuri și grădini ca exemplare izolate sau grupate, având o deosebită valoare decorativă.

Trandafirul este recunoscut ca simbol al dragostei, al  frumuseţii şi al perseverenţei.  Nu întotdeauna însă persoanele perseverente  sunt iubitoare  şi admiratoare ale  trandafirilor.

Perseverenţa cu care primarul Eugen Kovacs distruge spaţiile verzi ale oraşului nostru, în speţă cele cu trandafiri, numai pentru a le putea reface, bineînţeles cu fonduri pe măsura nevoilor sale, este de neînţeles în cazul în care această persoană, din poziţia pe care o ocupă, ar trebui să fie garantul unei chibzuite şi bune gospodăriri a urbei pe care o conduce.

După ce în cursul anului trecut primarul nostru a culcat sub drujba nemiloasă  peste 220 de copaci din Parcul Dendrologic, în baza unui simple recomandări de la Agenţia de Protecţie a Mediului, a venit acum rândul gardului viu din jurul Castelului şi a tufelor de trandafiri ca să fie exterminate de-a dreptul.

Operaţiunea Trandafirul, cea de scoatere a trandafirilor careieni, a început în urmă cu mai bine de 18 luni în zona din imediata apropiere a semaforului, în locul acestora fiind semănată iarbă sau…nimic, după cum puteţi observa în imagine.

Decât să mai vadă florile trandafirilor în  spaţiile verzi de lângă semafor mai bine a  lăsat  pământul gol sau cu buruieni iar partea unde a fost semănată iarba arată mai degrabă a masă verde pentru furaj decât a gazon.

Perseverent din fire, primarul continuă lucrarea de scoatere a tufelor de trandafiri şi de această dată şi a arbuştilor ornamentali de tuia aflaţi în plină maturitate, de-a lungul arterei 25 Octombrie şi din faţa Policlinicii (devenită acum Ambulatoriu de specialitate) pe fondul nemulţumirii generale a populaţiei de a cărei părere însă nu este curios.

Nu a fost organizată nicio dezbatere publică pentru a se vedea dacă se doreşte redesenarea  spaţiilor verzi ale oraşului sau păstrarea lor în forma tradiţională, aşa cum se procedează şi la Viena, la Schonbrunn, dacă e să ne raportăm la sistemul de valori al unora dintre noi.

Astfel, pe 26 martie 2012 începe a doua etapă a eradicării trandafirilor de pe harta oraşului.

In urma eliberării spaţiilor verzi de masa florală, primăria careieană intenţionează să introducă un sistem de irigaţii , iarbă şi alţi trandafiri.

Toată această afacere va costa bugetul oraşului aproape 4 milarde de lei vechi, din care  trei sute de milioane sunt pentru proiectare şi inginerie (atribuite firmei Pominova srl), operatiunea Trandafirul desfăşurându-se pe o lungime de câteva sute de metri.

Dacă  remarcăm că  responsabilul sectorului Spaţii Verzi din cadrul Primăriei Carei are o firmă de familie al cărei obiect de activitate este amenajarea de  grădini, comercializări de  plante naturale ornamentale şi pomi fructiferi, nimeni alta decât Pominova SRL,  avem deja tabloul complet al întregii afaceri.

Nici măcar Sărbătorile Pascale care au avut loc şi cele care urmează nu au reuşit să sensibilizeze inima primarului nostru, acesta demarând în trombă lucrările  de reamanajare, presat probabil de timpul scurt rămas până la expirarea mandatului actual şi posibila schimbare a coalitiei de guvernare.

In conditiile în care oraşul are o datorie de cca 6 milioane de euro la care se va adăuga  şi  dobânda aferentă  plus contribuţia necesară la proiectele în derulare, gospodarul şef a găsit de cuviinţă să schimbe trandafirii vechi cu alţii noi de dragul de a cheltui banii oraşului sau din raţiuni numai de el ştiute, lăsând în sarcina generaţiilor viitoare achitarea creditelor contractate.

Astăzi, muncitorii de la DSPL lucrau fără tragere de inimă la schimbarea bordurilor printre mormanele de pământ care au împânzit artera centrală.

La doi pasi , în incinta parcului, la intrarea dinspre postul de radio, o groapă adâncă de 80 de cm îşi aşteaptă următoarea victimă, nefiind în niciun fel semnalizată.

Vă amintim că în urmă cu 2 luni, în urma unor lucrări efectuate de DSPL în faţa aceluiaşi post de radio, şi tot nesemnalizate, Bogdan Georgescu  şi-a luxat glezna atunci când a căzut în şanţul din faţa uşii, săpat în timp ce participa  la o emisiune radio.

Pentru cei care nu ştiu sau au venit mai târziu în micul nostru orăşel, vă aduc la cunoştinţă că în anul 1974, în oraşul Carei au fost plantate  30.000 de tufe de trandafiri în timpul mandatului de primar de 7 ani al lui Corneanu Ioan.

Potrivit celor declarate de acesta, ”am dorit ca să sădesc  un trandafir pentru fiecare locuitor al oraşului dar şi pentru cei care vin să viziteze oraşul”.

Trandafirii plantaţi la acea vreme au fost mereu întreţinuti şi împrospătaţi de-a lungul anilor pentru a  bucura mereu ochiul celui ce îi priveşte. Nimeni dintre cei care au vizitat sau tranzitat oraşul nu a rămas insensibil la farmecul lor, cu timpul oraşul  atrăgându-şi  denumirea de Oraşul Florilor.

Probabil că operaţiunea  de îndepărtare a trandafirilor existenţi din oraş va continua, sumele vehiculate  nefiind deloc neglijabile .

Mai avem locuri frumoase în oraş, arbuşti ornamentali viguroşi şi castani falnici pe care va trebui să îi imortalizăm în fotografii  până nu vor cădea în faţa încercării  neostoite a primarului de a defrişa ce a mai rămas.

Daniela Ciută

comentarii

de haahaahaa la 12 aprilie 2012 - 06:01

Ez a Varos az Enyeem !!
Azt csinalok amit akarok !!!!

En vagyok a burgerFuhrer !!!

de mesteruḾanole la 12 aprilie 2012 - 06:10

Ceasca a construit
astia darama distrug si vind……..
rad totul
ca si hunii lu attila
jefuiesc darama sparg fura injura…….

si gogomanii se uita si se mira…….

de gelu la 12 aprilie 2012 - 11:23

firma de casa a primarului nu primeste degeaba lucrarile pentru spatii verzi mai ales acum in prag de campanie!!!de ce credeti ca au vrut udmristi sa puna mina si pe lacul de la ianculesti ?alti bani se vor scoate din primarie pentru jeno si pretenii lui.ma mir ca maghiarii majoritari din oras nu au gasit sa ii reprezinte decat un plimbaret politic care le mai si distruge orasul si il face dupa chipul si asemenarea lu base si blonda lui care au umplut tara de fantani arteziene si parcuri prin sate.sa va vad cu ce va mai laudati dupa ce taie castanii din centru si distruge parcul de la monument

de Tache la 12 aprilie 2012 - 12:36

Auzi bte
ce sa mai intimpla…
Prosti este bre
prosti
ma da prosti ma….

de vasile la 12 aprilie 2012 - 16:00

Terorist de trandafiri.

de Afara ploua la 12 aprilie 2012 - 18:20

Mi-ar fi rusine in locul vostru sa ma folosesc de necazul lui Bogdan Georgescu pentru a denigra conducerea si pentru a instiga la revolta in randul cetatenilor. Cu ce drept il pomeniti in articol pe acest om jos-palaria, care n-are nicio legatura cu taierea trandafirilor si a copacilor?! „Nici măcar Sărbătorile Pascale care au avut loc şi cele care urmează nu au reuşit să sensibilizeze inima” redactiei care ataca in stanga si in dreapta fara sa se documenteze corect. Paste Fericit!

de sa iasa soarele la 12 aprilie 2012 - 18:27

si sa votam Bogdan Georgescu primar ca sa nu ne mai fie rusine cu primari evazionisti si spagari!

de intuneric la voi la 12 aprilie 2012 - 19:10

Nu-l votam pentru ca nu candideaza…Si e mai bine asa ca poate s-ar lega Buletinul si de el. Apropo, am observat ca se restrictioneaza IP-urile acelor persoane ale caror comentarii nu sunt de acord cu ceea ce se afirma in articol! Dar ati cam intarziat! Felicitari Buletinule pentru sustinerea libertatii de exprimare!

de Buletin de Carei la 12 aprilie 2012 - 19:43

Buletinul de Carei sustine valorile reale ale democratiei si pe acele persoane care respecta legea statului de drept.Bogdan Georgescu este una din aceste persoane. Dvs. va ascundeti dupa diferite „nume” in timp ce noi ne asumam responsabilitatea pentru toate cele scrise in articolele ce apar.De cine va este frica?Doriti sa prezentam si documentele care justifica cele mentionate in articol?Cat timp credeti ca se poate ascunde adevarul?

de unfleaclibertate la 12 aprilie 2012 - 20:15

Voi ascundeti adevarul prin faptul ca nu publicati toate comentariile…si da, ar fi logic sa prezentati documentele, ca sa fiti mai credibili!

de Buletin de Carei la 12 aprilie 2012 - 20:57

Cata credibilitate la o persoana care se rusineaza de identitatea sa si adopta una care se pare ca il caracterizeaza.

de vafacetiderusine la 12 aprilie 2012 - 21:04

Si uite asa Buletinul a inceput sa se ia si de cititori. Wow! Asta da performanta in „marketing”! Voi trebuie sa fiti credibili, ca voi sunteti ziarul care acuza, nu eu (cetateanul). V-am lasat, ca n-am cu cine.

de platitor de impozit la 12 aprilie 2012 - 21:33

Vad ca postaci primarului au ajuns sa se ia de oamenii cinstiti care isi platesc impozitele in timp ce el ramane pe mai departe dator la statul roman.Cat va chinuiti sa il spalati tot un evazionist dovedit ramane.

de Emil la 13 aprilie 2012 - 08:06

Presedintele tulipanilor careieni a scos trandafirii de frica sa nu se intepe in spinii acestora,simplu.Daca mai si iese ceva la aceasta afacere,se numeste ca a facut profit.

de Horia Mărieș la 13 aprilie 2012 - 10:25

@Emil.

Sunt în State, c-aș combate, dar am în Emil și alții, urmași de seamă.

Paște Fericit la toată lumea, și s-auzim numai de bine.

de eu la 14 aprilie 2012 - 08:41

Totusi nu inteleg, nici din comentarii! Care este legatura intre Dl. Bogdan Georgescu si teroristii de trandafiri?

de Horia Mărieș la 14 aprilie 2012 - 10:11

@eu:

Răspunsul este foarte simplu. Nu este absolut nici o legătură. Punct.

de Cadir la 15 aprilie 2012 - 09:00

Rau estem ,sa fii prost estem
ma da rau e sa fii prost
da rau e sa fii prost…
prosti estem ce carul bre…

de daciafan la 20 aprilie 2012 - 04:20

fiecare „trib” are conducatorii pe care ii merita
degeaba 10% din populatia tarii e oripilata de ceea ce se intampla…
asa si la nivel de oras, suntem doar o mana de oameni nemultumiti de cheltuirea banului public, interesati de soarta urbei
marea majoritate gandeste in cel mai fericit caz la nivelul „ce bag azi la ghiozdan…”
jalnic

de florin la 21 aprilie 2012 - 04:48

eu nu inteleg de ce va tot plangeti
Contabila sefa a municipiului Carei nu are nici macar o facultate
Juristul primariei a facuut a facut Academia Viorel Goldis din Satu Mare..la o varsta destul de respectabila
Cei noi specialisti,unu ginerele primarului,altul copilul sefei de la personal,unii avand chiar facultatea facuta la Carei,altii cel mult in centrul universitar din Satu mare
Seful urbanismului(prin lege arhitect) a terminat tocamai „masini si unelte agricole”

Acum intrebati va de ce este asa dezvolatat municipiul nostru si de ce mergem sa lucram in Valea lui Mihai la papuci…………..

de mihai la 21 aprilie 2012 - 11:38

florine, chiar daca valoarea universitatii Goldis este discutabila, persoana al carei nume il poarta institutia respectiva se numea Vasile Goldis si a fost un fruntas al romanilor ardeleni la 1918, cel care a citit proclamatia de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918. Macar numele sau ar trebui sa fie cunoscut de orice roman care a facut 8 clase generale.

de mihai la 21 aprilie 2012 - 11:40

@florin
nimic de comentat referitor la continutul postarii, care pare conform realitatii de pe teren, fara exagerare.

de florin la 21 aprilie 2012 - 12:41

draga Mihai
daca nu ti ai dat seama a fost o ironie Viorel
poate trebuia sa si scriu asta in paranteza
era vorba de cat de buna e acea „academie”…, unde se cere doar chitanta daca ai platit sau nu.
era o ironie ,adica nici numele ei nu il stie multa lume,asa e de cunoscuta si de buna.
e un fel de „draexlmaier” de diplome….
de data aceasta am pus ghilimel si specific ca e o ironie,ca sa inteleaga toti
nu neaparat ca ar fi ceva altfel,o ironie adevarata a centrului universitar

si a fabricii de viitori functionari ai copiilor,finiilor,nepotilor,ginerilor actualilor functionari

de mihai la 22 aprilie 2012 - 19:04

@florin

sunt si lucruri cu care nu se glumeste. fie chiar doar pentru ca risti ca gluma sa se incetateneasca drept adevar. asa s-a intamplat cu pleonasmul „spirit de gluma”, pe care acum il folosesc foarte serios persoane serioase si importante. ar mai fi si alte exemple, dar nu asta era rostul discutiei. ma bucura precizarea ca a fost doar o ironie povestea cu „academia” Goldis, fiindca ea inlatura orice confuzie.

