Se limitează creditarea: IMM-urile riscă să rămână fără finanţare din 2013

• publicat la: 9 aprilie 2012
Se limitează creditarea: IMM-urile riscă să rămână fără finanţare din 2013

Unul dintre efectele trecerii pieţei bancare la normele Basel III va fi limitarea creditării pentru IMM-uri. Micile companii nu vor mai putea lua credite decât de la marile bănci.

Noile norme aduse de implementarea Basel III, programată pentru 1 ianuarie 2013, vor pune o presiune foarte mare pe bancile mici, mai ales in termeni de calcul al riscului. Astfel, acestea nu vor mai putea acorda credite la fel de lejer ca pana acum, iar una dintre categoriile de clienti pe care risca sa o piarda sunt intreprinderile mici si mijlocii.

„Dacă ne uităm cu atentie cum se calculează riscul, cum se pondereaza cu risc diversele expuneri ale bancilor comerciale, conform acordului de capital Basel III, o sa vedem ca IMM-urile sunt considerate cu risc maxim, adica de 100%. De exemplu, daca vrei sa dai 100 lei credit unui IMM trebuie să ai liber in capital sau in fondurile proprii tot 100 de lei, ca sa nu iti degradeze indicatorul de adecvare a capitalului”, a explicat recent Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu