15 sfaturi utile in bucătărie

• publicat la: 27 mai 2012
15 sfaturi utile in bucătărie

Indiferent de experienţa pe care o avem in domeniul culinar, unele idei si sfaturi sunt binevenite oricând. Veţi găsi mai jos o serie de trucuri ce vă vor face viaţa in bucătărie ceva mai uşoară.

1. Pentru a preveni lipirea mâncării de tigaie, evitaţi să turnaţi mâncare rece intr-o tigaie fierbinte. De asemenea, nu puneţi alimentele intr-o tigaie care nu e perfect curată.

2. Pentru ca mâncarea să nu dea in foc in timpul fierberii, ungeţi marginea oalei cu un strat subţire de unt. Acest procedeu funcţionează foarte bine in timpul fierberii orezului, pastelor şi cartofilor.
3. Pentru a obtine mai mult suc din citrice, aduceti-le la temperatura camerei, apoi presaţi fructele cu palma pe o suprafaţă rigidă. Apăsaţi cât de multi puteţi rotind fructul, apoi tăiati-l in 2 si stoarceti-l.

4. Dacă ouăle pe care le-ati pus la fiert au crăpat, le puteti repara prin adăugarea unei linguri de oţet in apă atunci când observati că s-au fisurat. Dacă deja albusul a inceput să iasă din ou, această metodă nu va functiona.

5. Verificaţi temperatura uleiului inainte de a pune ceva la prăjit. In cazul in care nu aveti termometru, puteti face asta utilizând un cub de pâine. Dacă acesta devine arămiu intr-un minut, uleiul are aproximativ 175-185 grade Celsius, in 40 de secunde: 185-195 grade Celsius, iar in 20 de secunde: 195-205 grade.

6. Inlăturaţi grăsimea din  supe  punând in bol 4 cuburi de gheaţă. Grăsimile vor converge in jurul ghetei, care apoi va fi inlăturată. Trebuie să luati in considerare că acest procedeu poate răci supa, deci există posibilitatea de a fi nevoie să o reincălziti.

7. Puteţi reduce intensitatea usturoiului si a cepei prin sotarea lor timp de câteva minute in ulei de măsline sau unt, inainte de a le adăuga mâncărurilor.

8. Când alegeti carnea de pui, verificati să aibă pielea de culoarea untului si să nu fie uscată. De asemenea, trebuie să fie compactă si să nu prezinte zone inchise la culoare. Carnea de pui proaspătă trebuie păstrata la frigider, acoperită lejer, până la 2 zile.

9. Pentru a obţine şniţele mai crocante, puneţi in compozitia prin care treceti carnea o linguriţă de praf de copt.  Prăjiti-le apoi in ulei bine incins, pentru a fi siguri că evitati absorbtia unei cantităţi prea mari de grăsime.

10. Nu săraţi carnea inainte de gătire pentru că tot ce face sarea este să absoarbă sucul si să impedice rumenirea cărnii. Adăugati sarea atunci când carnea este pe jumătate gătită. Când este gata, gustati-o si mai adăugati sare dacă vi se pare necesar – rezultatul va fi o carne zemoasă si nu excesiv de sărată.

11. Pentru a obţine un orez catifelat, adăugati o linguriţă de zeamă de lămâie in apă, inainte de a pune orezul. Nu-i va schimba aroma, insă va umfla boabele si vă va ajuta să obtineti pilaful perfect.

12. Pastele si orezul devin mai putin lipicioase dacă in apa in care le fierbem adăugăm câţiva stropi de oţet.

13. Tartele cu brânză sau cu smântână deseori se crapă in timpul coptului. Acest lucru se intâmplă din cauza faptului că pe parcursul preparării termice, tartele se usucă. Pentru a evita asta, puneţi alături de tartă un vas cu apă care va păstra umezeala necesară.

14. Aluaturile de patiserie vor iesi mai bine dacă toate ingredientele folosite (inclusiv făina) sunt reci. Prin urmare, e bine să le scoateti din frigider inainte de a le amesteca, apoi să ţineţi aluatul obţinut la rece timp de minim 30 de minute.

15. Praful de copt este un amestec de bicarbonat de sodium, un acid si o substanţă menită să absoarbă umezeala (precum amidonul). Atunci când este amestecat cu lichid este eliberat dioxid de carbon, ceea ce determină aluaturile să crească.

Totuşi, in timp, praful de copt isi pierde din proprietăţi, de aceea, uneori e bine să verificati dacă mai este incă bun. Prentu asta, turnati un sfert de ceaşcă de apă peste jumătate de linguriţă de praf de copt. Daca acesta este incă proaspăt, vor aparea multe bule. Dacă reactia este slabă sau inexistentă, e bine să aruncaţi praful, pentru că prăjiturile nu vor creşte dacă-l veţi folosi.

sursa reteteculinare

Lasati un comentariu