de cititor pentru mihai la 22 aprilie 2012 - 21:18

Vad Mihai ca tot nu ai inteles, se vede ca ai terminat la Goldis 🙂
Toti sunt prosti care au terminat acolo, acum ai inteles de ce nu ai inteles gluma ?
Iti explic ca sa fie mai clar: Florin a scris Viorel in loc de Vasile, sa ne amuzam si noi un picut.Realitatea trista e ca facultatea nu merita doi bani, este facuta ca si functionarul public sa aibe hartie, sa poata opta pentru un salar mai mare.
Spune-mi Mihai, ca de ce termina multi functionari publici facultatea la privat?
Iti spun eu singura explicatie rationala : pentru ca sunt prosti de put!!! si la stat n-ar putea termina in vecii vecilor.
Si ce e trist, ca multi dintre ei ajung in functii de conducere,cu pile si politic, si ne mananca sanatatea noastra!!!

de mihai la 23 aprilie 2012 - 08:34

@cititor
cititor, ai probleme de vedere! sunt doua lucruri despre care vorbeam, iar tu l-ai ales pe tocmai pe al treilea. nu am nevoie de explicatii si nici de pretinsi cunoscatori, stiu sa citesc si imi decodific singur mesajele. Daca tu ai nevoie sa „te bagi in seama”, ca sa folosesc o expresie mai apropiata de nivelul „academiei”, te priveste. Cat despre glume, fiecare e liber sa le aprecieze sau nu, sa rada/zambeasca la ele sau nu. Daca te erijezi drept mare specialist in glume si cu suficient simt al umorului, iti reamintesc ca exista si „glume” la care cei prezenti nu rad. Nu spun ca asta cu „Viorel” face parte din genul respectiv de glume. Si pana la urma, daca nu ai simtul umorului, nu inseamna nici ca ai terminat la Goldis (apropos, hai sa o comit si eu in genul tau,tu unde ai terminat facultatea, la Calasantius?)nici ca esti atat de prost incat sa fie necesara explicatia unei glume. Adica, depinde de structura fiecaruia ce gen de umor apreciaza si nici nu exista retete de glume la care sa rada toata lumea. In concluzie, consider deplasata interventia ta.

P.S. conjunctivul prezent al verbului „a avea” la persoana a III-a singular este „sa aiba”, „sa aibe” nefiind considerata ca apartinand limbii romane literare. (ca sa „glumesc” si eu, iti explic ca mai ai de lucrat in directia insusirii limbii romane literare, numai ca studiul gramaticii se opreste in clasa a VIII-a, nu continua si in liceu, motiv pentru care am mentionat, nu intamplator, tocmai prestigiosul liceu Calasantius)

de emil la 23 aprilie 2012 - 12:36

@mihai

domnule, folositi mai putine fineturi cu badaranii care va fac prost pe fata! spuneti-i lui „cititor” direct, fara a-l mai trimite la liceu: ai cunostinte de gramatica sub nivelul clasei a VIII-a, in consecinta, ori ai absolvit 8 clase cam cum au absolvit cei de la Goldis, adica fara a avea cunostintele minime necesare, ori nu ai absolvit inca 8 clase. si atunci cu ce esti mai breaz decat cei pe care ii critici?

de florin la 23 aprilie 2012 - 13:28

stai linistit ca cei de la Goldis tot nu ar intelege ce spune lumea pe aici…
Mihai
sper ca nu celor de la Goldis le explici de conjunctivul prezent..??????
Eu cred ca daca ii intrebi pe multi de la Goldis daca e Vasile sau Viorel,
f multi nici eu nu stiu…
important e ca mama sa lucreze la primarie,sau tata,sau chiar si taata-socru….
in rest…vorba ta,ne mannanca npua sanatatea cand ai nevoie de o hartie?
Apropo
Care a fost pentru o hartie la primarie??
Merita sa mergeti,

1intai mergi la un birou de unde apartine hartia pe care o vrei
2 faci cerere
3 mergi cu cererea la registratura sa primesti un nr de inregistrare
4 mergi la finante sa platesti2,3 lei sau cati trebuie
5 cu chitanta mergi ori inapoi la birou ,ori la registratura(am uitat si am pierdut firul)
6 mergi acasa si vii dupa cate zile iti spun ei..cand reusesc sa termina adeverinta de completat

SI TOT NU PLATESTI PENTRU ADEVERINTA CU CARE DOVEDESTI CA EI AU SCHIMBAT NUMELE STRAZII

la registratura mergi la o doamna de o varsta respectabila(UNA GASESTI,RESTUL TOT TIMPUL SUNT PE TEREN) si acolo te srie intr un registru deal ala de 20 ani,vechi cu linii trasate cu linearul si pe coperta de carton al registrului exista scris si un nr de inventar…exemplu INV23345674 ,vreo 8 cifre sa nu piarda cumva

acestia sunt specialistii scoliti la Goldis si care conduc.,scuze,administreaza Municipiul Carei

de mihai la 23 aprilie 2012 - 13:53

@florin
conjunctivul prezent era pentru „cititor”

Lasati un comentariu