Pleci în străinătate? Eşti obligat să anunţi autorităţile şi să îţi laşi copilul în grija unei rude. Noua lege propusă în Senat

• publicat la: 25 aprilie 2012
Pleci în străinătate? Eşti obligat să anunţi autorităţile şi să îţi laşi copilul în grija unei rude. Noua lege propusă în Senat

Senatul a adoptat o iniţiativă legislativă care prevede ca părinţii care au copii minori şi care doresc să plece la muncă în străinătate să fie obligaţi să lase copii în grija unui membru al familiei extinse şi să anunţe autorităţile locale înainte de a pleca din ţară.

Anunţul a fost făcut, luni, de preşedintele acestei Camere, Vasile Blaga (PDL).

Propunerea legislativă privind protecţia copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi temporar în străinătate îi are ca iniţiatori pe deputaţii PDL Carmen Axenie, Petru Călian, Doiniţa Chircu, Constantin Dascălu , Florian Geantă, Zanfir Iorguş, Constantin Militaru, Răzvan Mustea-Şerban, Cosmin Popescu, Mihai Stroe şi Sorin Zamfirescu.

Potrivit proiectului, părintele care urmează să obţină un contract de muncă în străinătate ar urma să fie obligat să numească o persoană, din familia extinsă, în grija căreia va rămâne minorul.

Persoana în grija căreia va fi încredinţat copilul trebuie să fie cu cel puţin 18 ani mai în vârstă decât copilul, să dispună de echivalentul salariului minim brut pe economie , să fie familiarizată cu creşterea unui copil şi să nu aibă în îngrijire mai mult de trei copii minori.

Iniţiatorii mai propun ca persoana în grija căreia va fi lăsat copilul să treacă de un test psihologic, realizat de un specialist SPAS din cadrul primăriei localităţii de reşedinţă.

În proiect se mai prevede că, în situaţia în care minorul nu este tratat corespunzător, acesta poate fi mutat într-un centru de plasament, la iniţiativa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din unitatea admistrativ teritorială în care se află copilul.

Iniţiativa legislativă, care a primit raport  favorabil din partea Comisiei pentru muncă, va fi transmisă Camerei Deputaţilor în forma iniţiatorului, această Cameră fiind decizională, precizează Mediafax.

Lasati un comentariu